Liityin EY:n yritysjärjestelypalveluiden (Transaction Advisoy Services) eli tuttavammin TAS:n menevään porukkaan lokakuussa 2014. Työskentelen EY:n Corporate Finance Strategy -tiimissä, joka keskittyy erityisesti yritysjärjestelyiden strategisiin ja kaupallisiin toimeksiantoihin. Autamme siis yrityksiä luomaan strategisia tavoitteita yhtiön päämäärän saavuttamiseksi analysoimalla kohdemarkkinoiden dynamiikkaa, strategisia kasvuajureita ja riskejä sekä tunnistamaan liiketoiminnan tehostamismahdollisuuksia.

Tässä esimerkki yhdestä työpäivästäni:

08:30 Työpäivä alkaa

Pyöräiltyäni reippaana toimistolle, saavun perille ja vaihdan kuulumiset kollegan kanssa. Tämän jälkeen läppäri auki ja kahvikuppi käteen. Taas on uusi työpäivä, joka voi tuoda tullessaan sovittujen tapaamisten lisäksi mitä vaan. Yksi työmme hyvistä puolista onkin juuri tuo vaihtelevuus ja joustavuus, niin työaikojen kuin myös työpäivien sisällön suhteen. Käyn aamulla läpi sähköpostiani ja valmistaudun päivän palavereihin.

9:30-11.30 Asiakastapaaminen Helsingin keskustassa

Olemme työstäneet kollegojeni kanssa kaupallista ja taloudellista selvitystä kohdeyrityksestä, jota asiakkaamme suunnittelee ostavansa. Osana kaupallista selvitystä mm. haastattelimme kohdeyrityksen asiakkaita sekä teimme analyysiä kohdeyrityksen markkinoiden kilpailija- ja kysyntätilanteesta. Taloudellisessa selvityksessä analysoimme yrityksen taloudellista tilaa erilaisten tunnuslukujen avulla sekä teimme mm. nettokäyttöpääoma-analyysin, joka toimii kauppahintamekanismin pohjana. Tapaamisen tarkoituksena oli käydä läpi päähavaintomme ja keskustella asiakkaamme kanssa kohdeyrityksen tilasta.

12.-12.30 Maittava lounas työkavereideni kanssa

Olemme onnellisessa asemassa, kun toimistollamme on oma lounasravintola, josta saa maistuvaa ja monipuolista ruokaa. Tyypillisesti lähdemme porukalla lounaalle, jossa voimme vaihtaa päivän kuulumiset ja nauraa toistemme hölmöille jutuille.

12:30-14.00 Asiakastapaamisen anti ja raportin päivitys

Käyn vielä läpi aamun asiakaskäynnin muistiinpanoja ja viimeistelen raporttiamme asiakkaallamme käytyjen keskustelujen pohjalta. Lisäksi hoidan päivän aikana tulleita sähköposteja.

14.-15.00 Tarjouksen läpikäynti

Olemme saaneet päivän aikana mielenkiintoisen tarjouspyynnön, jota lähdemme kollegojeni kanssa yhdessä brainstormaamaan. Keskustelemme siitä, miten voisimme parhaiten palvella potentiaalista asiakastamme sekä erottautua tarjouksellamme kilpailijoistamme. Käymme palaverissa läpi tarjouspyyntöä ja teemme suuntaviivat siitä, miten lähdemme tarjousta rakentamaan.

15.-19.00 Tarjouksen valmistelu ja muut päivän tehtävät

ev

Lähden työstämään palaverissamme läpikäytyä tarjousta. Tutustun ensin tarkemmin toimijaan ja sen markkinoihin sekä pyrin ymmärtämään yrityksen businessmallia. Tämän jälkeen luonnostelen tarjoukseen sivuja mm. heidän markkinoista, kilpailijoista, taloudellisesta kehityksestä yms. Lisäksi vielä draftaan tarjoukseen mitä EY voi asiakkaalle tarjota ja miten erottaudumme kilpailevista toimijoista.

Päivän päätteeksi käyn vielä läpi sähköpostia ja tämän jälkeen kone kiinni ja kotia kohti. Illalla on vielä hyvin aikaa lähteä lenkille haukkaamaan happea, jotta jaksaa taas pirteänä suunnata kohti seuraavan työpäivän haasteita.