Opiskelijoiden ja henkilökunnan suhde on melko etäinen TuKKK:ssa. Tämä on harmillista, mutta useinkin ongelma isoissa yksiköissä ja yliopistoissa, koska opiskelijoita ja henkilökuntaa on paljon. Muualla maailmalla, pienemmissä yksiköissä, tiedekunnissa ja yliopistoissa Suomessa on yleisempää, että opiskelijoiden ja opettajien interaktio on tuttavallisempaa ja sitä tapahtuu paljon enemmän. Jos opiskelijoilla on kysyttävää jäävät he juttelemaan luennon jälkeen opettajalle tai käyvät hänen toimistossa. Vastaan kävellessä tervehditään, eikä katsota maahan tai poispäin.

Konseptia olisi hyvä saada jalkeutettua myös meillä. Tällä hetkellä kanssakäyminen on pitkältikkin luennoilla istumista ja kurssipalautteen antamista tentin yhteydessä. Lähemmät kontaktit tuovat lisäarvoa niin henkilökunnalle kuin opiskelijoille. Olisi helpompi mennä kysymään asioita jotka askarruttavat tai joita ei ymmärrä. Palautteen laatu ja volyymi kasvaisi, jolloin luennoitsjian on helpompi kehittää kurssia. Tilanteeseen pääsemiseen täytyy keksiä kuitenkin joitain keinoja, se ei synny itsestään.

Ensimmäinen askel lanseerattiin viime viikolla After Work konseptilla. Tarkoituksena ei ole tehdä uutta tapahtumaa/keinoa/syytä opiskelijoille juhlimiseen. Tarkoituksen perimmäinen idea on saattaa henkilökunta ja opiskelijat yhteen rennossa ilmapiirissä Lounge bar & restourant Montussa. On mukava tulla ottamaan pitkän työpäivän jälkeen huurteinen ja jutella niitä näitä sekä ystävien että henkilökunnan kanssa. Toivonkin, että opiskelijat olisivat oma-aloitteisia ja istuisivat samaan pöytään muidenkin kuin parhaan kaveriporukan kanssa. Olisi ikävä haaskata näinkin hyvä tilaisuus tutustua henkilökuntaan rennosti ja vaivottomasti.

Laitoksilla käyminen ja jatkuva yhteydenpito omaopettajan kanssa on myös hyvä keino lähentää välejä. Vaikka laitoksille meneminen voi tuntua ensimmäisellä kerralla kauhistuttavalta asialta, niin sieltä saa hyvin apua opintoihin liittyvissä asioissa. Jos on kysyttävää omaan pääaineeseen liittyen on suotavaa ottaa yhteyttä omaopettajaan, sitä varten he ovat olemassa.

Tietenkin tämän tyyppisen kanssakäymisen saavuttaminen vaatii paukkuja molemmista suunnista. Emme pysty yksin opiskelijoina tätä toteuttamaan, jos henkilökunta ei tule asiassa vastaan. Toivoisinkin, että te kanssaopiskelijat ottaisitte ensimmäisen askelen tässä asiassa, jotta joskus päästäisiin tehokkaampaan yhteistyöhön henkilökunnan kanssa.

 

Ossi Tursas
Turun KY:n Kuntamestari