Valtakunnallisena maksuttoman koulutuksen päivänä 29.11. monet ylioppilas- ja oppilaskunnat sekä opiskelijajärjestöt järjestävät erinäisiä tilaisuuksia tai tempauksia herättämään keskustelua maksuttomasta koulutuksesta.

Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY järjestää paneelikeskustelun klo 14-16 (http://www.tyy.fi/tapahtumat/2010/1509), jossa panelisteina seuraavat henkilöt:
– Tapio Reponen, Turun yliopiston vararehtori
– Osmo Kivinen, Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen johtaja
– Maija S. Peltola, Turun yliopiston tieteentekijät ry:n puheenjohtaja
– Elias Laitinen, TYYn hallituksen puheenjohtaja

Päivän hengessä TuKY jakaa kauppakorkeakoululla materiaalia herättämään aiheesta keskustelua.

Alla taustatietoa:
Kamppailu lukukausimaksuista
Opetusministeriön koulutusvientistrategia ja työurien alkupäätä pohtineen työryhmän (työryhmä koulutukseen siirtymisestä ja tutkinnon suorittamisesta) esitykset käynnistivät aiemmin keväällä kiivaan keskustelun suomalaisten korkeakoulujen lukukausimaksuista. Seuranneen kuohunnan aikana useat poliitikot vakuuttivat, ettei maksuja tule ainakaan tällä vaalikaudella. Vakuutteluista huolimatta keskustelu on jatkunut ja mm. elinkeinoelämän edustajat kannattavat avoimesti maksujen käyttöönottoa. Viimeisimpänä OECD suositteli maaraportissaan lukukausimaksuja Suomelle. Maksujen käyttöönottoa perustellaan pääasiassa korkeakoulujen rahoituspohjan laajentamisella ja opintoaikojen lyhentämisellä.

Kyllä maksuttomalle koulutukselle, koska:
Maksuton koulutus on toiminut Suomessa erittäin hyvin, eikä mikään maksumalli takaa vastaavaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Lukukausimaksut murtavat kansalaisten yhdenvertaisuuden ja voimistavat sosioekonomisen aseman määräävyyttä koulutusvalinnoissa. Yhteiskunnallinen tasa-arvo ja yhteiskunnan osaamispotentiaalin täysi hyödyntäminen ovat vahvoja argumentteja maksuttomuuden puolesta.

www.maksutonkoulutus.fi