Hei,

Oletpa kandityön, gradun tai kesätenttien kimpussa, kesätöissä tai ansaitusti rentoudut nauttien Suomen kesästä etkä varsinaisesti kaivannut kuulumisia Turusta  kauppakorkealta ja/tai yliopistolta, otan yhteyttä pyytääkseni apuasi. Sain ennen Juhannusta yhteydenoton 2 vsk opiskelijalta sähköpostiosoitteen vaihtoon liittyvästä huolesta ja siitä idea lähti liikkeelle.

Tänä aamuna sitten saimme yliopiston tietohallinnosta viestin, jossa käytiin läpi aikatauluja, jolla sähköposti- ja opintotietojärjestelmien integraatio etenee. Viestin mukaan tavoiteaikataulua ei voida pitää, mutta ”homma on hanskassa”: että uudet opiskelijat saavat  vain utu-tunnukset ja utu.fi osoitteen; että nykyiset käyttäjät siirretään utu.fi osoitteisiin syksyn aikana (12.9.2011) alkaen; mutta koska järjestelmien yhteen ajaminen ei ole onnistunut, Tukkk –tunnukset ovat voimassa 1.9.2012 asti ja osaa järjestelmistä käytetään vuosikurssista riippuen eri tunnuksilla;  että heti siirrosta lähtien sähköposti lähtee utu.fi osoitteisena, mutta tse.fi sähköpostiosoitteet ottavat vastaan postia 1.6.2013 asti, mikä ei välttämättä hiljattain opintonsa aloittaneille opiskelijoille valmistumiseen riitä. Kyse opiskelijoille on ennen muuta sähköpostien säilyvyydestä ja käytettävyydestä, opintojärjestelmien toimivuudesta ja käyttövarmuudesta.

Jo lapsena minua opetettiin, että ”pahalla ja kiukulla ei saa mitään, mutta hyvällä voi saada kaiken”. Pyydänkin sinua yhteiseen koitokseen, johon uskon yliopistossa vain Turun kauppakorkeakoululaisten (opiskelijat, henkilökunta, alumnit ja yhteistyökumppanit) kykenevän. Sillä Tukkk/tse ei ole meille vain yksi tieteenalayksikkö, vaan perheenomainen kotipesä; koska Tukkk/tse ei ole pelkkä talo, vaan instituutio, jolla on paikkansa Turussa; koska Tukkk/tse ei ole pelkkä instituutti, vaan brändi, joka tunnetaan maailmalla; koska Tukkk/tse ei ole kirjainlyhenne koulun nimestä, vaan osa omaa identiteettiämme ja ammattikuvaamme; koska Turun kauppakorkeakouluyhteisö on osa Turun kauppakorkeakoulua ja me kaikki olemme osa sitä yhteisöä! Sähköpostiosoitteemme lyhenteen ’tse’ häviäminen ei siksi ole merkityksetöntä eikä sitä pitäisi ratkaista teknisin perustein.

Olenkin ehdottanut tse@utu –tunnusta, joka kuvaa paitsi kahden yliopiston liittoa, myös toimii suorana lyhenteenä koulun englanninkielisestä nimestä Turku School of Economics at the University of Turku.

Ajatuksenani tuossa uudessa tunnuksessa on, että voisimme sen avulla ilman kilpailuasetelmaa tukea yliopistokokonaisuutta ja muiden tapaan utu –tunnuksin esiintyessämmekin silti erottua omana tse-yhteisönä. Sähköpostisoitteisiin se voitaisiin liittää  muodossa nimilyhenne.tse@utu.fi tai käyttäjätunnus.tse@utu.fi. Näin voisimme selkeän näkyvästi olla osa yliopistoa, mutta ilman selittämistä myös erottua ja osoittaa liittyvämme siihen Turun
kauppakorkeakouluyhteisön kautta. Tavoitteenani on, että kissanhännänveto tse vastaan utu päättyy, kun tilalle tulee tse@utu–yhteiselon aika. Silloin päätöksiä voidaan tehdä rationaalisesti eikä valtaperusteisesti.

Osoittaaksemme konkreettisesti, että tse –tunnuksella on merkitystä Turun yliopiston menestykselle ja että se siksi kannattaa jossain muodossa säilyttää,
olen pyytänyt kaikkia yhteisömme jäseniä mukaan positiiviseen kampanjaan Turun yliopiston varainhankinnan hyväksi. Sillä, miten sijoitumme yliopistojen
keskinäisissä rankingeissa, voi nimittäin olla ratkaisevaa merkitystä tulevaa perusrahoitusta ajatellen. Sanon näin siksi, että uuden hallituksen ohjelma lupailee 300M€ leikkauksia korkea-asteen koulutukseen. Vaikka pääosa kuulemma kohdistuu ammattikorkeakouluihin, tulossa on myös yliopistoille leikkauksia. Kun tuloksellisuusmittareista on kiistaa, niin kaikki julkinen uutisointikin vaikuttaa.

