Marraskuu on #halvajännän aikaa. Vuoden 2014 Vapaa-ajan vastaavalle niistä luonnollisesti yhdistyksen syyskokouksen jälkeen erikoisjännin oli Ulkoasiainjaoston HalVa torstaina 21.11.2013.

Tänä vuonna Ulkoasiainjaoston hallitus halusi tehdä muutoksen hallituksen kokoon ja valintaan. Yhdistyksen syyskokous poisti esityksestä kevään hallituksen ja Ulkoasiainjaoston syyskokous pienensi hallituskoon yhdeksään, kuitenkin niin että lopullinen koko astuu voimaan vapun jälkeen. Hallituksen vaihdon nimettyjä pestejä haettiin vain kolme erityisintä osaamista vaativaa: varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja ja tiedottaja. Loput viisi pestiä jakaa uusi Ulkoasiainjaoston hallitus yhdessä sen jäsenten toiveita ja mietteitä kuunnellen. Osa pesteistä tulee pysymään samoina kuin aikaisempinakin vuosina, osa tulee muuttumaan.

Kun jaoston pääasiallinen tehtävä on järjestää erilaisia tapahtumia ja tarjota sisältörikkaampaa opiskelijaelämää, on perinteen mukaista järjestää HalVastakin jonkinasteiset pippalot. Tänä vuonna teemana toimi Pirates of the Vergibia merirosvolippuineen, vergiaarrearkkuineen ja hassuine piraattihattuineen.  Parkkia koristellessa vanha hallitus juoruili mahdollisista hakijoista, vähän herkisteli mennyttä vuotta ja jostain saattoi kuulua myös ”one more year” supinaa, joka kuitenkin jäi pelkäksi sanahelinäksi. Tunnelma merirosvoluolan valmistuttua oli odottava, jännittynyt, pelokas, nostalginen ja hämmentynyt  -kaikkea samalla kertaa.

Ihmisten ilmestyessä Parkin alakertaan, alkoi ensimmäistä kertaa todella mahanpohjassa kutitella. Hallitustyrkyillä oli vielä aikaa pohtia asiaa, miettiä ehdolle asettumista tai perua koko homma ja sen sijaan saada opintopisteitä seuraavalta vuodelta. Itse olin jo tieni valinnut sen tulevia mutkia kovin tarkasti tietämättä.

Kokouksen kesto oli muutaman saapumisistaan ja poistumisistaan vähemmän tarkan henkilön vuoksi jopa välillä puuduttavan pitkä, mutta kuitenkin nyt, kolmen viikon kuluttua, kokous muistuu mieleen sekamelskana erilaisia ajatuksia ja tuntemuksia. Jossain kohtaa muistan jännityksen helpottaneen. Jossain kohtaa muistan sen taas palanneen. Viimeisen pestin valikoiduttua katselin kuitenkin uutta hallitustani onnellisena, odottavaisena ja ennen kaikkea helpottuneena siitä, miten onnistuneelta kokoonpano vaikutti.  Vanhojakin tuttuja saan kolme vielä vappuun asti pitää rinnalleni, kun viimeiset keväällä valitut Aki, Ida ja Mia apunani auttavat uusia hallituslaisia pääsemään kärryille.

Viime vuonna istuin HalVan jatkoilla yläkerrassa ja katselin ympärilleni. Tunsin silloin tällä hetkellä istuvasta hallituksesta muutaman ihmisen hyvin, muutaman huonommin ja muutaman näin ensimmäistä kertaa kyseisenä iltana. Muistan miettineeni mihin soppaan sitä on lusikkansa työntänyt, mitä jos hallitukseen hakeminen ja päätyminen oli huonoin idea ikinä. Mutta toisilleen suurelta osin vieraista ihmisistä, täysin poikkeavanlaisilla luonteilla, yhdistävänä tekijänä ainoastaan kiinnostus tapahtumien järjestämiseen, syntyi tiivis ja rakas yksikkö. Viimeisien kokouksien jälkeen mietin monesti, miten viikon hauskimmat hetket kuluivat usein Ulkkiksen viikkokokouksessa tai muuten aikaa yhdessä viettäen. Ilman istuvaa hallitusta en usko, että olisin päätynyt hakemaan sakkokierrokselle. Ilman istuvaa hallitusta tuskin olisin ikinä oppinut toiminaan ryhmässä niin hyvin kuin nyt. Ilman istuvaa hallitusta vuosi 2013 olisi ollut harvinaisen paljon tylsempi.  Ja ennen kaikkea, en olisi mahdollisesti ikinä tutustunut ihmisiin, joilla kaikilla on nyt oma, erityinen paikkansa sydämessäni. Kiitos siis Miro, Matias, Laura, O-P, Viivi, Juuso, Venla ja Sini.

Kuluneen vuoden silkan huikeuden vuoksi lähden luottavaisena ja innokkaana seuraavan mukanaan tuomiin hassutteluihin. Kuten istuva puheenjohtaja HalVan jatkoilla ilmoitti uudelle hallitukselleni: ”Kyllä mä teihin enemmän luotan, kun noihin viime vuonna samaan aikaan”. Niin minäkin, Samuli, Niklas, Maija, Laura, Jutta, Salla, Julia, Henkka, Mia, Aki ja Ida.

 

Vanhaa lämmöllä muistellen ja uutta, ehkä vielä parempaa, vuotta odotellen,

 

Tuulia Valaja
Vapaa-ajan vastaava 2014