uus-nordea-300x188

Kun kirjoittelin graduani tietojärjestelmätieteestä talvella 2014-2015, oli tavoitteenani päästä kesällä 2015 ihan oikeisiin hommiin valmistuttuani. Isot talot tarjoavat vastavalmistuneille ekonomeille houkuttelevia työtehtäviä, kuten erilaisia trainee-ohjelmia. Juttelin aikaisemmin Nordea Graduate-ohjelmaan osallistuneen tuttavani kanssa hänen kokemuksistaan ja yllätyin, kuinka monipuolisesti hän oli päässyt työskentelemään Nordeassa; vuoden ohjelman jälkeen hän työskenteli jo konttorinjohtajana. Iso vastuu ja vapaus sekä vakituinen työpaikka tekivät merkittävimmän vaikutuksen, ja näin hain Nordea Graduate -ohjelmaan.

Minulla oli hakiessani melko konservatiivinen ja kylmä kuva pankeista. Nordean työhaastattelussa kenelläkään ei kuitenkaan kiristänyt solmio kaulassa ja istuttiin rennosti sohvalla. Onneksi en laittanut kolmiosaista pukua ja kravattia päälle! En ollut aikaisemmin työskennellyt pankissa, joten etsin käytännön esimerkit haastattelukysymyksiin mm. laivasiivouksesta ja rauhanturvaamisesta. Kannustankin löytämään vaihtoehtoisia näkökulmia haastattelutilanteeseen, eritoten jos haluat erottua muista hakijoista.

Tuttavani tarinat Graduate-vuodesta ja vapaudesta eivät olleet lainkaan liioiteltuja. Saan valita vuoden aikana millä osastolla tai konttorissa haluan työskennellä ja mitä haluan tehdä siellä. Kierrän ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kolmen viikon jaksoissa kassapalvelut, neuvontapalvelut, asuntolainat, sijoituspalvelut, Premium-pankin, yrityskonttorin, yrityspankin sekä Private Bankin. On todella opettavaista nähdä erilaisia konttorinjohtajien ja työntekijöiden tapoja suoriutua tehtävistä. Vastuulleni on kuulunut myös digitaalisten palveluiden käyttöönotto alueeni konttoreissa ja niiden tarjoaminen asiakkaille. Tällä hetkellä työtehtäviini kuuluvat kesätyöntekijöiden rekrytointi, haastattelut sekä yritysvierailujen järjestäminen korkeakouluopiskelijoille. Ensimmäisen uusasiakashankintatilaisuuteni pidin pankin aitiossa HK-areenalla. Pääsen myös seuraamaan alueen kehitystä olemalla mukana johtoryhmän kokouksissa.

Työssä minua innostavat juuri edellä mainitut vapaus ja vastuu. Esimieheni ei todellakaan ole ’kyttäämässä’ mitä teen päivittäin tai kertomassa mitä pitää tehdä ja milloin. Päinvastoin hän pyrkii aina kannustamaan omaan ajatteluun ja herättelemään ajatuksia sopivilla kysymyksillä tai vaihtoehtoisilla näkökulmilla.

Monet ovat kysyneet minulta, millaista on työskennellä pankki- tai finanssisektorilla, ja onko siinä jotain erityistä. Isossa kuvassa pankki on mielestäni yritys siinä missä muutkin: meillä on omat palvelumme ja tuotteemme, joita pyrimme parhaamme mukaan myymään asiakkaille.

Usein minulta kysytään myös, olenko opiskellut laskentatoimea tai rahoitusta, kun olen pankissa töissä. Mielestäni esimerkiksi tietojärjestelmätiede tai jokin muu pääaine sopii pankkisektorille vallan mainiosti: haluamme päästä alan konservatiivisesta ajattelusta eteenpäin, ja silloin tarvitaan monipuolisia osaajia. Lähes aina kun olen tullut uuteen yksikköön töihin, minulle on sanottu aluksi: ”kiva nähdä uusia työntekijöitä, kyseenalaista rohkeasi meidän toimintatapoja ja anna uusien silmiesi nähdä asioita eri tavalla”.Ville kassassa

 

Ville Nurminen

Nordea Graduate 2015-2016, esimiesharjoittelija

Lounais-Suomen henkilöasiakasalue

Retail Banking