Alkanut syksy on sujunut vauhdikkaasti opiskelijarientojen osalta. Eri opiskelijajärjestöt ovat juhlineet syksyn tuloa railakkaasti ja käytävillä kiirii, että joskus homma on ehkä lähtenyt niin sanotusti lapasesta. Hauskaa pitääkin olla, mutta missä menee hyvän maun raja tai kuinka mautonta meininki saa olla? Kaikkien eri alojen vanhempien opiskeljoiden olisi ehkä hyvä miettiä, millaista esimerkkiä uusille opiskelijoille tulisi näyttää.

Niin vasta-aloittaneet opiskelijat kuin koulumme jo vakikalustoon kuuluvat juhlijat – ne, jotka ovat kaikessa mukana vaikka opiskeluvuosia olisi takana sen yhden kirjaimen verran – puhuvat paljon TuKY-hengestä. Toisille se merkitsee tietynlaista yhteenkuuluvuutta, toiset taas uskovat sen olevan eristävä tekijä. Jotkut armoittavat sikailun sen nimissä. Käsitettä on vaikea ja ehkä turha tiivistää yhdeksi tietyksi elementiksi, mutta jotain siitä voisi kehittää eteenpäin annettavaksi. Yhteenkuuluvuus, avoimuus, hauskanpito ja suvaitsevaisuus voisivat olla avainsanoja tässä projektissa. Mahdollisimman naiivi ja idealistinen lähtökohta, kyllä, mutta syksy on tarpeeksi synkkä ilman kyynisyyttäkin. 

TuKY-henki voisi olla eräänlainen kylterin itsetunto. Jos se on huono, ei opiskelu tunnu innostavalta eikä varsinkaan sen ulkopuolinen toiminta. Kuitenkin ympäristöllä on valtava merkitys sen kehitykseen ja kohottamiseen. Ajatustyö, liikunta, ystävät ja yleisesti rento ote elämään ovat omiaan ylevöittämään jokaisen päivän toista paremmaksi. Huomaan kuulostavani mietelausekortilta, mutta ei se mitään.  Ajatuksena on eräänlainen noidankehä: onnelliset opiskelijat edistävät parempaa opiskelijakulttuuria ja kohonnut opiskelijakulttuuri tekee onnellisempia opiskelijoita. Tai ainakin näin sen pitäisi mennä. Tärkeintä opiskelijakulttuurissa on kuitenkin suvaitsevaisuus ja hyvä henki niin oman yhteisön sisällä kuin eri opiskelijayhteisöjen välillä.

Tämän viikon keskiviikkona koulumme uudet pupuset kastetaan kyltereiksi. Perinteiset pupujaiset starttaavat Puolalanpuistossa ja illan kulku on tietysti valtiosalaisuuden tasoa. Itse tutorina näen, että on hyvä kannustaa pupuja hauskanpitoon ketään nöyryyttämättä – niin pupuja, itseään kuin ulkopuolisiakaan. Oman egon tai ryhmäegon korostaminen muiden kustannuksella on tarpeetonta, kun oma itsetunto on kunnossa. Kun mopo on vielä hanskoissa, kannattaa tarkistaa, että kaikilla on hyvä mieli. Ajattelu on myös aina sallittua. Ennen kaikkea eri tapahtumissa on usein kyse jostain ihan muusta kuin yhden henkilön show’sta. Kukaan ei ole niin hauska.

Ja pitäkää lapset hauskaa.

 

Good times!

 

Isadora

 

Kirjoittajalle TuKY-henki merkitsee hyviä ystäviä, hauskanpitoa, opiskelu- ja vapaa-ajan rajan hämärtymistä, oman ajan totaalista menettämistä, huonoja vitsejä, hyviä muistoja ja Merca-hengailua.