Opiskelut ovat alkaneet taas täydellä rytinällä, ja joululoma on mielessä enää vain kaukainen muisto.  Nyt on myös se aika vuodesta, kun mieltä polttelee kysymys: mistä löytäisi itselleen hyvän kesätyöpaikan. Kesätöitä tosin on Turussa tarjolla hyvin rajallisesti. Tämä ajaa luonnollisesti monet Turun ulkopuolelta muuttaneet opiskelijat takaisin kotikonnuilleen. Kesätöitä hakiessa moni ajautuu epätoivoon ja joutuu lopulta madaltamaan hakukriteerejään työnkuvan suhteen. Useat opiskelijat päätyvätkin lopulta kesätyöpaikkaan, jossa palkka ja työn haastavuus eivät vastaa omaa osaamisen tasoa.

Perinteiselle tavalle toimia on kuitenkin valitettavan harvoin hyödynnetty vaihtoehto: kesätyöt tai työharjoittelu ulkomailla. Jo opintojen alkuvaiheessa on hyvä pohtia, josko sitä lähtisi vaikkapa Ruotsiin hakemaan vähän kielitaitoa ja samalla kasvattamaan pankkitilin saldoa. Päätös lähteä ulkomaille töiden perässä ei kuitenkaan ole helppo: työnhakuprosessi on työläs ja käytännönjärjestelyt, kuten asuminen, vievät aikaa ja energiaa. Näitä asioita ei kuitenkaan kannata pelätä, ja tukea saa helposti mm. Turun yliopiston työelämäpalveluista ja EURESilta.

Toisaalta ulkomailla tehty kesätyö on paitsi mahtava elämänkokemus myös kultaakin arvokkaampi merkintä CV:ssä. Se kertoo ihmisestä aika paljon, jos kykenee ylittämään ulkomaiseen kesätyöpaikkaan liittyvät haasteet. Työnantaja saa sellaisen kuvan, että henkilö on ahkera, sinnikäs, rohkea, eikä pelkää ottaa riskejä. Opintojen aikainen työnteko ulkomailla on myös hyvä tapa potkaista käyntiin kansainvälinen työura. Koska lähes jokainen kauppatieteilijä kuitenkin tekee uransa aikana töitä ulkomaisten kollegojen kanssa, on hyvä päästä jo opintojen aikana näkemään erilaisia työskentelykulttuureja ja toimintatapoja.

Seuraavan kerran, kun vastaat avoimeen työpaikkailmoitukseen tai jätät ansioluettelosi johonkin tietokantaan, pohdi myös, olisiko sinusta tekemään töitä Tukholmassa Turun sijaan. Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoilla on kuitenkin erittäin hyvät valmiudet työskennellä ulkomailla. Älä pelkää ottaa riskiä, sillä palkinto voi olla mittaamattoman arvokas.

Onnea ja menestystä työnhakuun!

Timo Kovala

Turun KY:n kansainvälisten asioiden vastaava