Ei, älä pelästy. Tämä ei ole yksi niistä “harrasta sinäkin enemmän kulttuuria” -paasauksista. Älä pelkää. Hengitä syvään ja jatka lukemista. Mä nimittäin uskon, että sä harrastat jo. Halusit sitä tai et.

Alkuvuoden aikana kuulin monen sanovan, etteivät ole ikinä olleet Kulttiksen exculla. Ettei heitä kiinnostavaa tapahtumaa ole järjestetty. Mutta jos joku mua jurppii, niin se kun jengi kelaa, että kulttuuria on lähinnä vaikeasti ymmärrettävä taide. Että sitä _oikeaa_ kulttuuria on ainoastaan se omituinen ja ahdistavasti osallistava tanssiteatteri, jossa huudetaan ja itketään maailman pahuutta. Tai vaihtoehtoisesti ne Japanin lippua muistuttvat nykytaideteokset, jota katsoessaan ajattelee ainoastaan pystyvänsä itsekin tuohon. Ja Kallion lukiossa se varmaan välillä olikin sitä. Mutta se jos joku ärsyttääkin. Kun kysyn kaverilta mielipidettä uudesta kohutusta ensi-iltansa saaneesta elokuvasta, niin frendin vastaus sisältää lähinnä ympäripyöreää höpinää siitä, ettei hän tällaisista asioista ymmärrä yhtikäs mitään. ”Ihan hyvä, mut en tajunnu”. Ja se jos joku raivostuttaa. Ei mistään mitään tarvitse ymmärtää. Kerrankin. Se on taiteen, viihteen ja kulttuurin ihanin piirre. Kysehän on vain siitä, että viihdyitkö? Piditkö elokuvasta? Nautitko olostasi, kun kuuntelit musiikkia. Ei siitä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Viihdyitkö? Ainoastaan sillä on loppujen lopuksi merkitystä.

Sana kulttuuri on ihana. Sen eteen voi läimästä oikeastaan ihan mitä vaan. On ruokakulttuuria, urheilukulttuuria, popkulttuuria, opiskelijakulttuuria, korkeakulttuuria ja undergroundkulttuuria. Jo pelkästään esimerkiksi instagram-feedisi on täynnä tätä kaikkea. Puhumattakaan siitä, että instagram jo muotona tuottaa nykyajan valokuvataidetta ja luo ja muokkaa sitä kautta kulttuuria. Noniin, nyt olet jo harrastamisen lisäksi tuottanut kulttuuria. Onnittelut.

Tällä viikolla Turun KY viettää kulttuuriviikkoa. Ja tavoitteena on ollut tunkea viikko täyteen mielenkiintoista ja viihdyttävää ohjelmaa. Ja jos edes yksi uusi ihminen kohtaa Kulttiksen viikon myötä, niin tämä nainen on onnellinen! Mercalta löytyy värityskirjat ja perjantaina pääsee KYSS:in kanssa laulamaan karaokea. Keskiviikkona tarjolla on gin-tastingia ja uutta nousevaa elektropoppia Samettiklubilla. On Irma Luhtaa, tanssituntia, ruokaa, lyhytelokuvia ja vessataidetta. Jokaiselle siis jotain. Jos ei muuta, niin edes se ruoka!

Klikkaa vielä Kulttuuriviikon facebook-tapahtumaamme ja löydä itseäsi kiinnostavat tapahtumat ja koululla järjestettävä ohjelma. Myös maanantain Irma Luhta -spektaakkeliin sekä keskiviikon gin-tastingiin ja Samettiklubiin on lippuja saatavilla klikkaamalla tätä linkkiä.

 

 

Mave2Eveliina Mauno
Kulttuuri- ja perinnevastaava
kulttuuri@tuky.fi