Uus-KPMG

Kello herättää taas aivan liian aikaisin. Torkutan itselleni lisäaikaa ja saan silmäni auki 6:08. Intoa puhkuva jackrussellinterrierini painostaa heräämään. Kahvi tippumaan ja michelinukkona lenkille lähes kolmenkympin pakkaseen. Pikainen aamiainen, tukka nutturalle ja kohti päivän haasteita.

Alla kolme päivää vanha auto, kilometrit taittuvat paljon viime viikkoja miellyttävämmin. Olen sopinut tapaamisen yhdeksäksi paikallisesti merkittävän terveydenhuoltoalan toimijan taloudesta vastaavan henkilön kanssa. Matkalla sinne piipahdan parin viikon takaisella asiakkaalla viimeistelemässä tilikaudenaikaisen tarkastuksen komponentteja teollisuudelle valmistavan ja maahantuovan yrityksen Turun toimipisteessä. Halli on ahdas ja pölyinen. Valkoinen jakku ei ollut tälle aamulle se paras valinta. Käymme aluepäällikön kanssa läpi toimipisteen kassarutiineja ja vaihdamme samalla ajatuksia yleisestä taloudellisesta tilanteesta. Puoli tuntia myöhemmin olen jo matkalla kaupungin toiselle laidalle.

Olen valmistellut sunnuntai-iltana työpaperini tapaamiseen, jotta keskustelu etenisi luontevasti, mutta etteivät ne kaikkein olennaisimmat asiat unohtuisi. Rakennan minitoimistoni meille varatun neuvotteluhuoneen pöydälle. Minulla on aina matkassa läppärin ja kännykän lisäksi kunnioitettava määrä toimistotarvikkeita nitojasta laskimeen ja yliviivaustusseista skanneriin. Käymme läpi yhtiön prosesseja sekä niihin liittyviä järjestelmä- ja manuaalikontrolleja. Tunnin keskustelun ja parin kahvikupillisen jälkeen minulla on selkeä kuva siitä, miten raha- ja materiaalivirrat yhtiössä liikkuvat, mikä on kenenkin vastuulla ja kuka tarkastaa, hyväksyy tai päättää mistäkin. Testaan kontrolleista tärkeimmät, ne, jotka ovat kriittisiä sen kannalta, että tiedämme mihin saamiimme lukuihin voimme tilinpäätöstä tarkastaessamme luottaa ja mitkä taas vaativat meiltä substantiivisia tarkastustoimenpiteitä. Ennen lähtöäni käyn vielä tutustumassa yhtiön varastoon ja suorittamassa pistokoelaskennan suurimpiin varastonimikkeisiin. Havaitsen puutteita yhtiön sisäisissä kontrolleista, joista minun on keskusteltava vastuullisen tilintarkastajan kanssa ennen tilinpäätöstä. Kirjaan ylös havaintoni ja keskustelen alustavasti tilinpäätöstarkastuksen aikataulusta.

Kalenteri muistuttaa, että minun pitäisi vartin päästä olla lounastreffeillä Turun keskustassa. Tapaaminen liittyy uudenlaisen ammatillisen verkoston ideointiin ja ajatusten vaihtoon. Tilintarkastajan työ on numeroiden pyörittelyn ohella enenevässä määrin myös uusien asiakassuhteiden solmimista ja olemassa olevien asiakkuuksien aktiivista hoitamista. Erilaiset verkostot ovat yritysmaailman tulevaisuus. Hoidan matkalla pikaiseksi tietämäni asiakaspuhelun. Koska työni sisältää joskus paljonkin matkustamista, pyrin aina hyödyntämään auto- ja junamatkat mahdollisimman tehokkaasti.

Ehdin toimistolle iltapäiväkahville. Tapaamme epävirallisesti kokoontua kahden aikoihin vaihtamaan kuulumisia. Teemme työtä yksin ja tiimeissä, mutta usein asiakkaan tai tilitoimiston tiloissa niin, että joidenkin kollegoiden kanssa ei kevään tilintarkastussesongin aikaan juurikaan ehdi istua yhteisen pöydän ääreen. Nauru raikaa. Emme me olekaan niin kankea ammattikunta, kuin voisi ensiajattelulla kuvitella.

Käytän iltapäivän harvinaisen toimistoajan keskeneräisten töiden loppuunsaattamiseen. Dokumentoin tilikaudenaikaisten asiakaskäyntieni havaintoja työpapereihini ja tallennan ne asianmukaisesti. Käyn keskusteluja vastuullisten tarkastajien kanssa eri asiakkaiden tilinpäätösten aikataulusta ja sovin tapaamisia tuleville viikoille. Katson ulos ikkunasta talvista Aurajokimaisemaa, aistin ympärilläni joululomanjälkeistä innostunutta tekemisen meininkiä ja hengitän syvään; tästä se taas alkaa. Työntäyteinen kevät, jonka yksikään päivä ei ole toisensa kaltainen. Ajanjakso, jolloin viikonpäivät menettävät merkityksensä. Kun seuraavan kerran katson ulos ikkunasta, jokiranta vihertää jo. Se ei haittaa. Koen itseni onnekkaaksi, että saan elää ja hengittää juuri tällaista arkea ja juuri näiden ihmisten kanssa. Ja kun jokiranta vihertää, se lupaa kesää. Arki vaihtuu lomaksi ja kevään sesonkina tehdyt tunnit vapaaksi. Kevät, kesä, syksy tai talvi, en vaihtaisi päivääkään pois.

Ps. Haku KPMG:n Trainee-ohjelmaan syksylle 2016 on nyt auki! Lue lisää ja tsekkaa avoimet paikat: www.kpmg.com/fi/trainee. Elina niemi

Elina Niemi
Associate
Audit