Tällä kertaa iltasatumme vie meidät aktiivisuuden piiriin opiskelijaympäristössä.

Olipa kerran kaksi ahkeraa kylteriä: Pekka ja Väinö. Pekka oli päättänyt ottaa opiskeluunsa näkökulman, jossa hän tulisi ottamaan kaikki omasta mielestään mielenkiintoiset ja hyödylliset kurssit unohtamatta kiinnostavia toimia opiskelujen ohella. Kilpailuhenkisellä Väinöllä oli taasen mielessään nopea valmistuminen.

Vuodet kuluivat ja Väinö ahkeroi HOPSinsa mukaiset kurssit vauhdikkaasti, ja sai kun saikin maisterin paperinsa ennätysajassa. Samaan aikaan Pekka, joka oli ottanut hieman eriävän lähestymistavan, ajatteli viivästyttää valmistumistaan, jotta ehtisi saamaan kaikki haluamansa kurssit. Olihan Pekka ollut myös aktiivisesti mukana vapaaehtoistoiminnassa, kolunnut tapahtumia verkottumisen merkeissä, ja kartuttanut yleistä taloustietouttaan myös omatoimisesti. Kaksi vuotta jäljessä ystävästään, Pekkakin valmistui.

Vuosia tapahtumien jälkeen Pekka ja Väinö tapasivat toisensa, ja kyselivät toistensa kuulumisia. Kävi ilmi, että Väinö oli päässyt hyviin töihin, ja edennytkin urallaan suurien ponnistelujensa ansiosta. Elämä oli hänen mielestään juuri kohdillaan. Pekankaan asiat eivät olleet yhtään sen hullummin. Työpaikka oli auennut arvostetusta firmasta, ja ylennyksiäkin oli kertynyt kiitettävästi.

Väinöä alkoikin hieman harmittaa heidän tasavertaisuutensa menestyksen tiellä. Olihan Pekka ollut aina se ”järjestöjyrä” ja bileiden koluaja. Väinöhän oli viettänyt kaiken aikansa ahkerasti opiskellen. Tunteja kestäneen keskustelun jälkeen kaverukset sopivat seuraavasta tapaamisesta hamaan tulevaisuuteen, jonka jälkeen Väinö ja Pekka lähtivät kumpainenkin omille teilleen. Ajaessaan kotiaan kohti, Väinö lupasi itselleen rehkivänsä vielä vähän enemmän, jotta kokisi olevansa kaveruksista se oikea voittaja.

Sen pituinen se.

Tämän tarinan opetus on se, että opiskeluaikansa voi käyttää monella tavalla, ja jokaisen tulee valita se itselleen sopivin vaihtoehto. Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus menestymiseen, oli sitten kyseessä se ”n”-vuosikurssia oleva järjestöjyrä, tai ajallisesti ennätyksiä rikkova lukutoukka. Nopeus ei siis ole aina kaikki kaikessa. Tärkeintähän on se, miten olemassa olevan ajan käyttää.

Tarinan Väinö on edennyt vauhdilla ja ahkeruudella, kun taas Pekka on voinut saada erinäisistä tapahtumista ystäviä, jotka ovat olleet avuksi työuralla mm. suositusten kautta. Samaiset ystävät voivat olla yhtä hyvin töissä vaikkapa alihankkijoilla, ja kauppojen tekemisellä onkin yhtäkkiä aivan eri lähtökohta kuin ennestään tuntemattomien osapuolten välillä. Toisin sanoen: pieni piiri pyörii… Oli miten oli, kokemukset järjestötoiminnasta, tapahtumien järjestämisistä ja sopimusten laatimisista ovat eittämättä arvokasta pääomaa jokaisella opiskelijalla. Toimiihan järjestöjen monet aktiviteetit hyvänä ponnahduslautana yrityselämän vastaaviin tilanteisiin.

Kaikilla on siis se oma – parhaaksi koettu – näkemys siitä, miten opiskeluvuodet kannattaa käyttää. Eipä siis ole tarkoituksenmukaista tuomita toista mieltä olevia, sillä kummastakin näkökulmasta voi löytää ne omat hyvät ja huonot puolensa. Annetaan kaikkien toteuttaa tuota opiskelijoiden mottoa ”elämän parasta aikaa” siten miten itse haluaa, ja vieläpä ilman vastakkainasettelua.

Kiitos.

Ristomatti Vahe
Hallituksen yrityssuhdevastaava