Lauantaina 22.9 Montussa vietettiin erään Turun KY:n alumnin syntymäpäiväjuhlaa. Paikalla oli 100 henkeä juhlimassa, ja heidän joukossaan oli myös muita vanhoja Turun kauppakorkeakoulun kasvatteja. Näiden valmistuneiden tiivis ja edelleen jatkuva yhteydenpito on suorastaan ihailtavaa ja saa ajattelemaan myös omaa tulevaisuutta valmistumisen jälkeen.

Aktiivisena TuKYläisenä toivon, että luomani ystävyyssuhteet olisivat vielä vanhempienikin iässä yhtä vahvoja kuin mitä Montussa lauantaina näin heidän ystävyytensä olevan. Monet ovat tulleet tänne opiskelemaan toiselta paikkakunnalta, ja suuri osa vanhoista ystävistä saattaa olla jo hieman vieraantuneita. Vanhat kiinnostuksenkohteet eivät välttämättä enää ole samoja kuin ennen. Varmasti myös vanhoista lapsuudenystävistä osa säilyy, mutta todennäköisesti pitkäaikaisimmat ystävät mekin saamme opiskelumme aikana. Siksi onkin tärkeää, että jokaisella olisi oma joukko erityisen läheisiä ystäviä kaverien lisäksi. Läheiset toimivat jokaisen turvaverkkona ja tukena niin elämän ala- kuin ylämäissäkin.

Kuva: Sanni Sirkiä

Erityisen hienoa minusta on nähdä, miten esimerkiksi omat vanhempani tapaavat edelleen opiskeluaikaisia kavereitaan vapaa-ajalla. Useimmat ystävät todennäköisesti saadaan oman opinahjon sisältä, ja näiden ystävien kanssa meillä todennäköisesti on myös eniten yhteistä, mikä entisestään vahvistaa ystävyyttä. Alasta riippumatta samanhenkiset ihmiset hakeutuvat toistensa seuraan ja laajentavat verkostojaan.

Verkostoituminen – jo kliseeksikin noussut sana, jota kauppakorkeakoulun opiskelijoille syötetään jo pupusta alkaen niin tutoreiden kuin muiden vanhempien opiskelijoiden toimesta. Verkostoitumisen hyödyt toki tulevat ilmi myöhemmin työelämään siirtyessä, mutta työaspektiakin tärkeämpää on elinikäisten ystävyyssuhteiden solmiminen. Opiskeluaikaiset ystävät näkevät toisensa niin puurtamassa kuin juhlimassakin, ja yhteiset kokemukset kasvattavat yhteenkuuluvuuden tunnetta lähes huomaamatta.

Vuosikurssista, pääaineesta, kansallisuudesta ja muista seikoista välittämättä kehotan kaikkia arvostamaan ystäviään sekä ylläpitämään kestäviä ystävyyssuhteita myös valmistumisen jälkeen. Netistä löytämäni mietelauseen sanoin: ”Hyvät ystävät ovat kuin hyvät rintaliivit. Vaikea löytää, mutta ne tukevat ja ovat aina sydäntä lähellä.”

Kuva: Anna Korkalainen

 

 

 

Henna Lunkka

Turun KY

Kulttuuri- ja perinnevastaava

 

 

Kirjoittaja on espoolainen, joka kuitenkin on menettänyt sydämensä Turulle ja toivoo viettävänsä vielä keski-ikäisenäkin juhlapäiviä opiskeluaikaisten ystäviensä kanssa.