Kun aloitin vuoteni EVAn puheenjohtajana, oli kriittisen tarkastelun paikka monen EVA:n tapahtumakonseptin kanssa. Vuosien mittaan kävijämäärät tapahtumissa olivat vähentyneet reilusti, eikä montaakaan tapahtumaa ollut sellaisenaan järkeä enää järjestää, kun osallistujia tulisi paikalle enintään kymmenen. Samaan aikaan kuitenkin rennompia tapahtumia selkeästi toivottiin lisää bileiden vastapainoksi. Lähdimme jaostoni kanssa ratkaisemaan tätä pulmaa muuttamalla ajattelutapaamme täysin, ja luovuimme kokonaan sanasta alkoholiton mainonnassamme. Alkoholittomat möksät ja muut saivat siis jäädä, ja EVAssa alkoi uurastus vaihtoehtojaoston leimasta eroon pääsemiseksi, tapahtumien kaikille sopivuutta kuitenkaan unohtamatta.

Kun aloimme järjestää tapahtumia ilman alkoholiton-leimaa uudistetuilla konsepteilla, alkoi väkeä käydä huomattavasti enemmän, ja moni lopettamisuhan alla ollut tapahtuma saatiin elvytettyä takaisin jaloilleen. Vaikka EVAn perusajatus siitä, että tapahtumien pääpaino ei koskaan ole ryyppääminen, ei muuttunutkaan, välittyi rennompi linja selkeästi positiivisena jäsenistölle. Alkoholittomia tapahtumia on yhä tarjolla, mutta niihin tulemisen kynnystä on saatu madallettua hilpeimmillekin ryyppyveikoille.

Rennon välipäivän pitämisen sijaan muihin tapahtumiin kuin bileisiin liitetään yhä edelleen jostain syystä totaalikieltäytyminen alkoholista. Meille EVAssa on tärkeintä, että kaikki kokevat voivansa osallistua tapahtumiin, vaikka sitten selvin päinkin. Tämä pätee myös toiseen suuntaan; jos rennossa tapahtumassa joku ottaa saunakaljan tai lautapeli-illan merkeissä lasin viiniä ei se liene kenellekään ongelma.

EVA ei kuitenkaan missään nimessä ole ainoa taho, jonka toimintaan voi osallistua, mikäli ei halua sinä iltana tai ylipäänsäkään ryypätä.  Toivon ja uskon, että jokainen tapahtumanjärjestäjä haluaa varmistaa, että kaikkiin tapahtumiin on tervetullut olo, vaikkei tekisikään mieli vergiboolia. Niin ilmeisempienkin alkoholittomien tapahtumien, kuten vaikkapa Parkin lenkin tai yritysexcujen lisäksi myös bileisiin, keikkamatkoille tai rapujuhliin on aina mahdollista tulla myös rennommallakin meiningillä. Asenteet ovat kovaa vauhtia meillä TuKYlläkin muuttumassa suvaitsevampaan suuntaan, ja olen varma että lähivuosina pääsemme kokonaan eroon alkoholiton – alkoholillinen jaottelusta. Silloin meillä on vain kaikille sopivia tapahtumia, joissa jokainen voi vetää tai olla vetämättä ilman ihmettelyä tai epämukavaa oloa.

P.S. Jos haluat messiin kehittämään TuKYn tapahtumatarjontaa, haku Edunvalvontajaoston riveihin on auki vielä tämän viikon torstaihin!

koko-eva-2-2

 

Inka_netti

 

Inka Helaniemi
Sosiaalipoliittinen vastaava
sopo@tuky.fi