”Kulta, kimalle ja rusketus
on kuin Kulttiksen kosketus”
– toistaiseksi tuntematon taiteilija Kultturiviikolta

Tämänkeväinen Kulttuuriviikko juhlisti TuKYn jo 65-vuotisia perinteitä pitämällä kiinni ja/tai elvyttämällä vanhoja, perinteikkäitä tapahtumia. Toisaalta viikon tarkoituksena oli myös suunnata katse tulevaan ja lanseerata ennennäkemättömiä ja -kuulumattomia tapahtumakonsepteja kaikkien koulumme kulttuurin ystävien iloksi; loppujen lopuksi Kulttuuriviikolla fiilisteltiin niin perinteisen Samettiklubin kuin muun muassa uutena tapahtumana lanseeratun Design-appronkin merkeissä!

Kulttuuriviikko pyörähti monen kohdalla käyntiin tapahtuman sponsorin, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarjoamien virvoitusjuomien siivittämänä samalla, kun Kulttis edusti koulun aulassa pitäen ständiään ja keräten palautetta. Iltapäivällä esiintynyt koulun kuoro Cantus Mercurialis puolestaan avasi esityksellään viikon kulturellin tarjonnan ja opiskelijat saivatkin nauttia useammasta biisistä tämän upean kuoron laulaessa Mercan portailla.

AAA

BBB

CCC

Viikon ensimmäisen iltaohjelman otti haltuun iki-ihana, erityisesti TKMY1-kurssilta tuttu lehtorimme Irma Luhta. Taiteilijanimen Irma Optimisti alla performanssitaidetta harjoittava opettajamme hämmästytti, kummastutti ja ihastutti puolentunnin mittaisella performanssi-show’llaan, jonka jälkeen paikallaolijoille tarjoutui mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella Irman kanssa! Näin koko esityskin aukesi katsojille paremmin. Illan kruunasi taiteilijan kannanotot ja hauskat tarinat niin hänen omilta opiskeluajoiltaan kuin Linnan juhlistakin.

DDD

EEE

Tiistaina opiskelijoita hemmoteltiin ruokamessujen muodossa; koulun pääaula muuntautui hetkeksi eräänlaiseksi ”ruokamatka maailman ympäri” -näyttämöksi, kun CIA, KY-Hansa, KY-Tricolore, KY-Perestroika sekä Kulttiksen oma väki tarjoilivat herkkuja aina perinteisistä karjalanpiirakoista itävaltalaiseen Sacher-kakkuun.

GGG

HHH

Taiteellismielisimmät saivat myös kirjoitella runoja ständillämme. Tässä niistä parhaimpia:

”Tämä on runo. Se on kaunis. Puro.”                                                                                

”Vaikka Kulttis onkin outo, mukavasti taittuu Kulttuuriviikko”

”Hiusraja pakenee
Varpaat katoavat näkyvistä                                                                       ”Kulttis
Hesaria ei meinaa nähdä…                                                                                   kevät
Onneksi on kevät.”                                                                            Saapas löytyi ojasta.”

”Runot on hankalia, aurinko paistaa. Kahvi. Alumni.”

”Laitilan juomat iloa kevääseen tuovat, kun kävelen luennolle päätänkin mennä kuselle, koska kevät.”

”Runo on joki.
Pulppuava.
Kuin keskiketterä kolpakossa
Montun baarimestarin tarjoilema.
Ruskea.
Kuin Newcastle Brown Ale.
Samettinen.
Pehmeä.
Kylmä.
Onnellisuus.”

Iltapäivän tapahtumatarjonnasta vastasi ensimmäistä kertaa järjestetty Design-appro, jossa kierrokselle mukaan ilmoittautuneet kuulivat mm. Tonfiskin perustajan valloittavan elämäntarinan samalla, kun yrityksen omistaja kertoi juttuja tuotelinjojen takaa ja näytti mm. miten keraamisten astioiden valmistus tapahtuu. Osallistujat saivat myös mahdollisuuden ihailla paikallisen KloDesignin tuotteita, minkä jälkeen appro päättyi lopulta ansaittuun herkkuhetkeen paikallisessa Gaggui-kaffelassa! Onneksi kevätsää helli turkulaisia, sillä rastilta toiseen siirryttiin approiluhengessä tyypillisesti kävellen. Matkan aikana kulkijoita pitivät voimissa kerrassaan ihanat, fitforlife-elämäntyyliä edustavat söpöt Froosh-smoothiet – kiitokset vielä hedelmällisestä yhteistyöstä Frooshin väelle!

