TuKY-lista on päättänyt esittää Miika Tiaista ehdolle Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2017. Kaikki edustajistoryhmien asettamat ehdokkaat haastatellaan 1.–2.12. joulukuuta, mikä jälkeen järjestetään avoin ehdokaspaneeli 5. joulukuuta. Puheenjohtaja ja hallituslaiset päätetään 7. joulukuuta järjestettävässä edustajiston kokouksessa. 

Olen Miika Tiainen, neljännen vuoden tietojärjestelmätieteen pääaineopiskelija, helsinkiläislähtöinen turkulainen, järjestöaktiivi, entinen kilpauimari ja jokseenkin kuivan huumorin ystävä.

Tällä hetkellä toimin TYYn hallituksessa varapuheenjohtajana, lisäksi muita vastuualueitani ovat olleet sosiaalipolitiikka ja viestintä. Aiemmin olen toiminut TYYn järjestöissä erilaisissa vapaaehtoistehtävissä, Turun KY:n ja Tricoloren hallituksissa sekä NESUn puheenjohtajana. Yliopiston hallinnossa olen edustanut opiskelijoita niin kauppakorkeakoulun johtokunnassa kuin erilaisissa työryhmissä.

Olen saanut nähdä ylioppilaskunnan toimintaa laajalla perspektiivillä niin edunvalvonnan, tapahtumien järjestämisen kuin järjestötoiminnan arkipäivän rutiinien pyörittämisen kautta. Olen kasvanut ja kehittynyt TYYn mukana. Haluaisin vielä haastaa itseäni ja ottaa TYYn mukana yhden harppauksen eteenpäin, siksi haen TYYn hallituksen puheenjohtajaksi.

Tänä vuonna olen nauttinut asiantuntijamaisesta työskentelystä osana sosiaalipoliittista sektoria, mutta olen huomannut suurimman intohimoni olevan organisaatioiden kehittämisessä ja ohjaamisessa. Vahvuuteni on kokonaisuuksien tarkastelussa ja niiden olennaisten kysymysten näkemisessä, jotka on ratkaistava tavoitteeseen pääsemiseksi. Minulle työyhteisön hyvinvointi ja sitoutuminen on ensiarvoisen tärkeää ja tottuneena organisoijana hallitsen yllättävät ja muuttuvat tilanteet minulle luontaisella rauhallisuudella. Keskusteleva, empaattinen ja jämpti johtamistyylini sopii tasapainottamaan organisaatiomme värikästä arkipäivää, jossa riittää liikkuvuutta ja vaihtuvuutta.

Vuotta 2017 värittävät 95-vuotiaan ylioppilaskunnan juhlavuosi sekä jos jonkinlaiset vaalit ja niihin valmistautuminen. Kevään kunnallisvaalit ovat iso mahdollisuus opiskelijaliikkeelle niin Turussa kuin filiaalikaupungeissa. Meidän täytyy syventää entisestään paikallista yhteistyötä muiden opiskelijajärjestöjen kanssa tuodaksemme yhä vahvemmin esiin opiskelijanäkökulman kaupunkien päätöksenteossa. Keväällä 2018 järjestettävät ensimmäiset maakuntavaalit lähestyvät myös kovaa vauhtia.

Edustajistovaalit puolestaan tarjoavat mainion tilaisuuden saada uutta vahvistusta ylioppilaskuntamme suunnalle. Äänestysprosenttimme on viime aikoina kääntynyt nousuun ja tämän hyvän kehityksen on jatkuttava. Meidän on kysyttävä itseltämme: miten sisäisen demokratiamme osallistuvuutta voitaisiin entisestään parantaa? Osana palvelu- ja edunvalvontakartoitusta voisimme myös tuoda hyväksi havaittuja toimintamalleja muualta. Jospa ottaisimme ensi vuonna mallia esimerkiksi opiskelijakuntien kampuskierroksista?

Edunvalvonnassa vahvasta sektoreiden asiantuntemuksesta on valtavasti hyötyä. Kehittämällä edunvalvonnan koordinaatiota pidemmälle vahvistamme tämän asiantuntijuuden kasvamista entisestään. Yhdessä tekemällä olemme entistäkin vaikuttavampia, sillä edunvalvontakentän teemat linkittyvät erottamattomasti toisiinsa sektorirajojen yli. Puheenjohtajana keskityn katsomaan laajemmin kokonaiskuvaa ja pyrin löytämään yhteisiä, näkemyksellisiä tavoitteita. Lisäksi varmistan kaikille työyhteisön jäsenille mahdollisimman hyvät olosuhteet näiden tavoitteiden edistämiseksi.

Unelmoin empaattisemmasta ja solidaarisemmasta tulevaisuudesta. Ylioppilaskunnalla, jos kellä, on rooli sen mahdollistajana. Meidän on oltava yhdenvertaisuuden päämäärätietoinen puolustaja ja osallistava tukialusta mahdollisimman monelle. Ajassamme, jossa epäluulo ja epätoivo ovat vallanneet alaa kunnioitukselta, toivolta ja luottamukselta tarvitaan vahvoja monimuotoisuuden, oikeudenmukaisuuden ja suvaitsevaisuuden nimiin vannovia yhteisöjä.

Siksi uskon, että tämä aika todella tarvitsee rohkeasti tulevaisuuteen katsovaa ja vankasti kasvatustehtäväänsä uskovaa, jäsenistöltään vahvan valtuutuksen saavaa ylioppilaskuntaa. Tulevaisuus on meissä ja se on valoisa – siksi haluan olla mukana tekemässä rakkaasta yhteisöstämme entistäkin parempaa meille kaikille.

– Miika Tiainen

Leimu

 

 

 

Ann-Sofie Leimu
Ryhmäpuheenjohtaja
TuKY-lista
ann-sofie.leimu@tuky.fi