Lähes vuoden suunnittelun jälkeen – syyskuun viimeisenä perjantaina – kaikki oli vihdoin valmista: avustusrahaa tilillä, passit taskussa ja laukut sopivasti puolityhjiä. TuKYDatan oli aika katsastaa Yhdysvaltojen koillisosan helmet Boston ja New York.
Ensimmäinen pysäkki oli Massachusettsin osavaltion pääkaupunki Boston, joka valikoitui matkakohteeksi ainutlaatuisen yliopistotarjontansa vuoksi. Amerikan Ateenassa ja sen ympäristössä on yli sata korkeakoulua johtotähtinään MIT:n ja Harvardin kaltaiset oppimisen mekat.
Maailman top-2 businesskorkeakoulu Harvard Business School olikin ensimmäinen yhteinen vierailukohteemme. HSB:ssä tutustuimme ensin upeaan kampukseen ja muun muassa luokkahuoneisiin, joissa maailman tulevaisuuden johtajat opiskelevat. Kampuksella oli silmiinpistävä sen puhtaus, eikä esimerkiksi syksyn puista pudottamia lehtiä nurmikoilla juuri näkynyt. Harvardissa tehdään kaikki – oravien kylvettämistä ja tirppojen pedikyyriä lukuun ottamatta – sen eteen, että yliopiston alue on siisti kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.
Kampuskierroksen jälkeen meillä oli kunnia tavata emeritusprofessori F. Warren McFarlan, joka on ollut jo vuosikymmeniä yksi maailman tunnetuimpia tietojärjestelmätieteen tutkijoita. McFarlan piti meille tyhjentävän esityksen Harvard Business Schoolin historiasta kertoen kiehtovia yksityiskohtia.
Lisäksi professori kertoi muun muassa alan hot topiceista ja vastaili mielellään kysymyksiimme. Oli erittäin mukava nähdä, että kaiken nähnyt ja kokenut McFarlan oli aidosti innostunut kaukaisista vieraistaan. Tästä kertoo myös se, että tapaaminen kesti yli sovitun ajan.
Seuraavaksi vierailimme Bentleyn yliopistossa, jonka kanssa TuKKK on tehnyt yhteistyötä erityisesti tietojärjestelmätieteen alalla. Arvostettua yliopistoa meille esitteli suomalaisproffa Heikki Topi, jolla on noin kymmenen vuoden kokemus Bentleystä. Pääsimme myös osallistumaan pienen ryhmätyön sisältäneelle luennolle jenkkiopiskelijoiden sekaan. Luennolla huomasi, ettemme häviä osaamisessa Amerikan kollegoille pätkääkään.
Bostonissa aivojumpan lisäksi ohjelmassa oli myös makunystyröiden hemmottelua. TuKYData tarjosi koko seurueelle nelituntiseksi venähtäneen illallisen upeassa fondue-ravintolassa. Konsepti oli yksinkertainen: dipataan kaikkea mahdollista kaikkeen mahdolliseen. Illallisella nähtiin sekin ihme, että eräs nimeltä mainitsematon TuKYn varapuheenjohtaja lausui jälkiruuan ollessa pöydässä ennenkuulumattomat sanat: ”Ei jaksa enää.”
Nuorekkaasta ja sään puolesta vähän turhankin kotoisesta Bostonista matkamme jatkui kohti New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaa Armonkia, jossa sijaitsee IBM:n tarunhohtoinen pääkonttori. Siellä tutustuimme IBM:n 100-vuotiseen historiaan ja saimme muistutuksen siitä, kuinka monet tekniset innovaatiot ovatkaan lähtöisin juuri Big Bluen ihmisiltä.
Vaikka IBM on työntekijämäärällä mitaten Yhdysvaltojen toiseksi suurin yritys, itse pääkonttori oli pienehkö – vain noin 600 henkilöä työskentelee Armonkissa. Todellisuudessa konttorilla päivittäin ahertavien määrä on vielä huomattavasti pienempi etätyöläisten pysyessä kotona. Heräsi kysymys, miten käy paljon mainostetun IBM:n yhteisöllisyyden, jos töitä tehdään suurissa määrissä yksin kotinurkissa?
Lokakuun ensimmäiseen keskiviikkoaamuun heräsimmekin sitten Manhattanin sykkeessä vain kivenheiton päästä legendaarisesta Madison Square Gardenista. Samana iltana vierailimme nettikoodauskoulua pyörittävän startupin, Codeacademyn, toimistossa, jossa vanha TuKYläinen Linda Liukas työskentelee.
Liukas valloitti ryhmämme välittömästi iloisella olemukseen ja raudanlujalla asiaosaamisellaan. Paljon nuoresta naisesta kertoo se, että hän työskentelee USA:ssa Foreign nationals with extraordinary ability -viisumilla. Saman viisumin saavat vain harvat ja valitut alansa ehdottomat huiput kuten Bono ja David Beckham.
Liukas on myös hyvä esimerkki kaikille, että elämässä voi pärjätä ihan mukavasti vaikka LRYB olisikin vielä roikkumassa.
Reissun viimeinen yhteinen etappi oli ammattilaisille suunnatut Interop-messut, jossa esiteltiin IT-alan viimeisimpiä innovaatioita. Oli mielenkiintoista nähdä niin alan suuret pelurit kuin pienet startupitkin samassa tilassa kilpailemassa huomiosta ja esittämässä tekniikkaansa. Teknisesti orientoituneet matkalaiset viettivätkin messuilla lähes koko päivän.
Kaikista vierailuista huolimatta koko matkan kovimmat tekijät nähtiin täysin yllättäen Blue Note -jazzklubilla. Siellä muutaman TDläisen kanssa laatumusiikista nautti nimittäin presidentti Martti Ahtisaari buddynsa Ban Ki-Moonin kanssa.
Kymmenen päivää, 22 tuntia, 50 minuuttia ja noin 194 burgeria lähdön jälkeen palasimme Suomeen. Laukut olivat pulloillaan niin konkreettisia kuin abstraktejakin matkamuistoja. Saa nähdä mitä ensi vuonna keksitään.
Paavo Rossi
– Kirjoittaja on TuKYDatan tiedottaja, jonka suuri haave on omistaa jääkaappi, jossa on sisäänrakennettu jääpalakone.
Latest Comments