Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 17.10. Facebookin ilotulituksen – ja harmaan vaalimössön – perusteella tämä lieneekin jo kaikille valjennut. Miksi kukaan riskeeraa ihmissuhteensa syöttämällä heille vaalijorinoita fabon täydeltä ärsytykseen asti? Miksi ihmeessä joku tuntematon heppu on jakamassa kahvia kauppakorkeakoulun ovella ikuinen hymy huulillaan? Miksi ihmeessä jaksetaan vouhottaa?

Siksi, että kuntavaalit ovat äärimmäisen tärkeät meille kaikille, olit sitten menestyjä tai hieman vähemmän pärjännyt. Kuntavaaleissa vaikutetaan oikeasti.

Kunnat järjestävät valtaosan ihmisen elämänsä aikana käyttämistä peruspalveluista: päivähoidon, peruskoulutuksen, nuorisopalvelut, lukio- ja ammattikoulutuksen, julkisen liikenteen, kirjastopalvelut, liikuntapalvelut, terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja niin edelleen. Vaikka opiskelijat ovatkin erilaisessa asemassa sen vuoksi, että kunnat eivät suoraan hallinnoi tai rahoita yliopistoja taikka YTHS:ä, on opiskelu kuitenkin loppujen lopuksi melko lyhyt jakso elämässä. 2016 kunnallisvaalien aikaan suurin osa TuKYnkin nykyisistä jäsenistä on valmistunut ja taas esimerkiksi kunnallisen terveydenhuollon piirissä tavalla tai toisella, vaikka terveydenhoitoaan yksityisillä vakuutuksilla täydentäisikin. Lisäksi jo opiskeluaikana kunnat järjestävät valtavan merkittäviä palveluita, kuten esimerkiksi kaupunkien sisäisen julkisen liikenteen ja opiskelija-asumisen monissa kunnissa – esimerkiksi Turussa TYS on kaupungin hallinnassa.

Kuntien verorasite on tuleville ekonomeille erittäin tärkeä seikka kunnallispolitiikassa. Kunnanvaltuustot päättävät kunnallisverosta, joka tuloista riippuen vastaa noin 30 – 60 prosenttia kokonaistuloverorasitteesta. Ekonomit työllistyvät korkeimpiin tuloluokkiin, joten kunnallisvero kohdistuu heihin kokonaisuudessaan – vähemmän tienaavat saavat erilaisia vähennyksiä. Kai haluat vaikuttaa siihen, ettei tulevia runsaasti maksamiasi veroeuroja käytetä Babylonin rattaiden pyörittämiseen – eli byrokratiaan – vaan oikeasti tärkeisiin asioihin?

Kunnallisvaaleissa on läsnä myös yksi aivan elintärkeä asia: sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Kunnilla on yhteensä noin 6,5 miljardia euroa velkaa. Jokainen ymmärtää, että 60-vuotiaan ja 20-vuotiaan suhtautuminen velkataakkaan on hieman erilainen: eläkeiän lähestyessä saattaa olla suuri houkutus elellä velaksi ja ylläpitää valtavaa julkista palvelukoneistoa, koska joku muu potin joskus joutuu kuittaamaan. Nuorempana tietää, että velan kanssa joutuu elämään vuosikymmeniä, joten kalliisiin palveluihinkin suhtautuu hieman eri tavalla. Kunnallisvaaliehdokkaiden keski-ikä on 48 vuotta, ja valittujen tulee jälleen olemaan yli 50 vuotta. Kaikki vaalit ovat myös sukupolvikysymyksiä, joten pohdi asiaa myös tältä kannalta.

Äänestäminen on helppoa! Jos suoriuduit aikanaan pääsykokeista, pystyt varmasti käymään riipustamassa numeron äänestyslappuun. Jos uskot uskaltavasi tulevaisuudessa johtaa pankkia, markkinoida tikkareja tai suunnitella HR-strategiaa monikansalliselle yritykselle, uskallat varmasti myös asettua jonkun ehdokkaan taakse, hankkia hänelle ääniä ja tehdä omasta kotikunnastasi paremman paikan elää.

Päätöksenteon tueksi SEFE pitää yllä rekisteriä ekonomi- ja kylteriehdokkaista.

Hyvät naiset ja herrat, pojat ja tytöt, kylterit – antakaa kylteriäänenne kuulua! Luonnontieteiden talossa Yliopistonmäellä on ennakkoäänestyspiste, jonne ehtii vaikka luentojen välissä – vielä tänään.

-Ville Valkonen