Ennen kuin karkaat kesälaitumille, muista liittyä IAET-kassaan. IAET-työttömyyskassaan voi ja kannattaa liittyä heti ensimmäisestä (kesä/normi)työpäivästä lähtien. Erityisesti pupujen kannattaa ehdottomasti liittyä kassaan jo tässä vaiheessa.

Miksi liittyisin työttömyyskassaan jo opiskeluaikana?
Kun liityt kassaan jo opiskeluaikana, voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jos et löydäkään heti valmistumisen jälkeen työpaikkaa. Voit kerätä työttömyyspäivärahaan oikeuttavat 43 työssäoloviikkoa (työaika väh. 18 tuntia/vko) myös kesätöillä jopa jo kolmessa kesässä.
IAET-kassan jäsenyys maksaa vain 45 euroa vuodessa (vuonna 2008). Melko edullinen vakuutus, jolla turvaat toimeentulosi vaikka sillä välin, kun etsit unelmiesi duunia. Huomio kohta valmistuvat: IAET-kassan jäsenyyttä kannattaa ehdottomasti jatkaa valmistumisen ja työpaikan saamisen jälkeen.

Mahtava juttu, hyvä kun kerroit. Mutta miten liitytään?
Liittyessä sinun täytyy siis olla työsuhteessa. Liittyminen käy helposti netissä jäsensivuilla osoitteessa www.sefe.fi/jasensivut lisäämällä kassan jäsenyyden omiin tietoihisi (palvelut –välilehdelle). Jäsensivuille pääset kirjautumaan 14-merkkisellä jäsentunnisteellasi, jonka löydät esimerkiksi sinulle syksyllä postitetusta rekisteriotteesta. Jos et tiedä tunnistettasi, ota yhteys Carita Erkkilään, carita.erkkila@sefe.fi, 0201 299 242. Lasku tulee pian liittymisen jälkeen kotiin, jatkossa lasku tulee vuosittain kotiin helmi-maaliskuussa.

Esimerkki:
Jos liityt ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ja työskentelet vaikkapa 3kk joka kesä, eli 12 viikkoa, niin neljässä vuodessa sinulla on 48 työssäoloviikkoa. Samalla olet jo suunnittelemassa gradun tekoa. Valmistuttuasi täytät myös työssäoloehdon kaikin puolin. Jos olet tienannut 1600€/ kk työssäolosi aikana, olet oikeutettu ~44€ päivärahaan. Aika hyvin verrattuna päivärahaan, joka on 23€ työttömyysturvakassaan kuulumattomalla. IAET-kassan verkkosivuilla on päivärahalaskuri, jolla voit itse laskea päivärahan tarkemmin omien tulojesi mukaan.
Lisätietoja IAET-kassasta saat SEFEssä Susanna Rintalalta, susanna.rintala@sefe.fi, 0201 299 273, osoitteista www.iaet.fi ja www.kylterit.net sekä kylliltäsi.

Raikasta kesää kaikille ja paljon onnea valmistuville! Näkemisiin syksyllä muiden kanssa 🙂
Terveisin, kyllisi Reetta

ps. Vastailen kysymyksiin ja kyselyihin kesän ajan (22.5-22.8) mailitse (reetta.noukka@sefe.fi ), ei siis puhelimitse, sillä kylli edustaa kesän ulkomailla 🙂

Reetta Noukka
Kylteriyhdyshenkilö
Suomen Ekonomiliitto -SEFE ry
Turun kauppakorkeakoulu ja Porin yksikkö
gsm 040 828 8004
reetta.noukka@sefe.fi