Tämä on minun henkilökohtainen manifestini tulevalle Turun KY:n hallitukselle ja aktiiveille sekä mahdollisille muille tätä lukeville eri (opiskelija)järjestöjen aktiiveille. Manifestini sisältö koskee pitkäjänteistä organisaation toimintaa, johon kaikki sitoutuvat ja joka hyödyntää toimijoiden vahvuuksia.
Tällä hetkellä Turun KY:n asiajohtamisen ydin vuosittain on toimintasuunnitelma, jonka laatimisesta vastaa edellisen vuoden hallitus ja jonka syyskokous hyväksyy, mahdollisesti pienin muutoksin. Keväällä palettiin lisättiin merkittävä ja hieno uusi osa: strategia (liitteenä). Strategiatyön tuloksena yhdistykselle asetettiin mm. visio, toimintaperiaatteet sekä menestystekijät. Näiden tueksi koottiin strategiatyössä joukko toimenpide-ehdotuksia menestystekijöiden vahvistamiseksi.
Lähes puoli vuotta olen paininut strategian ja nyt toimintasuunnitelmankin parissa ja olen tullut vain yhteen johtopäätökseen: ne kaksi eivät sovi yhteen nykyisellä menetelmällä. Strategian korkeasta abstraktiotasosta ei ole mahdollista luontevasti johtaa toimintasuunnitelmaan mikrotason projekteja. Lisäksi toimintamme suunnitelulla on ajallisesti kaksi dimensiota: ikuisuus ja yksi (1) vuosi.
Näiden välille tarvitaan konkreettisempia askeleita. Lisäksi, strategiaan liittyen olemme kokeneet tarvetta strategian toteuttamisen tueksi lanseerata pidemmän aikavälin suunnittelu koko organisaatioon, jotta päätökset tehdään katsoen pidemmälle kuin yksi vuosi.
Syyskokouksessa hyväksyttävä toimintasuunnitelma on monella muullakin tavalla ongelmallinen käytäntö. Se ei mm. sitouta sen toteuttajia,sillä he eivät ole itse päässeet vaikuttamaan sen sisältöön – kuitenkin , paljon yhdistyksemme toiminnasta on kiinni vuosittain mukana olevista henkilöistä ja heidän erilaisuudestaan positiivisella tavalla. Heidän sitoutumisensa ja korkea motivaatio on tärkeimpiä tavoitteitamme. Toimintasuunnitelmaa ei myöskään sellaisenaan voi toteuttaa, vaan se tarvii vielä oman toteutussuunnitelmansa vuosittain tueksi. Joita tällä hetkellä tehdään vaihtelevalla antaumuksella. Lisäksi, jäsenistö ei pääse vaikuttamaan näihin toteutussuunnitelmiin ja toimintasuunnitelma on melkoisen löyhä, joten toteutuksen kohteena voi loppujen lopuksi olla pääosin kaikkea muuta.
Pyrkimys jäsenlähtöisyyteen ei nykyisellään toteudu millään tavalla.
Toisaalta, opiskelijajärjestötoiminnan ja myös koko ylioppilasliikkeen vahvuus on sen kyky uusiutua ja tuoda uusia ideoita jatkuvasti – tätä ominaisuutta tulee kyetä hyödyntämään mahdollisimman paljon! Vuosittain vaihtuvat toimijat tuovat uusia ideoita kehittäen toimintaa vuosittain, joskus todellakin radikaalilla vauhdilla. Tähän kykenevät vain harvat yritykset ja julkishallinto tuskin koskaan. Kääntöpuolena on ns. pyörän keksiminen uudelleen, mahdollinen lyhytnäköisyys sekä virheiden toistamisen riski. Tällä hetkellä olemme näihin riskeihin lähteneet tarttumaan mm. lähtemällä kehittämään tietohallintoa ja dokumentointia, pyrkimällä pidempiin aktiiviuriin, luomalla pitkäjänteistä tavoitteiden asetantaa sekä kehittämällä vanhojen aktiivien alumnitoimintaa Kunniaseuran kautta.
Näihin riskeihin on siis mahdollista vastata, melko helpostikin.
