Puhumattakaan markkinointinäkökulmasta.

Viime keskiviikon TYYn edustajiston kokouksessa taisteltiin peitset tanassa kuuluisasta ’’nollaseiskasta’’, eli 0,7%:sta, jonka TYY käyttää toimintabudjetistaan kehitysapuun. TuKY-lista ei päässyt konsensukseen asiasta, joten kaikki äänestivät omantuntonsa mukaan. Äänestys oli minulle melkoisen hankala, koska kannatan kehitysapua, mutta en tätä tapaa sen harjoittamiseen.

Millä nollaseiskaa perustellaan? Näin minä olen kuullut: 1) kehitysapu on hyvästä 2) TYY pyrkii arvojensa jne. perusteella olemaan vastuullisten kansalaisten kasvattaja ja 3) 0,7 on YK:n vuosituhatjulistuksessa, helppo käsitteenä ja myös helppo markkinoida sen takana olevan auktoriteetin avulla. Olen itse asiassa kaikista näistä samaa mieltä, tosin ensimmäisestä tietyin varauksin, sillä joissain ohjelmissa paljon varoista kuluu paikallishallinnon korruptioon tai päätyy aiheuttamaan taloudellista riippuvuutta kohdeyhteisössä (Dead aid). Puhumattakaan mahdollisista poskettomista hallinnon ja byrokratian kuluista.

Mikä nollaseiskassa on tähän mennessä ollut pielessä? Kukaan ei kerro siitä! Kukaan ei tiedä siitä. En tiedä kiinnostaako edes kaikkia, niin ikävää kuin se onkin. Väitän näin lonkalta, että yli 90% TYYn jäsenistöstä ei edes tiedä koko nollaseiskasta.

Lopetan itkemisen tähän. What would I do? Tämä idea kristallisoitui eilen suihkussa, siellähän ne parhaat ideat aina saadaan.
Siirtäisin 0,7:n kehy-valiokunnan budjettiin. Näitä varoja käytettäisiin pääosin kehitysapukeräysten, -tempausten ja –tiedotuksen rahoittamiseen, jotta TYYn jäsenistö oikeasti tiedostaisi mitä on kehitysapu ja mikä sen merkitys on.

Näillä varoilla lisäksi 1)luotaisiin pieni pohjarahoitus TYYn kahdelle omalle kohteelle, joihin kerättäisiin tempausten ja markkinoinnin avulla rahaa, sekä 2) tuettaisiin alayhdistysten mahdollisia omia kehyprojekteja. Mikäli TYY halajaa yhteisössämme kehy-tietoisuutta ja -aktiivisuutta, tulee sen lähteä ruohonjuuritasolta eikä kaukaisesta ylioppilaskunnan edustajistosta. Alayhdistysten omia kehy-projekteja voitaisiin tukea ehkä jopa hieman taloudellisesti ja kehy-valiokunta toimisi asiantuntijaelimenä fasilitoiden toimintaa. Tätä voisi ideoida vaikka kuinka pitkälle, mutta lukija varmasti saa tästä varmasti riittävän yleiskuvan.

Bottom line: nykyinen 0,7 ei ole opiskelijalähtöistä, eikä tue vastuullisten kansalaisten kasvatusta johtuen toiminnan täydestä markkinoimattomuudesta. Se ei aktivoi eikä sana leviä, koska 0,7 kerätään kyselemättä.
Vaihtoehto? TYY voisi sen sijaan käyttää budjettinsa jäsenistöönsä ja aktivoida heitä monikanavaisesti, jotta jäsenistö tiedostaisi asian ja itse tekisi tälläiset päätökset edustajiston asettaman menoautomaatin sijaan. Fiksusti toteutettuna lahjoitusten määrän kasvu olisi vähintäänkin todennäköistä.

Otto Sulin
TuKY-listan edaattori

P.S. Allekirjoittaneen suosima lahjoituskohde on Acumen Fund, joka uskoo, että kehitysmaat saadaan jaloilleen tukemalla kehitysmaihin suuntautuvaa sosiaalista yrittäjyyttä sekä kolmannen maailman elinkeinoelämää tukevaa infrastruktuuria. Tähän minäkin uskon.