Syyskuu on jälleen täällä, ja niin harmaantuneemmatkin rusakot ovat loikkineet kesälaitumilta takaisin Mercalle ja kurssikirjojen ääreen. Useimmille meistä syksyn alku tarkoittaa paluuta vanhojen tuttujen rutiinien pariin, toisille puolestaan ensimmäistä kosketusta opiskelijaelämään ja totuttelua aivan uudenlaiseen elämänrytmiin. Arkeen paluuta helpottamaan EVA kokosi omat hyvinvointivinkkinsä syksyn pimeneviin iltoihin.

 

  1. Rutiinit

Opiskelijaelämää leimaa tyypillisesti jatkuva epävarmuus ja rutiinien puute, mikä on omiaan aiheuttamaan stressiä ja ahdistusta. Viikot ja päivät ovat harvoin aikatauluiltaan identtisiä, mikä asettaa haasteensa arjen pyörittämiselle. Ihanteellisinta olisi, jos kuitenkin onnistuisi menemään edes useimpina iltoina yöpuulle ennen aamukahta. Rutiinien puute heijastuu nopeasti negatiivisella tavalla unen laatuun ja keskittymiskykyyn. Yhdeksi hyväksi rutiiniksi kannattaa ainakin ottaa lounas Montussa päivittäin edes suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Vatsakin kiittää.

 

  1. Suunnittelu

Lokakuun lopussa esiintyy tyypillisesti surullisenkuuluisa tilanne, jossa tenttiviikko yllättää jälleen kerran opiskelijan. Tilanteen ennaltaehkäisyn kannalta on olennaista muistaa, että kalenteri on ehdottomasti paras ystäväsi. Ajankäytön suunnittelu etukäteen saattaa kuulostaa masentavalta, mutta maksaa itsensä takaisin myöhemmässä vaiheessa. Kun merkitset kalenteriin jo ennalta tulevien viikkojen deadlinet ja bileet, helpottuu ajankäytön suunnittelu huomattavasti. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin pysyä suunnitelmassa. Helppoa vai mitä?

Kuva2

  1. Kuuntele itseäsi

Kaiken menestyksen avain on taito tunnistaa ja hyödyntää omia vahvuuksiaan. Mikäli olet iltaisin terävimmilläsi, älä turhaan yritä aloittaa päivän luku-urakkaa aamukahdeksalta. Aamuihmisen taas kannattaa säästää rutiininomaisemmat tehtävät myöhemmälle päivään. Sama pätee opiskelutekniikoiden kanssa. Yksi työskentelee tehokkaimmin ryhmässä, kun taas toinen omaksuu tiedon parhaiten itsekseen pohdiskelemalla. Tärkeintä on löytää oma tyylinsä. Jos siis yritysjuridiikan luennot saavat sinut lähinnä vain nukahtamaan, älä mene turhan päiten paikan päälle pilkkimään. Käytä aika mieluummin johonkin itsellesi sopivampaan opiskelumetodiin.

 

  1. Yhteisöllisyys

Kyseiseen sanaan tiivistyy koko opiskelijaelämän suola. Kauppakorkeakoululla tallustaa kylteriä hyvin moneen lähtöön, sinun tehtäväksesi jää vain löytää se porukka, joka jakaa kiinnostuksen kohteesi. Opiskelijaelämä tarjoaa tähän aivan uskomattomat mahdollisuudet, sillä jo pelkästään TuKY:n jaostoilla, toimijaryhmillä ja projekteilla löytyy menoa monenlaiseen makuun. Opiskeluvuodet ovat erinomainen aika löytää itsestään vankkumaton merikarhu tai virittää takaisin huippuunsa jo hieman ruostunut kitaransoittotaito. Vaikka opiskelijaelämä viekin välillä veron muusta vapaa-ajasta, tarjoaa se kuitenkin enemmän ainutlaatuisia kokemuksia ja muistoja kuin etukäteen voisi kuvitellakaan. Monen kuntalaisen sydänystävät ovat löytyneet Parkin tanssilattiaa silmät ristissä pikkutunneilla kuuratessa.

 

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä….

 

  1. …pidä hauskaa!

Loppujen lopuksi kävi tenttiviikolla miten tahansa, elämä ei ole niin vakavaa. Aidon hyvinvoinnin kannalta kyky nauttia hetkestä on ensiarvoisen tärkeää. Rento hauskanpito hyvässä seurassa poistaa stressiä varmasti tehokkaammin kuin maailman terveellisinkään superfood-smoothie. Cards against humanityn tai Speksin räävittömämpien omstarttien aiheuttamat räkänaurukohtaukset ovat ainakin allekirjoittaneelle olleet läpi opiskeluajan sitä parasta mahdollista terapiaa. Nauti siis opiskelijaelämästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista heittää korkkarit huolettomasti kattoon vaikka keskellä viikkoa. Toista samanlaista jaksoa elämässäsi et tule takuulla kokemaan!

 

 

Syysterveisin,

EVA:n sopot