Varoitus: Tämä blogi on kohdistettu lähinnä kesäkuntoon karppaaville TuKYläisille.

”Kun suomalaisilta on kysytty, mitkä tekijät vaikuttavat heidän painoonsa, useimmat mainitsevat syömisen ja liikkumisen, mutta vain 15 prosenttia yhdistää alkoholijuomat painonhallintaan.”

– Jarmo Kaukua, sisätautien erikoislääkäri hyväterveys.fi-sivustolla.

 

Kevät tekee tuloaan jo täydellä vauhdilla, aurinko paistaa ja Aurajokikin on luopunut talven jäistään – tarkkasilmäisimmät ovatkin saattaneet huomata jopa minihameita kaupungilla. Vappu lähenee ja kylterit ryntäävät pian jokilaivoille. Kevätkin on siis suurta alkoholin juhlaa opiskelijapiireissä. Kesä lähestyy kuitenkin vähintään yhtä nopeasti ja suurella osalla opiskelijoista on tarve päästä siihen kuuluisaan kesäkuntoon.

YTHS teetti Turussa muutama vuosi sitten tutkimuksen, jonka tuloksista selvisi, että Turun kauppakorkeakoulussa on ihmisillä suhteutettuna opiskelijamäärään kaikkein eniten ulkonäköpaineita. Koulussamme on hyvin paljon liikunnallisia ihmisiä, jotka kouluun saapuessaan ovat hyvässä kunnossa. Jossain vaiheessa saattaa kuitenkin huomata vatsan kasvaneen hieman, vaikka liikunnan määrä ei olisikaan merkittävästi vähentynyt. Mutta, kun asiaa alkaa pohtia ja laskee viikoittaisia bailauskertojaan, niin palaset saattavat loksahtaa paikalleen. Tässä kohtaa onkin hyvä tehdä itse ihan henkilökohtainen päätös. Onko itseään kohtaan reilua antaa vuosien tekemän työn valua hukkaan ainaisella bailaamisella? Toki nuorena onkin helppo muuttaa löysät pakarat kiinteiksi lyhyellä dieetillä, mutta vanhempana se on jo huomattavasti hankalampaa.

Jokainen, joka tunnistaa itsensä kuvauksesta voi tehdä muutoksen. Alkoholin käyttöä ei tarvitse lopettaa, jättää vain pari dokauskertaa viikossa väliin. Se kannattaa tehdä jo ihan oman terveytensäkin vuoksi. Kuinka hienoa onkaan valmistua ekonomiksi hyvinvoivana ja elinvoimaisena. Vähentäminen on hyvin helppoa, ja parhaiten siihen vaikuttavat hyvät harrastukset, motivoivat ystävät sekä seurustelukumppanin löytäminen. Tässä ei ole tarkoitus mainostaa koulumme liikuntatarjontaa sen enempää, mutta KY-Sport tarjoaa ne terveelliset illanviettotavat.

Kylumpialaiset 2010

Kylumpialaiset 2010, kuva © Lauri Liljenbäck

 

– Oman elämänsä supermalleille,

Aleksi Huttunen
Turun KY:n liikuntavastaava

 

Ps. Tekstin ei ollut tarkoitus provosoida ketään, eikä kirjoittaja ota minkäänlaista vastuuta, mikäli paino ei putoa dokaamisen vähennettyä. Ja elämässä on myös paljon muitakin tärkeitä arvoja kuin oma terveys.