Taas on koittanut se aika vuodesta, kun pitäis lähettää kymmeniä kesätyöhakemuksia. Hakemusten deadlinet tulevat yllättävän nopeasti ja tammikuun lopussa täytyisi olla jo selkeä näkemys siitä, minne hakea kesätöihin. Tuntuu että tilanne toistaa vuosi vuodelta itseään. Yritykset hehkuttavat sosiaalisessa mediassa palkkaavansa paljon opiskelijoita kesätöihin, mutta silti tuntuu että varsinkin oman alan töiden saanti on hankalaa, välillä jopa mahdotonta. Varsinkin ilman suhteita. Varmaan yhtä sun toista huolestuttaa hieman ajatus siitä, että jos en nyt saa oman alan töitä, niin saanko niitä sittenkään kun olen valmistunut?

Ainakin omalta osaltani voin sanoa, että hakemusten lähettäminen ei ole lempipuuhaa. Tuntuu, että ajan voisi käyttää hyödyllisemmin, varsinkin kuin todennäköisyys saada töitä yleisiä hakuja pitkin on äärettömän pieni. Hakemuksissa kysytään aina hieman eri asioita, joten jokaiseen hakemukseen on keskityttävä kunnolla. Yleisiksi kysymyksiksi nousee yleensä, ”kerro vapaasti itsestäsi” tai ”miksi juuri sinä olisit sopiva meille”. Mitä ihmettä näihin voi oikeasti laittaa, jos haluaa yrityksen kiinnostuvan itsestä?

Onneksi yliopistoelämä tarjoaa mahdollisuuden päästä tekemään jossain määrin oman alan hommia opiskeluiden ohella. Erilaisissa vapaaehtoisorganisaatioissa toimiessa pääsee tekemään ja oppimaan yhtä sun toista työelämässä tarvittavia tärkeitä taitoja. Esimerkiksi markkinointia pääaineena lukiessa, tarjosi vuoden 2017 ContactExpon markkinointipäällikön pesti erittäin hyvää ja opettavaista kokemusta tulevaisuutta varten. Sain esimakua siitä, millaista on työskennellä markkinoinnin parissa ja mitä parin tuhannen henkilön messujen markkinointi oikeasti vaatii. Yhdeksän kuukauden aikana oppi tärkeitä käytännön taitoja, joita luennoilla istuessa ei olisi oppinut. Vapaaehtoishommia on tarjolla varmasti jokaisen makuun. Koulun omat yritykset tarjoavat myös erinomaisia työtehtäviä, joissa pääsee kokemaan, millaiselta mahdolliset oman alan työt tuntuvat.

IMG_3748

Olen lähiaikoina keskustellut koulussa monen kaverin kanssa siitä, miksi juuri he ovat lähteneet mukaan opiskelijatoimintaan. Suurin osa on kertonut, että niistä saatu kokemus ja uudet taidot tulevat varmasti olemaan tulevaisuudessa erittäin tärkeitä ja kullanarvoisia. Opitut asiat ja taidot voivat olla jopa niitä kriittisiä juttuja, joiden ansioista voi joku kaunis päivä saada juuri sen oman unelmaduunin.

16265451_607179342805248_9092959072350542489_n

Tämän tekstin myötä haluan toivottaa kaikille paljon tsemppiä työnhakuun, olkaa avoimia muillekkin kuin oman alan töille. Ja muistakaa hyödyntää myös opiskelijajärjestöjen tarjoamia työmahdollisuuksia! Niistä saatu työkokemus on yhtä arvokasta kuin muistakin työpaikoista saatu.

iines

Iines Pusa
NESU-vastaava