Taas on se aika vuodesta, kun lähes 5000 opiskelijaa ympäri Suomen vaeltaa kohti Turkua ja Turun KY:n omaa Pikkulaskiaista. Suomen ehkä yhdeksi tunnetuimmaksi ja suosituimmaksi opiskelijatapahtumaksi kasvanut Pikkulaskiainen juhlistaa tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Mutta mikä on tämän mäkitapahtuman historia ja miten se on muuttunut vuosien saatossa? Pikkulaskiaisen järjestämisestä huolehti vielä 2009 vuoteen asti Ulkoasiainjaosto, joten koin velvollisuudekseni avata blogitekstissäni hieman yhtä suurimmista Turun KY:n ylpeyksistä.

 

10999357_729940553771148_4901801769849659591_n

Pikkulaskiaisen 2015 Puolalanpuiston ihmismeri.

 

Nykyisen Pikkulaskiaisen esi-isänä kulkeva tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1991, joten tänä vuonna se järjestetään jo 26. kerran. Pikkulaskiainen on syntynyt turkulaisten kauppatieteilijöiden hassuttelun aikaansaannoksena, mutta se pysyi pitkään vain Turun KY:n omana tapahtumana. Tarkkaa tietoa ei ole siitä kulkiko tapahtuma jo silloin samalla nimellä, mutta tapahtuman idea oli kuitenkin suurin piirtein sama. Mäkitapahtuma oli kooltaan suhteellisen maltillinen aina 2000-luvun loppupuolelle asti, jolloin se alkoi poikkitieteellistyä ja kiinnostus tapahtumaa kohtaan heräsi ympäri Suomen.  Pikkulaskiainen on kasvanut vuosi vuodelta ja on nykyisellään yli 5000 kävijän tapahtuma. Se onkin yksi Suomen suurimmista poikkitieteellisistä opiskelijatapahtumista.

Pikkulaskiaisen järjestämisestä huolehti vielä 2009 vuoteen asti Ulkoasiainjaosto. 2000-luvun loppupuolella tapahtuma oli kuitenkin kasvanut jo niin suureksi, että koettiin järkevimmäksi perustaa Pikkulaskiaiselle oma projektiryhmä, jotta saataisiin varmistettua jatkossakin onnistunut ja laadukas tapahtuma. Siitä lähtien on keväisin avattu haku Pikkulaskiaisen tuottajaksi tai tuottajapariksi. Tuottajien apuna toimii tiimejä, joilla kullakin on omat vastuualueensa onnistuneen tapahtuman luonnista. Pikkulaskiainen on kehittynyt paljon vuosien saatossa ja tärkeintä sen niin kuin muidenkin perinteiden kehityksessä ovat olleet ihmiset, jotka vuodesta toiseen halunneet luomassa elämyksiä muille. Tänä vuonna Pikkulaskiaista mukana on järjestämässä lähes 100 opiskelijaa, jotka mahdollistavat ikimuistoisen tapahtuman myös tänä vuonna.

 

Tunnelmia Pikkulaskiaisen 2015 mäkikisasta

Tunnelmia Pikkulaskiaisen 2015 mäkikisasta.

 

Pikkulaskiainen on tapahtumana myös vuosien saatossa monipuolistunut huomattavasti. Aikojen alussa tapahtuma oli vain parin sadan hengen kokoinen mäenlaskutapahtuma ja jatkobileet olivat perinteikkäissä Montun tiloissa. Nykyisellään mäessä on tarjolla monenmoista aktiviteettia mäenlaskun lisäksi ja mäenlaskukisassa pärjääminen vaatii heittäytymistä ja ainutlaatuisia ideoita. Jatkobileet on siirretty pois Montusta ja ne ovat tänä vuonna jakautuneet jo neljään suureen yökerhoon, joissa jokaisessa on tunnetut artistit esiintymässä. Vuosien saatossa näillä jatkoilla onkin nähty monenmoisia mega-artisteja. Muun muassa Dr. Bombay, Günther, Velvet, Cascada ja Italobrothers on nähty Pikkulaskiaisen jatkoilla esiintymässä. Tämän vuoden artistilinja jatkuu samanlaisena, kun mm. Basshunter, Teflon Brothers ja Antti Tuisku tulevat viihdyttämään juhlakansaa.

Ulkoasiainjaosto on myös jatkanut vahvaa osallistumistaan tapahtuman kehittämiseksi myös vetovastuun siirtymisen jälkeen. Pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa Ulkoasiainjaoston toimesta järjestetty Pikkulaskiaisen Silliksenä toiminut Kolikon Sillis on kasvanut vuosi vuodelta ja on vakiinnuttanut paikkansa nykyisellään lähes 300 hengen tapahtumana Pikkulaskiaisen jälkeisenä päivänä. Sen lisäksi entinen Kolikon Sillis on kokenut toisenkin muodonmuutoksen, kun KY-Gourmet järjestää tänä vuonna Kolikon Suojat nimisen tapahtuman Parkilla, jossa kunnioitetaan niin Pikkulaskiaisen uusia kuin vanhojakin perinteitä juhlavuoden kunniaksi.

 

1488168_555522994546239_459823145_n

Pikkulaskiaisen 2014 mäkikisan antia.

 

Tulevaisuus näyttää mihin Pikkulaskiainen kehittyy, mutta varmaa on se, että jatkossakin Pikkulaskiainen kehittyy vain aktiivisten kuntalaisten panoksella. Keväällä aukeaa Pikkulaskiaisen tuottajien haku, johon etsitään innokkaita tyyppejä luotsaamaan ja kehittämään yhtä Suomen suurinta opiskelijatapahtumaa ensi vuonna. Näkemys ja kokemus eivät tietenkään ole pahitteeksi, mutta tärkeintä on kuitenkin kuten muussakin järjestötoiminnassa into ja halu kehittää tapahtumaa entistäkin paremmaksi. Lisätietoja Pikkulaskiaisen tuottajahausta ja sen aukeamisesta allekirjoittaneelta.

Nähdään torstaina mäessä ja huolehditaan siitä, että Pikkulaskiaista ei turhaan kutsuta vuoden parhaaksi opiskelijatapahtumaksi!

 

Krisse-nettiKristian Raitio

Vapaa-ajan vastaava

vapaa-aika@tuky.fi