Turun yliopiston ylioppilaskunta – TYY lahjoittaa toimintataloutensa budjetista 0,7% kehitysyhteistyöhön.

 

Todennäköisesti et, mutta kohdehan on oikein hyvä. Mielestäni ylioppilaskunta voi edistää kehitysyhteistyötä ja se on hyvä asia, mutta 0,7% maksuautomaatti on ehkä päättömin keino, jonka keksin kehitysyhteistyön edistämiseen. Kehitysavun jakaminen tulisi ennen kaikkea olla jokaisen oma päätös. Ylioppilaskunnan tehtävänä on luoda puitteita, ei tehdä päätöksiä puolestamme.

Ylioppilaskuntamaksusta otettavasta 0,7:sta keskustellessa edustajistossa 2012 keväällä minulle argumentoitiin ”nollaseiska on hyvä tapa viestiä ajatusta kehitysyhteistyöstä”. Todellisuus aikalailla konkretisoi ongelman: koska käytämme maksuautomaattia, kukaan ei ikinä edes ajattele koko asiaa. Nollaseiskasta ei todellakaan edes viestitä, ja vaikka se on YK:n ajama konsepti, en usko, että viesti tarttuu yhtään sen paremmin. Menetämme puolet tavoitellusta hyödystä: lahjoitamme rahaa, mutta emme viesti ajatusta ollenkaan. Emme nykymallilla siihen tehokkaasti kykene. Emme toisaalta edes lahjoittamaan merkittävästi.

Ylioppilaskuntamaksusta menevän 0,7% avulla ei suurta pottia lahjoitusrahaa kerätä. Yksi opiskelija ei opiskeluaikanaan TYYn kautta oikeastaan montaa euroa panosta tähän, huomioiden myös TYYn vapaaehtoiset maksut. Mikäli haluamme oikeasti kasvattaa pottia, joka päätyy kehitysapuun, pitää meidän muuttaa ihmisten mentaliteettia, jolloin he kokevat kehitysyhteistyön luonnolliseksi osaksi elämäänsä opiskeluajan jälkeen, jolloin heidän käytettävissä oleva tulo on huomattavasti suurempi. Tämä on mahdollista viestinnällä ja osallistamisella.

Kehitysyhteistyö on mahdollista tuoda lähelle opiskelijaa – vaan ei ylioppilaskunnan kautta. Opiskelijat kokevat omaksi viiteryhmäkseen oman tiedekunta-/ainejärjestönsä. On lexiläisiä, opexilaisia ja p-klubilaisia. Mikäli TYY  tukisi alayhdistyksiä heidän omissa kehitysyhteistyöprojekteissa ja erilaisissa tukikeräyksissä, olisi mahdollista saada kehitysyhteistyö aidosti jäsenistön näkyville ja kuuluville. Vai uskotko, että TYY saa kauppislaisten keskuudessa enemmän keskustelua aikaan kuin Turun KY? Tuskinpa.
Mikä parasta, tällöin projektit ja niihin osallistuminen perustuvat huomattavasti enemmän vapaaehtoisuuteen, jolloin sitoutuminen ajatukseen on moninkertainen verrattuna maksuautomaatiin.

 

Kirjoittaja Otto Sulin vastaa TYYn taloudesta, toimien ylioppilaskunnan taloustoimikunnan puheenjohtajana ja on TuKY-listan ehdokas numero #190. Järkevä ylioppilaskunta, joka keskittyy jäsenistöönsä ja hoitaa taloutensa kestävästi.