Kymmeniä kyltereitä, satoja harjoitustunteja, monia unettomia öitä.

Adrenaliinimyrskyt parrasvaloissa, naurun koristamat taputukset, onnistumisen huuman tuoma euforia.

Speeppistä, speksikästä, spiilistä – tätä kaikkea ja vielä enemmän on tänä keväänä kuusi vuotta täyttänyt TuKY-Speksi. Vuosi toisensa jälkeen kymmenet vapaaehtoiset opiskelijat lähtevät mukaan lähes vuoden kestävään produktioon. Improvisaatio, musiikki, tanssi ja näytteleminen ovat jo itsessään hyvin kiehtovalta kuulostava yhdistelmä, mutta speksissä näihin yhdistyy vielä opiskelija-aspekti: produktioon osallistuvat opiskelijat antautuvat sille koko sydämellään. Palkintona on jotain rahaakin arvokkaampaa – esiintymistaidon karttumista, upeita kokemuksia ja elinikäisiä ystäviä.

Kuva: Samuli Salo

Kuva: Samuli Salo

Tänä keväänä TuKY-Speksi pääsi jälleen kiertueelle yhden välivuoden jälkeen. Vuoden 2013 TuKY-Speksi oli suuri menestys ja uuden speksin odotukset olivatkin korkealla. Ensi-ilta nähtiin Kårenilla sunnuntaina 9.3. ja yleisö oli hurmioissaan. Viime vuoden näyttelijänä voin itsekin rehellisesti todeta, että vuoden 2014 oli aivan omaa luokkaansa, jopa edeltäjäänsäkin huikeampi. Turussa nähtiin näytöksiä yhteensä seitsemän ja tämän jälkeen oli aika valloittaa kolme muuta kaupunkia.

Aatu Hiltunen kuulee, ettei tase täsmännyt. Kuva: Samuli Salo

Aatu Hiltunen kuulee, ettei tase täsmännyt. Kuva: Samuli Salo

Ensimmäisenä kiertuekaupunkina oli vuorossa Pori. Kiertueelle lähdettiin tiistaina 25.3. ja Turkuun saavuttiin takaisin perjantaina 28.3. Turun kauppakorkeakoulun filiaalin opiskelijat innostuivat suunnattomasti kuullessaan TuKY-Speksin tulosta. Kulttuuritehdas Kehräämön tunnelmallinen sali olikin piukassa porilaisista. Porissa ei ole speksikulttuuria, joten TuKY-Speksin suosio yllätti speksaajat erittäin positiivisesti. Porin jälkeen bussimme suuntasi seuraavana aamuna kohti Vaasaa.

Porin näytöksessä oli reilusti toistasataa katsojaa. Kuva: Samuli Salo

Porin näytöksessä oli reilusti toistasataa katsojaa. Kuva: Samuli Salo

Vaasan opiskelijat eivät myöskään olleet kovin tietoisia speksistä. Ruotsinkielisestä serkustamme, paikallisesta Wasa-Spexistäkin  oli kuullut vain harva. Päätimme tehdä täsmäiskun Vaasan yliopiston kampusalueelle. TuKY-Speksi herätti huomiota jo matkalla kampukselle liikkuvalla musiikkiesityksellään. Tempaus oli onnistunut: teatteri Ritzissä nähtiin keskiviikkoiltana lähes satapäinen yleisö. Yleisö oli kertakaikkiaan upea: nauru, innostus ja omstartit raikasivat mahtavassa teatterissa. Jälkeen päin vaasalaiset kyselivät TuKY-Speksi soundtrackin perään ja toivoivat näkevänsä meidät myös ensi vuonna. Spiilis oli kerta kaikkiaan huipussaan.

Speksi-promoa Vaasan yliopistolla. Kuva: Samuli Salo

Speksi-promoa Vaasan yliopistolla. Kuva: Samuli Salo

Herätys torstaiaamuna kello 05:00 vaasalaisen leirikeskuksen vetoiselta lattialta oli ehkä yksi fyysisimmistä kokemuksista jokaiselle speksitiimiläiselle. Onneksi bile- ja kiertuetiimin joka-aamuinen aamupalatarjoilu odotti leirikeskuksen ruokalassa ja päivä saatiin käyntiin. Bussi starttasi kohti Helsinkiä jo kello 06:00, sillä Helsingissä oli tiedossa poikkeuksellisen kiireinen aikataulu. KokoTeatteri avasi ovensa yleisölle jo klo 16:00, kun kaikissa edellisissä esityksissä Turku mukaan lukien ovet avattiin vasta klo 18:00. Kokemuksella ja ahkeralla yhteistyöllä viimeinen TuKY-Speksin 2014 näytös numero 10 päästiin aloittamaan ajoissa – jälleen kerran täpötäydessä salissa.

Kymmenes näytös päättyi raikuviin aplodeihin ja lopputanssin viimeisen sävelen sekoittuessa yleisön hurraukseen KokoTeatterin lava täyttyi ilon kyyneleistä. Lähes vuoden kestänyt produktio sai arvoisensa päätöksen keväisenä maaliskuisena iltana Helsingissä.

Kuva: Samuli Salo

Kuva: Samuli Salo

Upeita ihmisiä, mahtavia muistoja, monia onnistumisen tunteita. Tuottajaamme Petteri Saarista lainaten: ”Speksi on parasta, mitä ihminen voi tehdä housut jalassa.”

Voiko TuKY-Speksi enää olla huikeampi? OMSTART. Ensi vuonna se tulee olemaan vielä huikeampi.

 

Laura Vähäsaari

Hyvinvointi- ja tutorointivastaava

TuKY-Speksin 2014 bile- ja kiertuevastaava