Aurinkoinen kesäpäivä, Fiskarsin ruukki ja viinitasting hyvässä seurassa; siitä on parhaat lomapäivät tehty. Tämä tuli todistettua Wiiniklubin kesäexculla 4.8.

Excun mastermindina toimi Wiiniklubin kunniapuheenjohtaja Oskari Sundström, jonka rakkaus hyviä viinejä kohtaa ja pyytteetön toiminta WK:n puolesta toimii inspiraationa meille kaikille.

Excu käynnistyi kierroksella Fiskarsin ruukin alueella, jossa kuulimme tarinoita ruukin alkuajoilta nykyaikaan. Kierroksen ja ruokailun jälkeen ehdimme vielä hetken kierrellä näyttelyitä sekä tietenkin käydä ihastelemassa pieniä putiikkeja ja Fiskarsin tehtaanmyymälää, josta löytyi myös komeat rivistöt niitä kuuluisia oransseja saksia.

Päivän ehdoton huipentuma oli kuitenkin tasting, joka toteutettiin viinipareittain. Ensimmäisenä parina oli yhdistelmä ylemmän hintaluokan cavaa (Segura Viudas Lavit Brut Nature) ja edullista samppanjaa (Vollereaux Brut). Tämä parivaljakko sai klubilaiset pohtimaan perinteisten menetelmien ja alueiden eroja sekä niiden vaikutusta viinin hintaan ja laatuun.

Seuraava pari oli jälleen kuplivaa, mutta nyt oli vuorossa kaksi hyvin erityyppisestä rypäleestä valmistettua kuohuviiniä. Tästä parista löytyi myös henkilökohtainen suosikkini koko tastingissa. Nimittäin yllättävän pirtsakka Sauvignon Blanc kuohari nimeltään Saint Clair Vicar’s Choice. Parivaljakon toisena osapuolena oli 100% chardonnay nimeltä Café de Paris Blanc de Blancs Brut.

Viimeinen pari oli puolestaan samasta Sauvignon Blanc rypäleestä valmistettu kaksikko, mutta tällä kertaa viinit tulivat eri mantereilta. Tarjolla on klassinen ranskalainen Petit Bourgeois Sauvignon sekä hyvin Marlboroughn alueelle tyypillinen Uusi-seelantilainen Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc.

Mustaherukkaisten makunautintojen siivittämänä siirryimme vielä hetkeksi Fiskarsin Kioskille kuuntelemaan kesäistä musiikkia ennen suuntaamistamme kohti VR:n metalliratsua ja jatkoja Helsingin yössä. Jatkopaikkana toimi aina yhtä toimiva Viinibaari Latva.

Alla vielä hieman exculaisten fiiliksiä taiteellisesti haiku-muotoon kirjoitettuna. Lisää kuvia excusta löydät facebook sivuiltamme.

 

”Raitin taloissa

maan värit, artesaanit

sakset ja skumppaa.”

 

”Nautinnollinen

kesäpäivän piristys

ihana Fiskars.”

 

”Kesäinen valo

se säteillään kruunas

viinin kuohuvan.”

 

”Ka’ tuoksullaan

huumas mustaherukka

mi’ satumaista.”

 

 

Suurkiitos vielä kerran kaikille excuun osallistuneille, niin klubilaisille, Fiskarsin väelle kuin ihanaiselle Oskarillemme!

-Saara