Viime perjantai-lauantaina järjestettiin Tampereella Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) liittokokous. SYL:n liittokokous on Suomen ylioppilasliikkeen vuoden huipentuma; kokous, jossa liiton seuraavan vuoden linjat määritellään ja liitolle valitaan hallitus. Liittokokous on erityisen tunnettu energisestä ilmapiiristään ja hektisistä neuvotteluista koskien henkilövalintoja.

Kauppatieteilijät olivat tänä vuonna poikkeuksellisen vahvasti edustettuina liittokokouksessa. Kylterien ryhmittymän Kylterirenkaan vahvuus oli tänä vuonna mahtavat 12 ääntä liittokokouksen 148 äänestä. Lisäksi kauppatietelijöiden ääni kuului monen ylioppilaskunnan äänten joukossa. Kylterirenkaaseen liittyivät aiempiin vuosiin poiketen myös TYYn edustajistoryhmä Ryhmä Lexin edustajat. Verrattuna pariin aiempaan vuoteen valmistautuminen liittokokouksessa vaikuttamiseen oli myös huomattavasti parempaa renkaamme osalta, sisältäen liittokokousta valmistelevia tapaamisia ja aktiivista yhteydenpitoa.

Liittokokous tavalliseen tapaansa alkoi puhujan (tällä kertaa ministeri Gustafsson) alkusanoilla, josta siirryttiin tervehdyksiin ja poliittisiin puheenvuoroihin. Toimintasuunnitelman ja muiden hyväksyttävien dokumenttien lähetekeskusteluiden sekä lounaan jälkeen alkoi työryhmätyöskentely. Työryhmiin oli jaettuna erilaiset koulutus -ja sosiaalipoliittiset aiheet, kansainvälisyys ja SYL:n hallinto. Turun KY:n edustajia oli jokaisessa työryhmässä. Onnistuimme kohtuullisen hyvin saamaan läpi Kylterirenkaan tavoitteita työryhmissä.

Ilta jatkui pääosin puheenjohtaja -ja hallitusehdokkaiden haastatteluiden merkeissä. Läpi päivän olivat neuvottelut olleet käynnissä koskien hallituksen valintaa. SYL:n liittokokouksessa jokaisella ryhmittymällä on omat neuvottelijansa, Kylterirenkaan neuvottelijoina toimivat Helsingin KY:n Sauli Böhm ja Turun KY:n Ville Valkonen. Neuvottelijat ajavat henkilövalinnoissa oman ryhmänsä asiaa ja neuvottelevat hallituksen kokoonpanosta.
Kukaan ei yön aikana kovin paljoa ehtinyt nukkua, neuvottelijamme eivät oikeastaan silmäystäkään, mutta aamulla kaikki olivat enemmän tai vähemmän pirteinä jatkamassa liittokokousta.

Mikä oli viikonlopun lopputulos? SYL sai hyvän hallituksen, joka oli hyvin pitkälle tavoitteidemme mukainen. Hallitukseen valittiin mm. TYYn nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivisto – lämpimät onnittelut Jukalle!. Liittokokous opetti edustajillemme lisäksi paljon luotettavuuden käsitteestä ja siitä kehen voi luottaa. Myös toimintasuunnitelma heijastelee pääosin kyltereidenkin tukemaa linjaa. Onnistuneen kokouksen lisäksi käteen jäi meille aivan mahtava Kylterirenkaan ryhmähenki sekä valtavan hyvä pohja seuraavan vuoden vaikuttamiselle edunvalvonnassa!

 

Otto Sulin
Turun yliopiston ylioppilaskunnan taloustoimikunnan puheenjohtaja
TuKY-listan edaattori