A niin kuin aika. Täpötäysi almanakka. Torkkuhälytyksen aiheuttama ylimääräinen akateeminen vartti aikaisena aamuna. Viime vuosi oli todellista ajanhallinnan opiskelua – tasapainoilua ensimmäisen hallitusvuoden työtehtävien ja opintojen suorittamisen välillä höystettynä kaikilla muilla mahdollisilla koulun ulkopuolisilla aktiviteeteilla.

B niin kuin bileet. Bibikset, bailut, mitänäitänyton. Ehkä huijaan sanoessani, että vuosi 2014 oli omalla kohdallani rauhallisempi opiskelijarientojen suhteen.

C niin kuin Curriculum Vitae. Kevät kului motivaatiokirjeiden ja ansioluetteloiden lähettämisen parissa. Kesätöiden haku vaikutti olevan vaikeampaa kuin koskaan. Onneksi lopulta kuitenkin tärppäsi, tosin vasta syyskuussa.

D niin kuin deadline. Viimeinen palautuspäivä. Kalenterin värikooditus siten, että dedikset erottuisivat selkeästi, on minulle yksi vitsi. Keväällä väri saattaa olla pinkki, kesällä ja alkusyksystä keltainen pinkin huomiotussin loppuessa. Oli väri mikä tahansa, 2014 oli ehdottomasti deadlinejen vuosi.

E niin kuin edunvalvonta. Vuoden aikana olen oppinut sen, ettei opiskelijoiden edunvalvonnan merkitystä voi riittävästi korostaa. Koulutuspolitiikka ja sosiaalipolitiikka saattavat kuulostaa sanahirviöiltä, mutta vuoden edunvalvonnan parissa työskennelleenä pakko tunnustaa, että onhan se nyt aika kivaa. Niin kivaa, että yksi vuosi ei riittänytkään.

F niin kuin J. Sibeliuksen Finlandia. Itsenäisyyspäivä oli tasan kuukausi sitten ja joka vuosi, tuona samaisena joulukuisena päivänä pohdin, miksi Finlandia ei ole kansallislaulumme. F niin kuin se Fiilis isolla äffällä, kun kuulen kyseisen sävelmän.

G niin kuin gay. Koska tasa-arvoinen avioliittolaki. Koska tahdon2013&14.

IMG_1957mIMG_7355mIMG_9626m

 

H niin kuin hallitus. Hyvinvointi- ja tutorointivastaavana toimiminen Turun KY:n hallituksessa vuoden 2014 ajan opetti minulle paljon sellaisia taitoja, joita tulen opiskelujen jälkeen työelämässä tarvitsemaan – kaikkea ei voi oppia koulunpenkillä.

I niin kuin innostus. Motivaationi kaikkeen vuoden aikana tehtyyn ja tapahtuneeseen on lähtenyt innostuksesta. Vinkkinä jokaiselle: innostu siitä mitä teet. Väännä se innostuksen aihe vaikka väkisin – lopputulos on ainakin satakertaa parempi. Tosi kliseistä, mutta ihan totta.

J niin kuin jokilaivat, koska Turku. Toisen Turku-kesäni vuonna 2014 viettäneenä voin rehellisesti sanoa, että kauniimpaa kesäkaupunkia ei ole.

K niin kuin kitara, kokkaus ja kamera. Kaiken opiskelun ja opiskelija-aktiivisuuden täyttämää arkea on hyvä rytmittää rakkailla harrastuksilla.

L niin kuin luentoiskut. Ehkä yksi hauskimmista Edunvalvontajaoston kanssa toteutetuista jutuista oli Oh Behave! -kampanja ja siihen kuuluvat luentoiskut.

M niin kuin matkustaminen. Vuoden aikana tuli todellakin reissattua, niin Suomessa kuin ulkomailla. Kankut on saatu puudutettua esimerkiksi junamatkalla Vaasaan ja Amsterdamiin suuntaavassa lentokoneessa.

N niin kuin nopat. Niin tosiaan. Hehheh. Heh. Okei, kyllähän niitä ropisi suhteellisen ruhtinaallisesti, kun kesätyöttömänä sain kesätuetkin nostettua.

 IMG_9309IMG_9712mIMG_3829

 

O niin kuin opiskelu. Opiskelijaelämä Turussa, kolmannen vuosikurssin opiskelija. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja mietin pitkään, mitä lähtisin opiskelemaan. Pallottelin psykologian ja kauppatieteiden välillä. Vielä juuri ennen kauppakorkeakoulun pääsykokeita mietin, että eihän se nyt ole yhtään mun juttu, mitä ihmettä mä teen. Turun yliopistolta tuli heinäkuussa paksu kirje ja otin sittenkin opiskelupaikan vastaan. Päivääkään en ole katunut, vuosi vuodelta olen vain kiinnostunut kauppatieteistä enemmän. Sekä opiskelu, että opiskelijatoiminta ovat vieneet minut mukanaan.

P niin kuin pupusyksy. Syksyn ensimmäiset kirpeät aamut ja uusien opiskelijoiden jännityksen sekainen into. Viime vuonna elin niin sanotusti elämäni kolmannen pupusyksyn. Pupusta tutoriksi ja sitten Turun KY:n tutorointivastaavaksi.

