Moni varmaan huomasi eilen EVAn ja CIA TuKYn International Sitzien tapahtumaan tulleen ilmoituksen, jossa kehotettiin ottamaan mukaan omat kupit. Kyseinen ilmoitus aiheutti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Haluamme nyt valottaa syitä ilmoituksen takana. Kyse on osasta laajempaa toiminnan järkevöittämistä meillä Turun KY:llä. Tarkoituksena on vähentää koko järjestömme ympäristölle aiheuttamia haittoja. On aika siirtyä uuteen aikaan.

Tapahtumistamme tulee vuosittain valtavat määrät jätettä, jota ei ole aikaisemmin lajiteltu kunnolla. Kertakäyttömukien kulutus Parkilla on kohtuuttoman suurta, minkä vuoksi on syntynyt paljon turhaa roskaa. Viime vuoden Kuntalaisbailuihin piti ostaa 150 osallistujalle 1000 kertakäyttömukia. Olemme nyt muuttamassa toimintaamme, jotta kuormittaisimme vähemmän ympäristöä. Tarkoituksenamme on kehittää toimintamme ekologisuutta kaikilla sektoreilla, mutta nyt aluksi aloitamme kolmella muutoksella.

Ensimmäisenä toimena aiomme vähentää suurien tapahtumiemme kertakäyttömukien kulutusta ja pyydämme kävijöitä jatkossa ottamaan omat mukit mukaan. Toisena muutoksena ovat Parkin sisätiloihin hankitut kannelliset roskikset, joiden avulla saamme kierrätettyä paremmin tölkkejä ja pulloja tapahtumissa. Kolmantena muutoksena ovat Parkin pihakatoksen uudet pahvin ja metallin kierrätysastiat.

BYOC

Jatkossa suurissa Parkki-tapahtumissa, joissa on kulunut paljon kertakäyttömukeja, on tarkoitus ottaa käyttöön OMM-periaate (Oma Muki Mukaan, tai kansainvälisemmin BYOC, Bring Your Own Cup). Järjestössämme käytetään kertakäyttömukeihin vuodessa satoja euroja, jotka ovat suoraan pois tapahtumien muista tarjoiluista. Näinkin yksinkertaisella muutoksella saamme vähennettyä ylimääräisiä kuluja, luotua laadukkaampia tapahtumia ja samalla vähennettyä turhaa roskaamista.

Somessa on ehdotettu ratkaisuksi kertakäyttöastioiden vähentämiseen, että Parkin kalustoon hankittaisiin kuppeja kaikille vieraille. Tällaisessa ratkaisussa on kuitenkin monia ongelmia. Parkin alakerrassa ei ole nykyisellään tilaa säilyttää tai kuivattaa tarvittavaa kuppimäärää tapahtumien jälkeen siten, etteivät ne homehtuisi. Kuppeja luultavasti myös näpistettäisiin tapahtumissa ja niitä pitäisi siitä syystä jatkuvasti hankkia lisää.

Personaaliset kupit tulevat tulevaisuudessa osaksi opiskelijaidentiteettiä. Suunnitelmissa on, että uusille pupuille hankitaan esimerkiksi sponsoroidut TuKY-kupit, jotka jokainen voisi personoida omanlaisekseen. Tämän muutoksen on tarkoitus myös helpottaa järjestäjien työtä, sillä jatkossa ei tarvitse siivota hylättyjä kertakäyttökuppeja pois Parkin lattialta. Muutos on tarkoitus aluksi ottaa käyttöön TuKYn suurimmissa tapahtumissa. OMM-periaatteen käyttöä mietitään aina tapahtumakohtaisesti ja siitä tullaan ilmoittamaan selkeästi tapahtumissa. Toivomme myös toimijaryhmiemme ottavan osaa tähän muutokseen omissa tapahtumissaan silloin kun se vain on mahdollista.

Turun KY:n suurena opiskelijatoimijana tulee kantaa vastuu ympäristöstämme, kuten meidän kaikkien muidenkin. Toivomme, että näitä uusia toimintatapoja kunnioitetaan, sillä loppujen lopuksi kaikki kierrättäminen vaatii yhteistä sitoutumista. Jottei muutos jää vain sanahelinäksi, jatkossa kierrätystä tarkkaillaan ja mahdollisista laiminlyönneistä tullaan huomauttamaan.  Näiden muutosten myötä Turun KY on hieman ekologisempi toimija, mutta työtä riittää vielä vuosiksi. Tämä on pieni askel suuremmassa prosessissa.  Toivottavasti näillä muutoksilla saamme herätettyä keskustelua kierrättämisestä ja ekologisuudesta koko yhteisössämme. Toivomme, että voimme käydä asiallista keskustelua aiheesta joko Facebookissa tai verkkosivuillamme.