Tänään Iltalehti uutisoi tapauksesta, jossa hallinto-oikeus kumosi kauppakorkeakoulumme päätöksen, jossa AMK-opiskelijalta evättiin oikeus jatko-opiskelijaksi. AMK-opiskelijalle myönnettin oikeus, perusteena yliopistolain pykälät §36 ja §37. Tapaus oli ennakkotapaus ja samalla hieno ennakkotapaus duaalimallin perusteellisesta valuvirheestä. Kuten aiemmissa blogeissani, en väitä todellakaan olevani asiantuntija, mutta näen tilanteessa selviä epäkohtia.

Käsittääkseni duaalimallin tarkoitus on se, että saamme tuotettua työmarkkinoille kaupan alalle monipuolista osaamista. AMK-tutkintoa voitaisiin kuvailla käytännönläheisemmäksi ja sille on mielestäni erittäin soveltuva paikka työmarkkinoilla sellaisenaan. En ymmärrä mitä ministeriö on suuressa viisaudessaan ajatellut luodessaan kaksi rinnakkaista tutkintoa, jos niillä ei yliopistolaissa ole tälläisissä kohdissa määritelty selkeitä eroja. Mahdolliset eroavat rahoitusmallit korkeakouluissa sotkevat asiaa entisestään. Tutkintojen eroavan soveltuvuuden ja erikoistumisen hyödyt heitetään roskakoriin kertaheitolla, jos tälläinen trendi vahvistuu.

Miksi meillä olisi kaksi kilpailevaa tutkintoa? Työmarkkinoilla tämä johtaa jokaisessa mahdollisessa skenaariossa väärinymmärryksien kautta ongelmiin. Duaalimallista on mielipiteitä joka lähtöön, mutta esimerkiksi Akava on muistaakseni ilmaissut, että amk- ja yliopistotutkintojen erilaisuus on rikkaus ja tavoite samaan aikaan, mikä on mielestäni hyvin sanottu. Yliopiston fokus on enemmän tutkimuksessa, siinä missä amk soveltaa vahvemmin. Tämän vallitessa on mahdollisuus saavuttaa erikoistumisen tuomat hyödyt niin työmarkkinoilla kuin kansantaloudessa kokonaisuudessaan.

Mahdollisesti pahin uhkakuva tässä on kauppatieteellisen tutkimuksen arvostuksen lasku, mikäli jatko-opiskelijoiden valintakriteerit eivät selvästi ota huomioon kauppakorkeakoulun opiskelijoiden opinnäytetöiltä vaadittavaa korkeampaa akateemisuutta. Tämän huomioon ottaminen vähintäänkin haastavaa, myönnettäköön. Hieman off-topic kuriositeettina, tällä hetkellä jotkut ylemmän tutkinnon suorittaneista tradenomeista ilmoittavat olevansa ’’MBA’’, joka on aivan eri asia kuin heidän tutkintonsa. Tekevät tätä jotkin KTM:t myös, tsot tsot teille.

 

Otto Sulin
Hallituksen varapuheenjohtaja

P.S. Allekirjoittanut ei ole mitenkään amk-vastainen tms., jos sellaisen käsityksen satuit saamaan lukiessasi tekstiä. Liputan vain duaalimallin selkeyttämistä ja eroavuutta positiivisella tavalla, joka on nähdäkseni koko kansan etu.