pupu blogi 14.9.2015

 

Syksy alkaa pupujen osalta suurella informaatiotulvalla, minkä vuoksi kaikkea on mahdotonta muistaa. Aktiivinen pupu ottaa selvää eri asioista ja käy useissa tapahtumissa, mutta vasta keväällä ellei jo loppusyksystä alkaa hahmottua tarkemmin juuri itseä kiinnostavien tahojen toiminta.

Turun KY:n tärkein tehtävä, opiskelijoiden edunvalvonta, jää opiskelijan arkielämässä ehkä bileitä hieman etäisemmäksi. Edunvalvonta ei suinkaan ole vain Edunvalvontajaoston tai hallituksen tehtävä, vaikka niidenkin kautta yhteyksiä henkilökuntaan ylläpidetään ja vaikuttamista harrastetaan. Valitettavan usein kuulee rusakoiden keskuudessa puhuttavan, että mikäli ei ole jo pupuvuonna hypännyt mukaan meininkeihin, kynnys myöhemmin lähteä mukaan kasvaa turhan suureksi. Vaikka tässä suhteessa more is more ja aikainen lintu madon nappaa, ei toimintaan mukaan lähteminen ole myöhäistä vielä neljännen vuoden rusakkonakaan.

Viikoittain erilaiset valmistelevat työryhmät sekä eri edustajat kokoontuvat suunnittelemaan yhdessä, miten saisimme parannettua meidän kouluamme. Jokaisessa ryhmässä on opiskelijaedustajia, jotka pääsevät kertomaan opiskelijoiden mielipiteen esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian käytöstä opetuksessa tai tenttiakvaariosta.

Miten päästä mukaan vaikuttamaan ja kertomaan omista ajatuksista laajemmassa porukassa? Oma edunvalvontaurani alkoi pupusyksynä lähtemällä edustajistovaaleihin ehdolle. Alkuun jännitti etten tiennyt mistään mitään ja olisin pihalla kuin lumiukko, mutta päätin luottaa omaan kiinnostukseeni ja rennolta tuntuneeseen porukkaan. Koulutuksien jälkeen sain uskallusta osallistua keskusteluun omalla ”pupunäkökulmallani”, joka usein olikin kaivattu uudenlainen näkökulma.

Edaattorina (tietyn porukan edustaja TYYn edustajistossa) toimiminen jätti pienen kipinän edunvalvontaan ja päädyin hakemaan Turun KY:n hallituksen kopoksi, sillä halusin päästä hyödyntämään jo keräämääni osaamista edunvalvonnasta. Omasta mielestäni onnistumme parhaiten, mitä laajempi vuosikurssien ja mielipiteiden kirjo hakee vaikuttamaan, oli se sitten EVAan, edustajistoon tai mihin tahansa. Samoista lähtökohdista koululaisiamme on ponnahtanut ylioppilaskunnan hallitukseen, Suomen ylioppilaskuntienliittoon, Suomen Ekonomeihin ja eduskuntaan kansallisen tason vaikuttajiksi.

Paula Peltomaa (1)

 

Paula Peltomaa
Koulutuspoliittinen vastaava