Q niin kuin quote: “Some people are so poor that all they got is money”. Mitäpä tähän enää lisäämään. Kesä 2014 oli ikimuistoinen ja täynnä uusia elämyksiä, vaikka kesätyökassa näyttikin surkealta.

R niin kuin rohkeus. Omalta mukavuusalueelta poistuminen ei ole aina se mieluisin vaihtoehto, mutta usein se kannattaa. Ennen jännitin yleisölle puhumista, syksyllä 2014 poseerasin reilun 200 pupun kanssa selfiessä.

S niin kuin sosiaalipolitiikka. KELA nosti opintotukea, mutta samalla viime syksynä aloittaneilta opiskelijoilta napsaistiin jopa viisi tukikuukautta pois.

T niin kuin Turun KY:n toimisto. Vuosien tauon jälkeen toimisto palasi Patrialta takaisin Turun kauppakorkeakoulun tiloihin, mikä oli mielestäni aivan huippujuttu. Psykologinen etäisyys Montun alaovesta keltaiseen puutaloon oli moninkertainen todelliseen 20 metriin verrattuna.

U niin kuin uni. Tärkeysjärjestyksessä se on ehdoton ykkönen opiskelijan tarvehierarkiassa. Ensimmäiset opiskeluvuodet jaksoin uutuuden huuman voimin, nyt tuntuu siltä, että maksan pupuvuoden univelkoja vieläkin takaisin.

 IMG_0307mIMG_7186IMG_1645m

 

V niin kuin vuosijuhlat. Sain viime vuoden aikana nähdä kuudet eri opiskelijajärjestöjen vuosijuhlat omien vuosijuhlien lisäksi. Pääsin vierailemaan eri kaupungeissa ja tutustumaan täysin uusiin ihmisiin – verkostoitumaan.

W niin kuin WiFi. Ihan vain siksi koska älypuhelimet. Ostin ensimmäisen älypuhelimeni vuonna 2013 ja sitä ennen en ymmärtänyt, miksi laitetta pitää räpeltää jatkuvasti. Vuonna 2014 älypuhelin ja toimiva nettiyhteys näyttivät kyllä tarpeellisuutensa useaankin otteeseen.

X is the unknown. Syksyn mittaan päätökseni hakea Turun KY:n puheenjohtajaksi vahvistui entisestään, mutta samalla epävarmuus ja tietämättömyys tehtävän sisällöstä kasvoivat. Mitä vuosi 2015 toisi tullessaan, oli jotain uutta ja tuntematonta, mutta kuten aiemmin sanoin, oman epämukavuusalueen ulkopuolelle astuminen kannattaa.

Y omistettakoon ystäville. Nyt kun päästiin tulevaisuuden pariin, jatketaan samalla linjalla. Ensimmäisen hallitusvuoteni aikana sain paljon uusia ystäviä ja monia uusia vanhoja ystäviä, sellaisia, jotka haluan pitää lähelläni ja joita tulen muistelemaan vielä ryppyisenä ja harmaahapsisena.

Z is for zebras. Pidän vertauskuvista. Kun mietit seepraa, todennäköisesti miellät sen raidat mustiksi. Afrikkalaiselta saat kuitenkin todennäköisemmin vastaukseksi: ”Seepralla on valkoiset raidat”. Seepra on tässä vertauskuva tulevaisuudelle ja kaksi eri vastausta mahdollisia polkuja, joiden väliltä tulee valita.  Tällaisessa tilanteessa olin loppuvuodesta, kun pohdin eri vaihtoehtoja opiskelijatoiminnassa, opiskelussa ja vaihtoon lähdössä.

Å”Varför Paris, vi har ju Åbo.” Eihän sitä voi vielä tietää, että missä tulee opiskelujen jälkeen asumaan, mutta tällä hetkellä en vaihtaisi Turun lämmintä opiskelijatunnelmaa mihinkään.

Ä niin kuin äiti. Nuoruuteni vielä heikosti kiinni oleva napanuora katkaistiin viime vuonna, kun äitini muutti pitkäaikaisesta kotipaikastamme Nummelasta takaisin Helsinkiin. Ehkä vasta silloin tunsin itsenäistyneeni kokonaan: nykyään äidin luona vieraillessani ensimmäistä kertaa elämässäni minulla ei ole sellaista paikkaa kuin ”oma, vanha huone”.

Ö niin kuin örkki. Vuosi 2014 vierähti nopeammin kuin mikään muu vuosi koskaan ennen. Olen täysin valmis vuoteen 2015, vaikka tiedän, että vuosi tuo tullessaan paljon uutta, tuntematonta ja ehkä jopa pelottavaakin. Tulevaisuus ei ole örkki, se tulee sieltä väkisin ja se on otettava vastaan sellaisenaan. Valitsenpa sitten musta- tai valkoraitaisen seepran, aion oppia ja nauttia joka hetkestä.

IMG_2950enklaavinsillisIMG_8759m

 

 

Laura, Turun KY:n hallituksen puheenjohtaja 2015