KKK

IMG_1735

JJJ

KYSSin isännöimä ja emännöimä Guitar Hero -piste vastasi keskiviikkopäivän kulttuuriannoksesta; Mercalle rantautuneen GH:n biisien rytmittämänä monen keskiviikkoinen laskiksen harkkaurakkakin sujui varmasti normaalia kevyemmin! Keskiviikkoiltana Parkilla virittäydyttiinkin jo seuraavan päivän Samettiklubin tunnelmaan, kun Kulttis viritteli Parkille James Bond -teemaisen leffakatsomon. Tällä kertaa Bond-vaikutteita torstai-iltaan tarjoili elokuva ”Timantit ovat ikuisia”, joka piti katsojia otteessaan hyvien juonenkäänteiden ja ”hyvien” erikoistehosteiden ansiosta. Tarjolla oli totta kai leffaevästä poppareista Kukkoon ja itse leivottuihin mokkapaloihin!

LLL

Torstai-iltana koitti Kulttuuriviikon suurin tapahtuma, kun James Bond –teemainen Samettiklubi avasi ovensa tyylikkäitä opiskelijabileitä janoavalle juhlakansalle. Jazzklubi Monkin utuinen tunnelma sopi loistavasti bileisiin, joissa esiintyi #Cashtagistäkin tuttu trio Janika Fredman, Anna Korhonen ja Lasse Viitanen. Myöhemmin illalla juhlijat saivat nauttia vielä toisestakin musiikkishow’sta, kuin koulumme saksofonisankari Kristian Lakari tuli duettoparinsa kanssa heittämään yllätysshow’n. Hyvä fiilis oli taattu – musiikki oli loistavaa, kuohuviini halpaa ja martinit melkoisen teräviä.2015-03-19 22.53.51

Kirsikkana Kulttuuriviikon kakun päällä oli perjantaina excu Helsinkiin seuraamaan Luojan Kiitos! –uutuuskomedian kuvauksia. Bussimatka sujui leppoisasti pullantuoksuisissa tunnelmissa ja perille päästyämme olimme sen verran ajoissa, eli halukkaat (lue: kaikki) ehtivät käydä tankkaamassa tai parantelemassa olotiloja läheisessä McDonald’sissa. Osa ehti käväistä Marimekon tehtaanmyymälässäkin, sopivassa suhteessa katu- ja korkeakulttuuria siis. Itse kuvaukset olivat mielenkiintoiset, kun exculaiset pääsivät tutustumaan televisio-ohjelman tuottamiseen, kuvaamiseen ja lavasteiden uudelleen (ja uudelleen, ja uudelleen) virittämiseen juontaja Heikki Paasosen ja tuomari Pirkka-Pekka Peteliuksen johdolla. Illan ehdoton kohokohta oli, kun retkiporukka oli juuri lähdössä studiolta kohti kotia ja linja-auton oveen koputettiin – Pirkka-Pekkahan se siellä! Hän astui vielä hetkeksi bussiin kiittämään exculaisia ja kertomaan pa(r)h(a)immat turkulaisvitsinsä, ei voi kun arvostaa!

MMM

NNN

Kaiken kaikkiaan #Kulttuuriviikko2015 tuntui olevan onnistunut ja ikimuistoinen, sitä ainakin toivomme. Kulttis kiittää mielettömästi kaikkia mukana olleita eikä malta odottaa tulevia tapahtumia, toivottavasti nähdään siellä! Loppuun vielä runo, joka kiteyttää hyvin koko meiningin:

”Annamme ajattelemisen aihetta,
nimittäin taidetta.
Jos sinulta puuttuu kulttuurin ymmärrystä,
annamme monipuolista ihmetystä
Maailmasi valaisee,
Kulttis se vain paranee”

Ida Haapanen ja Anna-Reeta Grönroos
Kulttis ’15