Viiniguru Juha Berglund ilahdutti Wiiniklubilaisia tiistaina 5. helmikuuta Parkin alakerrassa pitämällä jäsenillemme ainutlaatuisen biodynaamisiin viineihin keskittyvän tastingin. Illan viinit olivat siis viinejä, jotka valmistetaan mahdollisimman luonnollisin menetelmin toisin kuin ns. uuden maailman viinit joissa ei luoteta luonnon suorituskykyyn.

Herra Berglundin rento ja hauska olemus kiehtoi Wiiniklubilaisia

Tastingia oli odotettu kauan, jonka vuoksi tapahtuma täyttyi ennätysnopeasti jopa kymmenessä minuutissa tapahtuman julkaisusta. Noin 30 onnekasta pääsivät kuuntelemaan kaksi tuntia kestävää esitystä herra Berglundin omasta viinitilasta Château Carsinista Bordeaux’ssa ja hänen biodynaamisesta valmistusmetodistaan. Maistelimme illan aikana kuutta eri viiniä, kolmea valkoviiniä ja kolmea punaviiniä. Jokainen viini oli Berglundin tilalla valmistettua, joten hän pystyi kertomaan kustakin yksilöstä erikseen kiinnostavia anekdootteja ja havaintoja.

Alla lista viineistä joita maistelimme:
1. L’Etiquette Grise 2010 Cuvée Speciale
2. Terroir de Carsin 2009
3. Cuvée 2010
4. L’Etiquette Grise 2011 Cuvée Speciale
5. Château Carsin Rouge 2010
6. L’Etiquette Grise 2010

Berglundin rauhallista ja asiantuntevaa olemusta täydensivät hänen vähän väliä repäisemänsä vitsit siitä miten australialaiset viinit ovat vähän kuin ”pumpattavia Barbara-nukkeja” ja miten hän itse haluaa viineissään ”olevan munaa”. Sitä ei kuitenkaan yksikään osallistuneista myöntänyt maistavansa illan viineissä – onneksi.

Yksi kiinnostavimmista asioista mitä illan esiintyjämme korosti, oli kuunkierron elintärkeä merkitys viinien kypsymisessä: ”Tätä ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta taiteellisesti kylläkin.”  Taiteellisesti hän myös totesi, että jos haluaa tietää tulevat viinitrendit, vierailu englantilaisen supermarketin viiniosastolle riittänee: ”He eivät tiedä mitään ruoasta, mutta viinin he tuntevat!” Berglund mainitsi myös kiinnostavan trendin, jonka hän biodynaamisia viiniä valmistaessaan on huomannut, nimittäin viinien alkoholipitoisuuksien nouseminen.  Tämä näytti huolestuttavan asiantuntijaa, iltaan osallistuneita wiiniklubilaisia se ei näyttänyt haittaavan.

Esitys oli harvinaisen kiehtova, jopa siihen pisteeseen asti ettei suurin osa ollut keskittymiseltään ehtinyt kippaamaan lasejaan tyhjiksi kun ilta jo läheni päätöstään – näin ei lähes koskaan tapahdu Wiiniklubin tapahtumissa.

Illan päätteeksi Wiiniklubi tiedusteli osallistujilta heidän suosikkejaan illan aikana maisteltujen viinien keskuudesta. Voittajaksi selviytyi valkoviini numero 2. kahdellatoista pisteellä, jota seurasi yhdeksällä pisteellä punaviini numero 5., tuttavallisemmin ”Cuvée Darra”.

Seuraavana on vuorossa Wiiniklubin Espanja-ilta, jota vietetään Parkilla keskiviikkona 13.3.2013. Siellä nähdään!

Myös Pietari the PJ oli innoissaan vuoden ensimmäisestä tastingista