Harmaa marraskuun ilta on kääntymässä hyvää vauhtia yöhön. Deadline lähestyy, tee jäähtyy, sormet kipittävät näppäimistöllä. Pakko vielä vähän hioa vastauksia, pakko vakuuttaa muut. Kello, pysähtyisit nyt hetkeksi.

haara

Hieman reilu vuosi sitten automatkalla kohti Vaasaa ja Warrantin 25. vuosijuhlia päätin, että haen Turun KY:n hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2015. Siinä vaiheessa minulla oli kymmenisen kuukautta takana sosiaalipoliittisen vastaavan tehtäviä – olin Edunvalvontajaoston puheenjohtajana ja Turun KY:n hallituksen jäsenenä saanut jo hieman esimakua siitä, mitä kaikkea puheenjohtajuus voi pitää sisällään. Ajatus sakkokierroksesta puheenjohtajan roolissa oli jo istutettu päähäni aiemmin, mutta vesikannu kaadettiin päälleni muutaman motivational speechin muodossa jossain kasitien varrella lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna 2014 ja päätös hakea alkoi itää.

Kun ennakkokysymykset viimein julkaistiin, mietin pitkään, että olenko sittenkään valmis tähän. Vaikka minulla oli jo kokemusta opiskelijatoiminnasta, koin olevani raakile. Olisinko paras tai edes hyvä tähän tehtävään? Mitä kaikkea minun tulee oppia lisää? Voiko puheenjohtajaksi kasvaa? Vastasin ennakkokysymyksiin, muokkasin niitä, hioin niitä, luin niitä ääneen, makustelin. Viimeisenä vastauspäivänä, kun kellon viisarit pyörähtivät osoittamaan 23:59, klikkasin sähköposti-ikkunan painiketta ’lähetä’.

kahvi

Tässä ruokapöydän ääressä istuessani ja tätä blogia kirjoittaessani on mukava ja ehkä jopa haikeaa muistella vuoden takaisia hetkiä. Yritänkin nyt tavoittaa sinut siellä ruudun takana ja huudella bittiavaruuden läpi jotain viisaita sanoja siitä, että miksi kannattaa hakea Turun KY:n hallitukseen. Tai että miksi tulisi lähteä mukaan ylipäätään mihinkään opiskelijatoimintaan. Puhun toki oman kokemukseni perusteella, mutta uskon, että moni muukin allekirjoittanee seuraavat asiat.

Vaikka opiskelijajärjestötoiminta ottaa se myös antaa paljon. Pääset harjoittelemaan taitoja, joita tulet tarvitsemaan työelämässä, kuten esimerkiksi johtamis- ja organisointitaitoja sekä ajanhallintaa ja paineensietokykyä. Tiimityöskentely ja päätöksentekoprosessit tulevat myös hyvin tutuiksi. Tulevaisuudessa on varmasti myös hyötyä kokouskäytäntöjen hallitsemisesta sekä delegointitaidoista. Opit, kuinka muut ympärilläsi toimivat missäkin tilanteessa ja ennen kaikkea opit myös itsestäsi. Lyhyesti sanottuna kartutat taitoja, joita et valitettavasti saa luennoilta. Voisin jatkaa listaa edelleen, mutta säästän teidät tältä erää loputtomalta hypetykseltä. Pakko silti todeta, että kokemuksena tähän astinen urani opiskelijajärjestötoiminnassa on ollut niin sanoinkuvaamattoman upea, etten voi muuta kuin suositella jokaiselle toimintaan mukaan lähtemistä.  Ja koska minusta on aina mahtavaa lainata itseäni, niin lainaan jälleen: ”Olemme tulevaisuudessa toistemme kollegoja.” Näissä hommissa tapaa aivan uskomattoman huikeita tyyppejä.

10991628_10205170121046426_5971141808153309735_ob

Saatat ehkä itse juuri nyt seistä tienhaarassa, jossa tulee päättää, että hakeako vai eikö. Tahdon rohkaista jokaista shakespearemaisen vastakkainasettelun kanssa painivaa hakemaan. Jos asia on pyörinyt mielessäsi, mikäli sinua kiinnostaa, mikäli koet, että sinulla on annettavaa – hae. Oli kyse sitten Turun KY:n hallituksesta, jaostohallituksista, ainejärjestöistä, harrastekerhoista, projekteista tai mistä tahansa, niin älä epäröi omia taitojasi. Voit olla pupu, tuore rusakko tai jo vanhempi tieteenharjoittaja, toiminnassa paljon tai vähemmän mukana ollut, laskiksen tai markkinoinnin lukija, mitä tahansa. Kunhan intoa ja näkemystä riittää, niin pääsee pitkälle. Itselläni on sellainen olo, etten ole vieläkään täysin valmis Turun KY:n hallituksen puheenjohtaja, mutta tämä onkin ollut omanlainen oppimisprosessi. Ei meistä kukaan ole onneksi koskaan täysin valmis. Mutta kannattaa pitää mielessä, ettei valmiiksi voi tulla tai kehitystä tapahtua, ellei ikinä edes yritä.

Laura-Vahasaari2

Laura Vähäsaari

Hallituksen puheenjohtaja