Sanotaan usein, että ranskalainen keittiö on ollut kaikkien muiden länsimaisten keittiöiden esikuva ja lähtökohta. Ranskassa keskitytään perusasioihin eli runsaisiin ja helppoihin makuihin, jotka saavutetaan esimerkiksi suolan, voin ja kerman käytöllä. Ensimmäisenä ranskalaisesta ruoasta puhuttaessa tulevat mieleen tirisevät etanapannut, tartar-pihvi, herkulliset juustot, ylellinen hanhenmaksa, raikkaat osterit sekä mehevät liharuoat. Nämä ovat myös suosituimpia ravintoloissa tarjolla olevia annoksia ympäri maailman.

IMG_8076   IMG_9267

IMG_8674

Ranska on suuri maa ja olosuhteet eripuolilla maata ovat hyvin erilaiset, joten on myös vain luonnollista, että keittiötkin eroavat toisistaan. Etelän lämpimässä meri-ilmastossa suositaan kevyempiä ruokia sekä mereneläviä, kun kylmässä pohjoisessa nautiskellaan lohturuokaa, lihapatoja ja crepejä.

IMG_9222

Asun Pohjois-Ranskassa, Lillessä, joten olen päässyt maistelemaan näitä tuhdimpia erikoisuuksia. Lille sijaitsee aivan Belgian rajalla, joten vaikutteita on haettu paljon myös naapurista. Kaiken kanssa syödään ranskalaisia, jonka lisäksi pöydässä on aina patonkia. Juustoa ei myöskään säästellä, joten hiilaripöhnä ja ähky ovat normikamaa ravintolareissun jälkeen.

Belgialaisilta on myös lainattu suosikkiannos Moules Frites eli sinisimpukkakeitto ranskalaisilla. Tämä herkku on tarjolla useassa ravintolassa kaikissa pohjoisen kaupungeissa.

IMG_7930

Toinen ranskalaisen keittiön kestosuosikki on Boeuf Bourguignon eli burgundinpata. Kaikille varmasti tuttu punaviinipohjainen lihapata, jota tarjoillaan täällä klassiseen tapaan sekä modernimpaan muotoon varioituna.

IMG_8124

 

Jälkiruoka, jonka varmasti löytää jokaisesta pohjoisen (ja etelän ja idän ja lännen) ravintolasta on Crème Brûlée eli paahtovanukas. Vaikka tämä herkku liitetäänkin voimakkaasti ranskalaiseen keittiöperinteeseen, ei ole varmaa onko se alunperin lähtöisin Ranskasta, Iso-Britanniasta vai Espanjasta.

IMG_7700

Hyvin ranskalaista ovat myös Pâtisseriet eli herkkuleipomot. Näitä löytyy melkein jokaisesta kadunkulmasta ja vitriinit notkuvat upeita kakkumaisia leivonnaisia sekä tietysti Macaronseja, klassisia mantelileivoksia. Tunnetuimpia herkkuleipomoita ovat Ladurée sekä Pierre Hermé, mutta Lillessä valtaa pitää 1700-luvun lopulla perustettu Meert. Knoppina voin myös mainita, että kahvilajätti Paul on myös saanut alkunsa Lillen lähiökaupungista, Croixsta.

IMG_8638 Kiitti mo!