Uus-KPMG

Aloitin opiskeluni Turun kauppakorkeakoulussa syksyllä 1996 suoraan lukion jälkeen, ja ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen piipahdin vuoden verran armeijan harmaissa jatkaakseni opintoja jälleen syksyllä 1998. Vuosituhannen vaihteen teknokuplan aikoihin rahoitus alkoi tuntua koulussa mielenkiintoiselta aihealueelta ja niinpä luin pääaineena laskentatoimea ja sivuaineena kansantaloustiedettä – taisipa yritysjuridiikastakin kertyä opintoja sivuaineen verran. Opintojen loppuvaiheessa pääsin kokemaan myös ylioppilaskuntatoimintaa vuosijuhlien isännän roolissa toimien.

Gradun kirjoittamisen ohessa ryhdyin etsimään töitä, mutta rahoitusalan töitä ei Turun seudulla juuri ollut ja osin sattumienkin kautta päädyin aloittamaan helmikuussa 2002 Lounais-Suomen verovirastossa verotarkastajan tehtävissä. Gradun kirjoittaminen edistyi hiljalleen työn ohessa ja kauppatieteen maisteriksi valmistuin lopulta kesällä 2003. Työskentelin verotarkastajana kaikkiaan kuuden vuoden ajan integroituja kolmen verolajin (arvonlisäverotus, tuloverotus, ennakkoperintä) verotarkastuksia tehden, mutta kuitenkin jatkuvasti yhä enenevässä määrin arvonlisäverotukseen painottuen.

Esikoistyttäremme syntyi tammikuussa 2008 ja samaiselle viikolle osui myös toinen merkittävä asia omassa elämässäni, nimittäin päätös työpaikan vaihtamisesta tilintarkastusyhteisö KPMG:lle arvonlisäveroasiantuntijaksi. KPMG:llä olen tehnyt nyt arvonlisäveroasiantuntijan töitä maaliskuun 2008 alusta lukien.

Arvonlisäveroasiantuntijan työssä vastaan tulevat asiat ovat hyvin moninaisia ja käytännönläheisiä. Asiakasprojektit saattavat olla hyvin laaja-alaisia niin, että niitä tehdään tiiviissä yhteistyössä tilintarkastajien ja muiden alojen veroasiantuntijoiden kanssa. Siinä mielessä tässä työssä ei taida olla kahta samanlaista työpäivää, että työn alla olevat alv-asiat ja toimeksiantojen asiakkaatkin vaihtuvat päivästä toiseen. Pääosin työpäiväni kuluvat KPMG:n Turun toimistolla Linnankadulla omalla työpisteellä, mutta usein ohjelmaan kuuluu myös asiakaspalavereita toimistolla tai asiakkaan luona. Erilaisen veroneuvonnan ja verosuunnittelutyön sekä veroprosessien hoitamisen lisäksi pidän alv-koulutuksia KPMG:n toimistolla ja asiakkaiden toimitiloissa, myös yliopistolla olen käynyt kursseja pitämässä.

Asiakkainani on kaikilta toimialoilta niin pieniä ja keskisuuria yrityksiä kuin suuryrityksiä, yleishyödyllisiä yhteisöjä sekä julkisen sektorin toimijoita. Muiden maiden KPMG-toimistojen kautta hoidettavaksi tulee myös ulkomaisten yritysten Suomeen liittyviä veroasioita. Sähköposti on minulle varmastikin työkaluista tärkein, mutta arvostan korkealle asiakasyhteydenpidon muodoista myös puheluita ja henkilökohtaisia tapaamisia.

Työyhteisömme Turun KPMG:llä on noin 50-henkinen, mukava, nuorekas ja dynaaminen porukka tilintarkastajia, veroasiantuntijoita, liikejuristeja ja assistentteja. KPMG:llä on valtavan laajasti eri alojen osaamista ja aina tarvittaessa löytää talon sisältä apua, kun tarvetta siihen ilmenee. Omat alv-kollegani KPMG:llä ovat pääosin Helsingissä, mutta maakuntatoimistoissakin alv-asiantuntijoiden lukumäärä on kasvamaan päin. Esimerkiksi viime keväänä Turun toimistolla aloitti minun lisäkseni toinen alv-asiantuntija.

Vapaa-ajankäytön ongelmaa kotona helpottavat tytär sekä 3- ja 5-vuotiaat pojat, joiden kanssa tulee harrastettua liikuntaa, ulkoilua ja pelejä ym. Omat säännölliset harrastukset rajoittuvat tällä hetkellä lentopallon pelaamiseen kahdesti viikossa, mutta ajankäytön salliessa harrastaisin varmasti urheilua (ml. penkkiurheilu) enemmän ja monipuolisemmin. Viime aikoina olen käyttänyt vapaa-aikaani myös kirjailijan uran aloittamiseen ammattikirjallisuuden parissa.

Ps. Haku KPMG:n Trainee-ohjelmaan syksylle 2016 on nyt auki! Lue lisää ja tsekkaa avoimet paikat: www.kpmg.com/fi/trainee. matti lindholm
 

Matti Lindholm
Veroasiantuntija, ALV