Opiskelijaelämä voi joskus käydä rankaksi sekä fyysisesti että henkisesti. Sen lisäksi, että se tiukin kesäkunto alkaa kadota, niin joutuu sitä samaa rapistumista myös todistamaan peilistä. Tämän takia moni joutuu miettimään, että pitäisiköhän alkaa taas tehdä jotain? Mutta miten sitten aika riittää urheiluun, jos 3 kertaa viikossa on opiskelijarientoja?

Kysymys ei ole siitä mitä teet ne kolme päivää kun juot vaan siitä, mitä teet ne loput neljä päivää. Krapulassa treenaaminen ei tietenkään ole suositeltavaa. Kehityksen ja palautumisen kannalta treenin jälkeen ei kannattaisi nauttia alkoholia, mutta ainakin henkistä puolta se auttaa todella paljon. Jos treenaa neljänä päivänä viikossa ehtii hyvin saamaan itsensä kuntoon. Tämä on hyvä jakaa esimerkiksi kahteen aerobiseen ja kahteen lihaskuntoa kehittävään treeniin.

Selityksiä löytyy: ”Mutta sitten kun on koulujuttuja ja kaikkee muuta…”. Aika on aina järjestelykysymys, urheilun mahduttaminen aikatauluun voi vaatia uhrauksia, mutta se ei ole kenellekään mahdotonta. On helppo luistaa urheilusta, kun kehittää itselleen käsityksen, että enhän minä nyt kerkeä. Todellisuudessa asia on päinvastoin. Voit esimerkiksi herätä kaksi tuntia normaalia aikaisemmin, jotta ehdit urheilla. Toinen hyvä tapa on jättää tarkoituksella hypäreitä lukujärjestykseen.   Kun olet saanut hyvän rytmin urheiluun päälle, niin aikaa riittää aivan yhtä hyvin kaikkeen muuhunkin. Pitkään harrastettua lajiakaan ei kannata heittää hukkaan. Mene rohkeasti kyseisen lajin liiton sivuille ja katso sieltä, mistä Turusta löytyy seura, ja ota rohkeasti yhteyttä.

Kuinka sitten siitä mahdollisesti kertyneestä ylimääräisestä pääsee eroon? Kuten moni varmasti tietääkin, ei pelkällä urheilulla vielä saavuteta sitä unelmakroppaa. Ruokavalion täytyy tukea urheilua koko ajan.  Lähdetään liikkeelle vaikka painonpudotuksesta. Ensimmäinen ja kaikkein tärkein fakta painonpudotuksessa on se, että on jäätävä miinuskaloreille (kulutat enemmän energiaa kuin syöt). Jos tässä epäonnistuu, paino ei putoa, eivätkä kaiken maailman rasvanpolttajat, superdieetit, himourheilu tai vastaavat keinot auta. Urheilu ja tietyntyyppiset ruokavaliot tietysti auttavat tähän pyrkimykseen pääsemisessä.

Jos ajatellaan rasvanpolttoa (massakaudella ruokavalio on toki erilainen), niin olisi hyvä painottaa proteiineja ja rasvoja, sekä vähentää samalla selvästi hiilihydraatteja. Lihaksisto tarvitsee proteiinia kasvaakseen, mutta myös hiilihydraatteja palautuakseen, joten niitäkään ei saa unohtaa. Ei kannata alkaa karpata tosissaan sillä kaikki liian äärimmilleen viety on yleensä pahasta. Suosittelen siis proteiineihin painotettua ruokavaliota. Miksi sitten rasvoja syödään, jos kerran pitäisi polttaa rasvaa? Keho on opetettava käyttämään rasvaa hiilihydraattien sijasta polttoaineena, jotta lopulta voidaan polttaa rasvaa. Kannattaa keskittyä syömään ns. hyviä rasvoja.  Hyvä keino polttaa rasvaa on esimerkiksi HIIT. HIIT ei vie paljoa aikaa, eikä se polta samalla lihaksistoa samalla tavalla kuin pidemmät aerobiset harjoitteet. Urheilu aamuisin ennen aamupalaa on loistava tapa polttaa rasvaa, koska kehon hiilihydraattivarastot ovat tyhjät jolloin keho käyttää rasvaa polttoaineena. Lisätietoa HIIT:stä ao. linkistä.

http://musclenet.fi.customer.axxion.fi/hiit.php

Kaikkein vaikein asia urheilussa ja ruokavalion noudattamisessa on itsekuri. Heti kun päästät itsesi luovuttamaan, niin homma jää puolitiehen. Kun treenin jättää kerran väliin, jää se helposti toistekin tekemättä. Laihdutuksessa ja rasvanpoltossa ei ole helppoa tietä. Pahin vihollinen tässä projektissa tulee olemaan oma henkinen kanttisi, mutta sen voitettuasi se on myös paras ystäväsi. Kun tiedät olevasti kunnossa, ja tunnet sen kehossasi, on kaikki paljon helpompaa aamulla heräämisestä lähtien.

”The real workout starts when you want to give up”

Santeri Laine

Turun KY:n tutorointi- ja hyvinvointivastaava

Kirjoittaja on tehnyt comebackin kilpaurheiluun ryyppäämisen mystisestä maailmasta. Hän ei takaa vinkkiensä toimivuutta, vaikka onkin itse todennut niiden pätevän käytännössä.