Valtion talous on heikossa kunnossa. Yliopistojen rahoitus kiristyy. Uusi rahoitusmalli asettaa Turun yliopistossa tiedekunnille ja kauppakorkeakoululle muutospaineita moneen suuntaan. Tuloksena kauppakorkeakoululla perustetaan opiskelukulttuurityöryhmä, jonka tavoitteena on kehittää keinoja valmistumisaikojan lyhentämiseksi. Samaan aikaan Aallon kauppakorkeakoulussa tutkintouudistus pakottaa opiskelijat tiukemmin koulun penkille. Nyt opiskelijat, valmistukaa.
Paska valuu alas, they say. Valtion talouden paineet päätyvät opiskelijoiden valmistumispaineiksi. Opiskelijoiden vika se tietenkin on, kun eivät opiskele ahkerasti ja valmistu tavoiteajassa. Kyllähän siinä totuuden siemen todellakin on, monet meistä voisivat välillä jättää yhdet opiskelijariennot väliin ja tehdä sen sijaan ilta sitä syventävän kurssin projektia. Emme ole syyttömiä.
Opiskelussa on yliopistossakin kuitenkin kaksi osapuolta; toinen opettaa, toinen opiskelee. Jostain kumman syystä julkinen keskustelu on jatkuvasti tässä oppia vastaanottavassa osapuolessa. Oppia antava osapuoli on nähdäkseni myös antanut ansiokkaasti panoksensa valmistumisten lykkääntymiseen. Tästä esimerkkinä eräs surullisen kuuluisa Turun yliopiston professori, joka heitti pihalle opiskelijat, jotka eivät ilmestyneet graduryhmän tapaamisiin – ja antoi heille vuoden karanteenin graduryhmästä. Tervetuloa vuoden päästä takaisin pohtimaan valmistumista. Epäilemättä saisi pitkän juttutuokion vietettyä pelkästään kertomalla tarinoita uskomattomista graduohjaajien käytännöistä, kuten ”minulle ei sitten saa lähettää sähköpostia”.
Jos asiaa alkaa oikein pohtia, niin yksi pahalla tuulella oleva professori voi yhden kevään aikana hidastaa kymmenien opiskelijoiden valmistumista älyttömällä toiminnallaan. Yksi yliopistolehtori, joka kokee kalenterinsa olevan täynnä kuin Jyrki Kataisella kykenee pistämään kapuloita rattaisiin monelle. Joustamattomat käytännöt ja silkka piittaamattomuus tekevät hallaa tavoitteelle nopeasta valmistumisesta. Toki on ymmmärrettävää, että tutkimuksen tekeminen on usein kiinnostavampaa kuin opettaa sitä samaa markkinoinnin peruskurssia kymmenettä kertaa. Se ei silti ole peruste olla järjestämättä yleistä tenttipäivää uusintoja varten tai jättää tenttien tarkastus uusintaan ilmoittautumiseen asti.
Puhumattakaan siitä, kuinka paljon enemmän motivoitunut opetushenkilökunta saa opiskelijoita luennolle ja innostettua kurssin suorittamiseen loppuun asti.
Viestini on tämä: hyvä kauppakorkeakoulun ja koko yliopiston opetushenkilökunta, minkä panoksen te voisitte antaa tälle yhteiselle ponnistukselle? Siihen tarvitaan hallinnon ja opiskelijoiden lisäksi teidät. Ehkä tälle kauppakorkeakoulun opiskelukulttuurityöryhmälle luontainen jatke olisi opetuskulttuurityöryhmä.
Otto Sulin
Turun KY – Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry
Taloustoimikunnan puheenjohtaja
otto.sulin@tuky.fi
P.S. Allekirjoittaneen opinnot ovat oikein hyvällä mallilla lukuisista opiskelijariennoista huolimatta. Ne eivät ole ollenkaan toisiaan poissulkevia asioita.
Allekirjoitan tämän täysin. Yksi mielenkiintoinen asia on myös opiskelijan sairasloma. Tiettyä inhimillisyyttä olisi kiva saada kurssin suorittamiseen esim. palautusten suhteen yllättävän sairastumisen tms. vuoksi. Minua on myös vaadittu osallistumaan luennolle lääkärintodistuksesta huolimatta läsnäolopakon nimissä.