Kylterit ovat aina olleet touhukkaita miehiä ja naisia. Kauppatieteilijöille ominaisinta puuhaa on tietenkin liiketoiminta. Helsingin KY loi miljoonaomaisuutensta liiketoiminnalla. Tuosta omaisuudesta on vieläkin pelkästään kylterien käytössä noin 42 miljoonaa euroa, vaikka pantterinosa luovutettiinkin Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalle.


Myös TuKYllä tai sen liitännäisyhteisöillä on vuosien saatossa ollut jos jonkinmoista liiketoimintaa frakkivuokraamosta opiskelijakortteja painaneeseen Antennaan. Aikanaan koulumme opiskelijaruokalakin pyöri Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan tuki ry:n voimin. TuKY järjesti aikanaan myös liikeideakilpailuja, joissa vilahteli villejä ideoita aina karhupuistoihin asti. Nykyisin yhdistyksemme omistaa kaksi menestyvää mutta hyvin erilaista yritystä: opiskelijarekrytoinnin asiantuntijayrityksen Legioonan sekä kirjakauppaa, verkkokauppaa ja valmennuskursseja pyörittävän KY-Dealingin. Moni lieneekin hankkinut pääsykoekirjansa Pääsykoekirjat.fi-sivustolta ja ponnistanut opinahjoomme Valmennusakatemian kursseilta. Legioonasta saa veikeää lisäbudjettia opiskeluihin ja samalla moninkertaistaa mahdollisuutensa työllistyä valmistumisen kynnyksellä.


Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna liiketoiminta on ollut TuKYlle huiman kannattavaa. Esimerkiksi rakas Parkkimme on rakennettu suurelta osin Legioonan osinkotuloilla. Järjestämällä voitollisia tapahtumia ja elelemällä säästeliäästi yhdistys voi toki vaurastua, mutta pisnes on se millä rikastuu. Liiketoiminta rikastuttaa jäsenistöä myös siten, että se tarjoaa mahdollisuuksia oppia oikeasti vastuullisissa tehtävissä jo opiskeluaikana. Vuosikurssilta 2009 löytyy sekä toimitusjohtaja että talouspäällikkö. Pyöritettyään pari vuotta hieman alle puolen miljoonan puulaakia, tietää liiketoiminnasta varmasti enemmän kuin kukaan pelkästään Horngren-Bhimania tai muita opuksia edestakaisin kahlannut.


Turun kauppatieteiden ylioppilaat tahtoo myös jatkossa olla mukana mahdollistamassa opiskelijaliiketoimintaan. TuKY sai kevään aikana valmiiksi uuteen liiketoimintaan osallistumisen ohjeet. Kahden sivun asiakirjassa kevyesti linjataan TuKYn ehdot osallistua uuteen liiketoimintaan. Yhdistys ei ryhdy pääomasijoittajaksi, mutta on valmis kumppanuuksiin, joihin sisältyy myös rahoitusmahdollisuus. Varsinaista toimintaa tai yhdistyksen taloudellista turvallisuutta uuteen liiketoimintaan osallistuminen ei tule vaarantamaan.


Työnjako maanmainion Boost Turun kanssa on selkeä: Boost kannustaa, sparraa, mentoroi ja tarjoaa verkostoja, TuKY antaa vaihtoehtoja varsinaiseen liiketoiminnan organisointiin, kehittämiseen ja rahoittamiseen.

Moni varmasti miettii, miksi kukaan kärräisi tähti-ideaansa yhdistyksen hoiviin, mutta monesti TuKY voi tarjota todellista tukea esimerkiksi osaamisen ja tilojen kautta, kunhan sopimukseen päästään. Lisäksi joillakin saattaa olla pienimuotoisempia ideoita, joista ei ole jahtirahojen keruuseen, mutta jotka toimivat mukavana lisätienistinä opintojen ohessa. Tällöin TuKYsta löytää itselleen hyvän porukan mukaan tekemään ja pystyy varmistumaan siitä, että firmasta pääsee kannattavasti irti, kun on aika jatkaa työuraa muualla.


Jos siis lamppu syttyy jossain vaiheessa opiskeluja, ja päätät ruveta miljonääriksi – tai sitten vain elää hieman leveämmin opiskelujen ajan – ja etsit tukea sekä rahoitusta, ota ihmeessä yhteyttä. Yrittäjäksi voi ryhtyä, vaikkei avaruushissipatenttia haalarintaskussa olisikaan. Pisnestä se on pienikin pisnes. Tositosissaan touhuaminen tuottaa suurimmat hedelmät, mutta puolitosissaankin voi touhuta hyvällä omallatunnolla. Luennoilla nuokkumalla ei kukaan koskaan ole Forbesin listalle päätynyt.

-Ville Valkonen


Kirjoittaja vastaa TuKYn omistajaohjauksesta ja näkee megalomaanisessa suuruudenhulluudessaan salaa märkiä unia ensimmäisestä listautuvasta TuKYn omistamasta yrityksestä. Sitä odotellessa kirjoittaja pohtii keinoja käyttää firmojen kasvavia osinkovirtoja muuhunkin kuin kylpemiseen.