Yliopistojen varainhankintakampanjasta Aalto otti ennakoivalla uutisoinnilla jo roppakaupalla sulkia hattuunsa, vaikka on itse asiassa saanut kasaan juuri sen, mikä oli koko innovaatioyliopiston syntymisen ehtona säätiön peruspääomaksi: 200 M€ elinkeinoelämältä, niin valtio pistää 500M€. Ellei mitään yli sen
siis ole saatu kasaan, niin pistää miettimään miksei. Turun yliopisto on omalla vahvalla maineellaan ja kauppakorkeakoulun ansiokkaalla  vetoavulla  koonnut yli 12 M€ reilulta 9.000 lahjoittajalta. Enimmät toki isoista, mutta myös pienistä lahjoituksista koostuen.

Tavoitteemme Turun yliopistossa on kiriä lahjoittajien määrässä kesäkuun lopun mittauspisteeseen mennessä kirkkaasti valtakunnan ykköseksi. Utopistiselta tuntuneesta 10.000 lahjoittajan haamurajasta ei enää paljoa puutu, joten se saavutetaan, jos oikein nopeasti toimitaan.

Toivonkin, että aidossa TuKY-hengessä osallistut näyttävään joukkoponnistukseen yliopistojen varainhankintakampanjaan, ellet sitä ole vielä aiemmin
tehnyt.  Tekemällä itse ja pyytämällä tyttö/poikakaveriasi, vanhempiasi, sisaruksiasi tekemään tarkoitukseen sopivankokoisen lahjoituksen Turun yliopistolle autat meitä saavuttamaan 10.000 lahjoittajan tavoitteen. Samalla voimme osoittaa, miksi kauppakorkeakoulun brändin, nimen ja tunnuksen ylläpitämä yhteisöllisyys on yliopistolle lisäarvoa tuottavaa ja säilyttämisen arvoista. Mahdollisimman laaja tukijoukko turvaa sen, että eurooppalaisen mallin mukainen monialainen Turun yliopisto, jossa toimii kansainvälisesti arvostettu kauppakorkeakoulu, voi jatkossakin tarjota laaja-alaisesti opiskelumahdollisuuksia,
harjoittaa huipputasoista tieteellistä tutkimusta ja entistä paremmin vaikuttaa yhteiskunnassa. Koska siksi myös lahjoittajien määrällä on merkitystä, pienetkin summat laajalta lähipiiriltä ovat arvokkaita.

TOIMI SIIS HETI JA KILAUTA PARI PUHELUA KOTIIN JA KAVEREILLE PYYTÄEN PORUKOITA MUKAAN. AVAA SITTEN http://www.utu.fi/sivustot/varainhankinta/ JA TEE VAIKKA VAIN SYMBOLINEN KAHVIKUPIN JA PULLAN ARVOINEN LAHJOITUS VERKKOPANKISSA ANNETTUJEN OHJEIDEN MUKAAN.  Hoidatko myös lähipiirisi lahjoitusten tekemisen tai he itse, lähetä vahvistukseksi tiedot omasta ja lähipiirisi lahjoituksista merkinnällä tse@utu
-kampanja Mirja Junkolalle tai Tapio Reposelle niin pystymme osoittamaan TuKYläisyyden voimaa ja neuvotteluasemamme oman tunnuksen säilyttämistä koskien oleellisesti paranevat.

Ja onhan selvää, että itseisarvoa on myös sillä, että niin me kauppakorkeakoulussa ja yliopistossa työskentelevät kuin te opiskelijatkin itse osoitamme arvostavamme omaa tiedeyhteisöämme työ- ja opiskelupaikkana. Yhtä hyvin kuin varainhankintakampanjassa edes nimellinen tuki on kannanotto oman
yliopiston puolesta, on sen puute vahva viesti valtiovallan päätöksentekijöille siitä, millaista arvostusta nautimme!

Kun menet Turun Yliopiston varainhankintakampanjan kotisivuille tekemään lahjoituksesi, varaudu siihen, että verkkopankissa voi olla tungosta. Parasta siis mennä heti! Aikaa on enää kaksi ja puoli päivää.

Kesäisin terveisin ja kiitoksin vielä sairaslomalla oleva, mutta jo ahkerasti Muppet  -aitiosta huuteleva kauppakorkeakoulun johtaja.

Satu

Satu Lähteenmäki
kauppakorkeakoulun johtaja, professori
Turun kauppakorkeakoulu
Rehtorinpellonkatu 3
20014 TURUN YLIOPISTO