Jahas jahas, PeIsKät on juhlittu ja maihin selvitty – itse kopokin. Maanantaina koittaa paluu arkeen, mutta toisaalta juuri kyseinen maanantai toimii yhtenä merkkipaaluna Turun KY:n vuoden 2015 hallitushaulle. Hallitushaastattelut ja itse hallituksenvaihto ovat edessäpäin, mutta eivät enää kovin kaukana. Tämä saa vanhan sakkokierroskonkarin sekä haikeaksi että innostuneeksi. Tiistaina on jälleen kerran aika valita yhdistyksellemme uudet aktiiviset toimijat, jotka toivottavasti kehittävät Turun KY:tä eteenpäin uusin tuorein silmin, perinteitä kunnioittaen, sekä myös niitä kyseenalaistaen.
Kun oma hallitusvuosi lähenee loppuaan, sitä väistämättä alkaa pohtimaan, mitä sitä on oikein tullut kuluvana vuonna tehtyä – mihin tämä aika on näin nopeasti kadonnut. Turun KY:n kopona penkkiä on kulutettu niin opintotoimiston neukkarissa, laitosjohtajien toimistoissa, kokoushuone Kauppakamarissa KouKen (koulutuksen kehittämistoimikunnan) sekä johtoryhmän kokouksissa sekä entisessä ja nykyisessä Turun KY:n toimistossa mitä erilaisimmin edunvalvontatoimijoista koostuvin kokoonpanoin. Perinteinen KYlluppi toteutettiin keväällä ja opiskelijoilta saadut vastaukset määräsivätkin suuntaa koko vuoden kopoteemoille. Turun kauppakorkeakoulun tenttiakvaario saatiin vihdoin käyttöön, ja akvaarion ovi onkin käynyt mukavaan tahtiin. Kandipalautekysely ehti pyörähtää ympäri kahdesti vuoden aikana ja Turun KY:n tenttiarkisto sai myös uuden ilmeen. Kauppakorkeakoulun oppimisympäristöjä uusittiin ja ryhmätyötilojen lisääminen osoittautui kauan kaivatuksi uudistukseksi. Edunvalvontajaoston uudistettu rakenne haki muotoaan koko vuoden ja uskon näin tapahtuvan vielä ensi vuonnakin. Kaiken kaikkiaan voin todeta, että näen EVAn hallituksen sisäisen jaon sosiaalipoliittisiin ja koulutuspoliittisiin toimijoihin hyvänä kehityssuuntana. Samalla kun Turun KY otti uusia askeleita edunvalvontasektorin selkiyttämiseksi, ylioppilaskuntamme TYY toi uusia tuulia koulutuspoliittiseen sektoriinsa mm. koponeuvosto-konseptillaan, jonka tarkoituksena oli muutaman kerran vuodessa kerätä alayhdistysten kopot saman katon alle keskustelemaan ajankohtaisita teemoista ja jakamaan hyviä käytäntöjä ja lobbausneuvoja. TYYn koulutuspoliittinen vastaava Kukka-Maaria kirjoittelikin viime viikolla blogissaan tarkemmin koponeuvoston toiminnasta.
Koska koulutuspoliittiseen sektoriin sisältyy hyvin laajalti opiskeluun ja opintoihimme liittyviä aihealueita, osoittautuu näiden kokonaisuuksien koordinoiminen välillä myös haastavaksi. Meidän opiskelijoiden edunvalvonnasta – siitä, että opiskelijoiden ääni kuuluu meitä koskevassa päätöksenteossa – pitää huolta hyvin monipuolinen joukko toimijoita eri koulutuspoliittisilla tasoilla. Hallinnon opiskelijaedustajat pyrkivät tuomaan opiskelijoiden näkökulmaa esiin kauppakorkeakoulun sekä Turun yliopiston eri toimielimissä, EVAn laitosvastaavat tekevät työtään laitostasolla tenttejä karhuten ja ainejärjestökopot antavat tärkeän panoksensa oppiainetasolla viemällä esimerkiksi opiskelijoilta tulleita kurssipalautteita eteenpäin. Sitten olet myös sinä itse, kauppakorkeakoulun opiskelija, joka osaltasi kannat kortesi tähän suurenmoiseen kopokekoon – kun kirjoitat palautelomakkeen kurssin päättyessä, kun vastaat Kandipalautteeseen tai KYlluppiin, kun avaat keskustelun MERCAtalks-Facebook-ryhmässä tai kommentoit jonkun muun postaukseen, kun lähetät minulle, laitosvastaaville tai ainejärjestökopoille kysely- tai palautemailia… Keinoja on monia.
Jokainen vuosi on edunvalvonnallisiltaan teemoiltaan erilainen kokonaisuus, ja alkuvuonna päätetyt painopisteet voivat vuoden aikana muokkautua aivan toisiksi johtuen kuuluisista ulkoisista voimista. Kerroin tämän kirjoituksen aluksi, mitä muun muassa kuluneen kopovuoden aikana on tapahtunut. On hienoa, että meillä on uusi tenttiakvaario koulumme tiloissa ja on hienoa, että tenttiarkisto uudistettiin selkeämmäksi ja käyttäjäystävällisemmäksi. Kehitettävää näissäkin ”palveluissa” kuitenkin löytyy vielä aimo annos. Tällä hetkellä sähköisten tenttien määrä on tenttiakvaariossa kovin vaatimaton eikä tenttiarkistonkaan tarjonta näytä pursuavan yli äyräiden. Uuden teknologian käyttöönotto näyttäytyy ainakin toistaiseksi vielä joillekin opetushenkilökuntaan kuuluille ylitsepääsemättömän suurelta haasteelta. Tämän muuttamiseksi vaaditaan vielä sitkeää ja pitkäjänteistä vaikutustyötä opiskelijoiden toimesta niin laitos kuin oppiainetasolla. Kuulinpa jopa, että muutamasta opiskelijasta koostuva porukka oli yhdellä kurssilla systemaattisesti vuorotellen lähestynyt opettajaa pyynnöillä koskien sähköisen tenttimisen mahdollisuutta ja loppujen lopuksi sellainen tarjottiin. Joukossa on näemmä voimaa 🙂 EVAn laitosvastaavatkin ovat tehneet ympäri vuoden kovasti töitä tenttiarkiston päivittämiseksi, mutta laitosvastaavien oma aktiivisuus ei tässäkään aina riitä. Välillä tenttejä joudutaan karhuamaan montakin viikkoa, ja loppujen lopuksi käsiin saadaan sisällöltään vaihteleva nippu vuoden takaisia tenttejä paperiversioina. Lopputulos ei aina ole se toivottu.
Tämän kirjoituksen lopuksi voisin vielä todeta, että tämä vuosi on ollut itselleni opettavaisin koskaan ja olen siitä nöyrän kiitollinen. Ensi vuonna koittaa jälleen uudenlainen edunvalvonnan vuosi. Toivon, että MERCAtalksia käytetään silloinkin yhtä ahkerasti foorumina keskustelunavauksille ja töitä yhä avoimemman kopoviestinnän varmistamiseksi jatketaan.
Tiistaina jännitetäänkin sitten, millainen kokoonpano Turun KY:tä ensi vuonna luotsaa. Tulethan sinäkin paikalle vaikuttamaan!
Hallitushaastattelut maanantaina klo 16.00 alkaen Osuuskauppasalissa
Tiistaina klo 16.00 alkaen syyskokous ja hallituksenvaihto Montussa
Halvajännäilevin kopoterveisin,
Sofi Laiho
Turun KY:n koulutuspoliittinen vastaava
Latest Comments