Tämän hieman hippimäisen otsikon alle kirjoitan tämän blogitekstin vastauksena kysymyksiin, joita ihmiset ovat minulle esittäneet kv-tutoroinnista. Kv-tutorointi tuntuu monien mielestä vieraalta ja kummalliselta, joten päätin selvittää, mistä koko hommassa on kyse. Kyselin asiasta kahdelta nykyiseltä kv-tutorilta: Anne Dahlilta sekä Salli Soinilta.

Syyt hakea kv-tutoriksi ovat aina melko samanlaisia. Anne ja Salli ovat molemmat olleet aikaisemmin vaihdossa, ja halu tutustua oman ikäisiin vaihto-opiskelijoihin Suomessa kumpusi tästä. ”Pääsyy hakea oli, että halusin oppia tuntemaan meidän koulun vaihtarit”, Anne muisteli. Toisaalta vaihto-opiskelijoiden tutorina saa myös erinomaisen mahdollisuuden tutustua eri kulttuureihin ja kehittää omaa kielitaitoa ennen omaa opiskelijavaihtoa. Kv-tutoriksi kannattaa siis yhtä lailla hakea jo ennen omia vaihto-opintoja.

Monet mieltävät kv-tutoroinnin työmäärältään rankaksi ja intensiiviseksi. Työmäärä riippuu täysin tutoroitavasta. Osa on lähtenyt vaihtoon jo 19-vuotiaana suoraan vanhempiensa luota, ja kaikki vaikuttaa uudelta ja ihmeelliseltä. Toiset taas ovat itsenäisiä ja kokeneita, eivätkä vaadi juurikaan kädestä kiinni pitämistä. Salli ja Anne olivat kumpikin sitä mieltä, että ensimmäiset kaksi tai kolme päivää olivat tutoroinnissa työläimmät. ”Tutorointi on todella intensiivistä siinä alussa, pari–kolme päivää, mutta sen jälkeen työmäärä itsessään on todella pieni”, Anne pohti. Ensimmäisten päivien aikana tutor hoitaa yhdessä vaihtarin kanssa kaikki perusasiat (asunnon avaimet, pankkitili, TYYn starttipaketti jne.) kuntoon ja pitää huolen, että vaihtari saa elämänsä käyntiin täällä Turussa. On hienoa, jos tutor pystyy olemaan läsnä ja auttamaan tänä aikana.

Mitä kv-tutor sitten tekee orientaatioviikon jälkeen? Toisin kuin suomalaisten pupujen tutorit, kv-tutor ei ole vastuussa opintoihin liittyvistä asioista; tätä varten on opintotoimisto. Sen sijaan kv-tutor on linkki vaihtarin ja turkulaisen opiskelijaelämän välillä. Vaihto-opiskelijan on tärkeää saada tuntea kuuluvansa joukkoon. Vaihtarit haluavat päästä näkemään, millaista on turkulaisen opiskelijan elämä. Tämä ei vaadi paljoa tutorilta: pitää vain ottaa omat vaihtarit mukaan kun käy bileissä, ostoksilla, salilla tai koulussa.

Kv-tutoroinnista saa paljon irti, jos siihen lähtee täydellä teholla mukaan. Tutorointi toki kartuttaa vieraiden kielten sanavarastoa ja kehittää organisointitaitoja. Monien kv-tutoreiden mielestä kuitenkin hienointa on ollut, kuinka tutoroinnin kautta on saanut elinikäisiä ystäviä ympäri maailmaa ja kokemusta kulttuurieroista käytännössä. ”Ystäviä sain paljon, aivan varmasti lähden vielä Perussa käymään jossain vaiheessa”, Salli kertoi. Kv-tutorointi on ainutlaatuinen tapa tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Samalla oppii näkemään oman elämänsä uudella tavalla. Ei siis kannata jättää tätä mahdollisuutta väliin!

Lopuksi ajattelin antaa vielä muutaman tiedonjyväsen itse hausta. Hakuaika on 1.–28.3., ja hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella; erillistä tutorhaastattelua ei ole.  Hakea voi joko koko lukuvuodeksi tai pelkästään syksylle. Lisäksi on hyvä jo tässä vaiheessa varata kalenterista pakollisten tutorkoulutusten ajankohdat: päivät 25.4. sekä 3.5.  Jos on kysyttävää kv-tutoroinnista, niin sähköpostia voi laittaa allekirjoittaneelle: kv@tuky.fi.

 

Timo Kovala

Turun KY:n kansainvälisten asioiden vastaava