Äidin ohje ei ehkä ollut paras mahdollinen. Valtio on kaikessa vaihtelevassa viisaudessaan tehnyt opintolainasta kannattavan vaihtoehdon toimeentuloa varten, mutta tästä huolimatta monet eivät opintolainaa nosta tai nostavat sitä opiskeluidensa aikana vain vähän. Esimerkiksi vuonna 2010 vain 20,5% yliopisto-opiskelijoista oli nostanut opintolainaa. Miksi lainaa kannattaisi ottaa? Tarkastellaan opintolainan vaikutusta kuvitteellisen Kimmo Kylterin elämässä.

Kimmo oli juuri päässyt intistä ennen opiskeluiden alkua eikä hänellä ole merkittäviä säästöjä, joten hän eli täysin opintotuen varassa. Kimmo sai kuussa opintotukea noin 470 € ja tämän päälle hän päätti nostaa opintolainan kokonaisuudessaan, eli 300 €/kk kaikkina yhdeksänä lukuvuoden kuukautena. Opintolaina korotti hänen käytettävissä olevia tulojaan 63 %:lla (tai esim. 600€ tuloilla 50%).

Kimmo olisi voinut tietenkin käydä töissä – työssäkäynti on  jokaisen henkilökohtainen valinta. Opintolainan voi nostaa, vaikka Kimmo ei elämiseen lainaa olisi tarvinnutkaan ja käyttää lainan parhaaksi katsomallaan tavalla. Hän olisi voinut vaikka laittaa sen kasvamaan korkoa johonkin sopivaan sijoituskohteeseen.

Kauppatieteiden maisteriksi Kimmo valmistui tavoiteajan puitteissa viidessä vuodessa. Kimmo nosti  opintolainaa jokaisena opiskeluvuonnaan yhdeksän kuukauden ajan, ja vuosi hänen valmistumisensa jälkeen lainapääoma oli kokonaisuudessaan 14 076,37 € (1,8% korolla laskettu, käytäntöjen mukaisesti korosta 1% maksetaan vuosittain pois ja ylimenevä 0,8% pääomitetaan lainaan). Lainaahan ei tarvitse alkaa lyhentää heti valmistumisen jälkeen.

Kun valmistumisesta oli kulunut yli vuosi, oli opintolainan verovähennysoikeus on 2500€ ylittävästä osuudesta 30%, enintään 13500 eurosta. Tuloksena oli yhteensä 3300 euroa verovähennyksiä, jotka Kela ilmoitti Kimmon puolesta kätevästi verottajalle.

 

Miten laina vaikutti Kimmon elämään:

  • Laina lisäsi Kimmon  käytettävissä olevaa rahasummaa kuukausittain 300 €:lla
  • Korot ja verovähennykset huomioiden Kimmo maksoi loppujen lopuksi takaisin 11 508,69 €. Inflaation mukana nousevat palkat pienentävät reaalivaikutusta.
  • Lainan lyhennykset vähensivät käytettävissä olevia tuloja työelämässä viitenä vuotena ~245€/kk (verovähennyksiä ei huomioitu).
  • Valmistuneen ekonomin mediaanipalkasta ~3560 € (arvio vuodelle 2016) tämä on 6,9% – vertaa tätä pientä kuukausittaista kulua opintolainan merkittävään vaikutukseen opiskeluaikana! Verovähennykset pienentävät taakkaa entisestään.

 

Mistä kaikki nämä luvut ovat peräisin? Katso tästä excel -tiedostosta tarkemmat tiedot.

 

Otto Sulin
Turun KY – Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry
Hallituksen varapuheenjohtaja

 

Kirjoittajalla on ollut henkilökohtainen missio opiskeluidensa aikana valaista kanssaopiskelijoita opintolainan mahdollisuuksista.