Toisen kerran järjestetty Turun KY:n Vappu­tapahtumasarja alkaa olla viimeisiä pomppulinnojen, paljujen ja löytötavaroiden palautuksia vaille paketissa. Viimevuotinen vapputapahtumien kirjo oli toki onnistunut, muttei vielä samalla lailla hiottu ja valmis kuin tänä vuonna.

wappu psykee

Kulttis nousi tyylillä esiin järjestämällä Comedy Nightin, jossa Niko Kivelä räjäytti pankin, ja Edunvalvontajasoto peitti Zen Dayssa Parkin legendaariseen ruokavuoreensa. CIA piti jälleen huolen, että TuKY erottui edukseen vappupiknikillä, ja NESU ehti rundikiireissään järjestämään vähintäänkin Euroopan nopeimmat sitsit. Sportin silliksenomainen Game Day toimi mainiosti, Kuntalaisbailuissa oli jälleen tarpeeksi lämmin, ja Ulkkis teki taikojaan Bussikänneillä, Amazing Racessa ja Sikawapussa.

Tämän vuoden poikkitieteellinen osuus oli ensikertaa järjestetty Amazing Race Turku-rastikierros, joka oli ikäänkuin totisen urheilutapahtuman, perinteisen kevytmielisen rastikierroksen, ja yleisötapahtuman yhteentörmäys. Tapahtumaa on visioitu jo vuosia ja laastarin repäiseminen tässä kohtaa oli paikallaan. Erityistä tapahtumassa oli se, että ilmoittautuminen tapahtui pareittain, ja joukkueet rakennettiin arpomalla kahdesta eri tieteenalajärjestössä opiskelevasta parista neljän hengen joukkueita. Lisäksi rasteja lähti pitämään usea opiskelijajärjestö myös perinteisten TuKY­Lex­TLKS­kuvioiden ulkopuolelta.

Ensi vuodeksi voisi harkita rastimäärän lisäämistä, suoritusalueen maltillista pienentämistä ja joukkuemäärän maltillista kasvattamista. Edustusjoukkueiden kutsuminen kisaamaan opiskelijajärjestöistä ympäri Turkua, ja miksei ympäri Suomea, kehittäisi todennäköisesti Amazing Racea myös yleisötapahtumana.

Vappu oli juhlijoiden lisäksi jälleen eeppisen fyysinen myös järjestäjille. Ei heti uskoisi, että esimerkiksi Sikawappu vie viikkojen ennakkojärjestelyjen lisäksi pelkästään pääpäivän ympärillä Ulkkikselta reilun työviikon verran tunteja. Mikäli vappua halutaan kehittää yhä paremmaksi, kannattaa sitä ehkä hieman keventää TuKYn hallituksen, ja ainakin Ulkkiksen osalta etenkin siksi, että tapahtumat ehdittäisiin miettiä ja hioa entistä viimeistellymmiksi.

Ulkkis ei ole myöskään ainoa jaosto, jolle vappuviikko on erittäin kiireinen. Tapahtumien lisäksi vapun aikaan monilla toimintamme osa­aluiella laitetaan niinsanotusti lukuvuotta nippuun.

Vapputapahtumien järjestämiseen halukkaita osallistujia löytyy varmasti esimerkiksi toimijaryhmistä. Toimijaryhmien päästäminen apajille sekä keventäisi nyt keskittynyttä vastuuta, että toisi lisää väriä vappuun. Lisäksi järkevää poikkitieteellisyyttä olisi järjestää vuoroin jokin tapahtuma toisen opiskelijajärjestön tai kylterikaupungin kanssa. Tämän voisi toteuttaa niin, että Turun KY järjestää yhtenä päivänä tapahtuman, johon toinen järjestö kutsutaan, ja toisena päivänä vieraillaan toisen järjestön tapahtumassa. Kevät, ja erityisesti vappu, ovat sekä poikkitieteellisyydelle, että  ansainvälisyydelle ihanteellista aikaa. Uudet fuksit ovat jo tutustuneet oman opinahjonsa edustajiin, ja mielellään jatkaisivat uusiin ihmisiin tutustumista.

Nyt on jälleen kiitosten aika: Kiitokset osallistujille, järjestäjille, tapahtumissa nakissa olleille, sekä Amazing Racessa mukana olleille opiskelijajärjestöille! Omasta puolestani haluaisin kiittää vielä erityisesti Ulkkiksen hallitusta, jonka tekemistä, otetta, ja asennetta olen saanut lähimmin seurata myös silloin, kun tuntuu, että kaikki seinät kaatuvat päälle.

Samuli Salo2

 

Samuli Salo

Vapaa-ajan vastaava