EY toimii Turun KY:n syyskuun yrityksenä. Julkaisemme tähän liittyen joukon uratarinoita EY:llä. Nyt vuorossa on Ida-Sofia Lahti, joka kertoo hänen urapolustaan ja toimenkuvastaan.

 

Ida-Sofia Lahti – International Tax Services &Transfer Pricing

 

Päätin keväällä 2014 hakea mukaan EY Experience -trainee-ohjelmaan, sillä olin jo pitkään haaveillut työstä yritysverotuksen parissa. Opintojeni myötä kiinnostuin valtavasti vero-oikeudesta ja trainee-jakso EY:llä on viimeistellyt päätökseni siitä, että yritysverotuksen parissa haluan työskennellä myös tulevaisuudessa. Kuullessani tulleeni valituksi traineeksi EY:n vero-osastolle siirtohinnoittelutiimiin kesän ajaksi olin erittäin innoissani ja motivoitunut, mutta myös todella jännittynyt. Minulla ei nimittäin entuudestaan ollut työkokemusta verotuksen alueelta. Kyseessä oli siis ensimmäinen työpaikkani suuressa ja globaalissa yrityksessä kansainvälisten verotuskysymysten parissa.

Trainee-jakso osui osaltani erittäin sopivaan ajankohtaan. Aloitin juuri viidennen vuoteni Turun kauppakorkeakoulussa ja sain kesätyöstä EY:llä sopivasti lisämotivaatiota ja uutta näkemystä siirtohinnoitteluaiheiseen graduuni. Uskon myös, että trainee-jakso juuri ennen valmistumista antaa minulle erittäin hyvän ponnahduslaudan suunnata työelämään vastavalmiina ekonomina. Opintoni kauppakorkeakoulussa koostuvat yritysjuridiikan pääaineopinnoista ja laskentatoimen ja rahoituksen sekä kansantaloustieteen sivuaineopinnoista. Näiden lisäksi monipuoliset kieliopinnot ovat olleet tärkeä osa koulutustani.  Tällä hetkellä aloittelen myös oikeustieteen opintoja Turun yliopistossa, jonne sain opiskelupaikan vuosi sitten. Tärkeänä tavoitteenani on siis jatkaa vero-oikeuden opintoja vielä oikeustieteellisessä ja suorittaa kattava, vero-oikeuteen painottunut tuplatutkinto.

Parasta työssäni EY:llä on ollut ehdottomasti se, että jokainen päivä on opettanut minulle valtavasti uutta. Työtehtävät ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja haastavia, ja on ollut hienoa päästä soveltamaan luennoilla tai kirjoista opittua tietoa käytännön tasolla. Trainee-jakso on siis ollut minulle erittäin hyödyllinen, sillä siirtohinnoitteluun liittyvien työtehtävien avulla olen todella sisäistänyt aiemmin teoriassa oppimiani asioita. Työssäni olen päässyt tutustumaan muun muassa siirtohinnoitteludokumentaation ja erilaisten muiden siirtohinnoitteluun liittyvien asiakirjojen laadintaan. Lisäksi olen tehnyt esimerkiksi käännöstöitä, tiedonhakutehtäviä ja avustanut tiimini veroasiantuntijoita monipuolisissa tehtävissä. Kielitaito on myös ollut tärkeässä roolissa trainee-jaksoni aikana, sillä pääasiassa työtehtävät on hoidettu englanniksi. Sanavarastoni onkin kasvanut huimasti kesän aikana.

Olen viihtynyt EY:llä mainiosti. Työilmapiiri EY:llä on mukava ja rento. Tiimikaverin puoleen olen aina voinut kääntyä, mikäli kysymyksiä on herännyt. Kaiken kaikkiaan on ollut hienoa osallistua suuren ja kansainvälisen EY:n arkeen. Työskentely siirtohinnoittelutiimissä ammattitaitoisten veroasiantuntijoiden opastuksessa on ollut erittäin palkitsevaa. Trainee-jakso on antanut minulle paitsi arvokasta työkokemusta, myös motivaatiota ja intoa oppia lisää kansainvälisestä verotuksesta. Olen vasta oman urani alkumetreillä, mutta parempaa lähtöruutua en oikeastaan olisi osannut edes toivoa. Uskon, että trainee-jakso EY:llä antaa minulle parhaat mahdolliset eväät lähteä rakentamaan omaa polkuani veroasiantuntijaksi.

 

Ida-Sofia Lahti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ida-Sofia Lahti

Trainee, International Tax Services &Transfer Pricing