Takana on pitkä ja rentouttava (?) vappu, ja tenttiviikot ovat täydessä vauhdissa. Enää muutama viikko, kunnes kylterit siirtyvät Mercalta ja kirjastosta kesälaitumille. Kesä ja loma tuovat mukanaan paljon iloa, mutta myös stressiä kesätöistä ja viimeisistä opintopisteistä.

Toukokuussa pitäisi vielä jaksaa tsempata, ja huomaan itse ainakin, että tenttilukemiselle löytää erityisesti viimeisillä viikoilla huomattavasti vaihtoehtoja, kuten tämän blogin kirjoittaminen. Mitä kaikkea tenttiviikoilla sitten voi tehdä, jos kirjojen äärellä istuminen ei kiinnosta?

Useimmat saavat tenttiviikkojen aikaan kevätsiivouspuuskan, viettävät aikaa entistä enemmän television ja tietokoneen äärellä, päättävät treenata itsensä vielä parempaan kesäkuntoon tai hoitavat tenttiahdistustaan jokilaivojen lämpimässä syleilyssä. Tekosyitä on useita, jokainen keksii itselleen mielekkäämpää tekemistä kuin tentteihin valmistautuminen.

En itse ole poikkeus. Samaistun ihmisiin, jotka huutelevat Facebookissa kadonneen motivaation perään, ja viivyttävät tenttilukemistaan ”vielä yhden tunnin”. Tiedän kuitenkin myös tunteen, kun olen saanut itseäni niskasta kiinni ja päättänyt tarttua kirjaan tai luentoprujuun. Kuten ehkä moni on huomannut, aloittaminen on aina vaikeinta. Kun tenttiin alkaa lukea, asiat ovat usein kuitenkin kiinnostavia, ja parhaimmillaan tenttiluvussa pääsee oikeaan flow-tilaan. Tämä riippuu tietenkin tentistä ja aiheesta.

Vaikka en ole itse paras esimerkki ahkerasta opiskelijasta, joka raataa opintopisteidensä eteen istuen tunteja kirjastossa ja kerraten laskuja tai teorioita, kannustan kaikkia siitä huolimatta jaksamaan nämä viimeiset viikot, ennen kuin kauan odotettu kesäloma alkaa. Tulevalla viikolla on myös mahdollisuus ottaa irtiotto arjesta, kun kevään viimeinen iso opiskelijatapahtuma, AATU, saa jokirannat täyttymään haalarikansasta. AATU on mielestäni opiskelijakulttuuria parhaimmillaan, ja siitä on hyvä ponnistaa vauhtia vielä viimeisiin tenttirutistuksiin.

Mutta AATUsta huolimatta, tarttukaa siihen tenttimateriaaliin ja jaksakaa vielä viimeiset viikot – yritän itsekin sen tehdä, vaikka se tuntuu joskus erittäin vaikealta. Kesäloma ja mahdolliset kesätyöt tuntuvat ahkeran opiskelun jälkeen kuitenkin vielä ansaitummalta.

Siispä TuKYläiset ja muut kanssaopiskelijat: haluan toivottaa teille onnea ja menestystä viimeisiin tentteihin, sekä aurinkoista ja rentouttavaa kesälomaa, kun sen aika koittaa.

 

Henna Lunkka

Kirjoittaja on TuKYn kulttuuri- ja perinnevastaava, joka odottaa innolla ensimmäistä kesäänsä Turussa – jokilaivoilla, Naantalissa, Ruissalossa ja muissa kulttuurikohteissa.

P.S. Jos tenttilukeminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, katso kesän ensimmäiset kulttuuririennot täältä ja kouluta itseäsi eri tavalla.