En usko, että joudumme elämään näiden hyvien ja huonojen järjestötoiminnan ominaisuuksien orjana, vaan meidän on mahdollista kehittää systeemi, joka tarttuu niin mahdollisuuksiin kuin uhkakuviin samaan aikaan. Olennaisimpana, mielestäni toimintasuunnitelma nykymuodossaan joutaa jorpakkoon. Se ei sovellu opiskelijajärjestölle, joka haluaa hyödyntää vahvuuksiaan ja toimia pitkäjänteisesti. Seuraava vaihtoehtoinen käytäntö on jotain, jota toivon 2013 hallituksen vakavasti pohtivan vaihtoehtona nykyiselle mallille:
• Johtamisen pohjalla on nykymuotoinen, perusteisiin tukeutuva, yhdistyksen hyväksymä strategia, joka laaditaan nykyisessä muodossaan (tässä esimerkissä) kahdeksalle vuodelle, jonka jälkeen sitä tarkistetaan. Tällöin tarkistamme kohtuullisin väliajoin onko perustekijöissä tullut muutoksia.
• Strategian tueksi laaditaan strategian toteutussuunnitelma, joka hyväksytään syyskokouksessa vuosittain. Toteutussuunnitelma laaditaan toimintakohtaisesti, jotta siinä päästään riittävän konkretiaan ja toimijat tietävät omat tavoitteensa. Toteutussuunnitelma tehdään esim. kahdeksan vuoden strategiasyklin aikana kaksi kertaa ts. neljälle vuodelle kerrallaan.
Toteutussuunnitelman laatimisesta vastaa joka neljäs istuva hallitus, joka esittää sitä syyskokoukselle hyväksyttäväksi. Toteutussuunnitelma laaditaan vahvalla panoksella koko organisaation voimin.
• Syyskokouksessa tavoitteena on vahvistaa strategian toteutussuunnitelman olevan relevantti edelleen. Mitään muutoksia ei tarvitse tehdä (huom. nykyisinkin toimintasuunnitelman sisältö on monilta osin sama kuin aikaisempia vuosina). Mikäli jokin toteutussuunnitelmaan asetetuista tavoitteista / projekteista todetaan toteutuskauden aikana saavutetuksi tai vanhentuneeksi jostain muusta syystä, hallitus tai jäsenistö voi esittää toteutussuunnitelman päivittämistä syyskokouksessa. Toisaalta samalla mekanismilla voidaan reagoida kauden aikana yllättävästi muuttuneeseen toimintaympäristöön ja asettaa uusi tavoite tarpeen mukaan.
• Hallituksen johdolla organisaatio laatii tammikuussa vuosisuunnitelman strategian toteuttamiseksi. Vuosisuunnitelma sisältää kohtuullisen yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, mitä kyseinen toiminto tavoittelee toteuttaa kautensa aikana. Hallitus esittää vuosisuunnitelmaa yhdistyksen kokoukselle helmikuun aikana.
Tämä käytäntö ei tuo merkittävää byrokratiaa yhdellä ylimääräisellä kokouksellaan. Vuosittainen toteutussuunnitelma tehdään jo nyt, jatkossa siihen olisi ainoastaan pakko käyttää hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Ympäristö elää eikä suunnitelma toteudu varmasti sellaisenaan, mutta vähintään suunnittelu on pohjautunut varmasti strategiaan ja harkittuihin tavoitteisiin.
Vuosisuunnitelman sisältö olisi jotain mihin pyritään aktiivisesti, mutta toisaalta tunnustetaan uudet ideat ja muuttuva toimintaympäristö sekä hyväksytään siitä poikkeaminen paremman vaihtoehdon ilmetessä.
Mitä me hyötyisimme tästä järjestelystä? Listaan tähän keskeisimpiä hyödyistä:
• Yhteys strategian ja vuosittaisen toiminnan välillä selvä, järjestelmä on yhtenäinen ja suunniteltu toimimaan organisaatiossamme. Pitkäjänteisyys korostuu, toimintaa rampauttavaa byrokratiaa ei saa alemmas painettua mikäli halutaan pitkäjänteisyyttä ja kattavaa suunnittelua.
• Strategia ja ideat sen toteuttamiseksi nousevat keskiöön. Uudet toimijat laitetaan positiivisessa hengessä laatimaan omat ideansa suurempien tavoitteiden saavuttamiseksi. Vuosisuunnitelman hyväksymisen käytäntö laittaa laatijansa pohtimaan tarkalleen suunnitelmiaan, sillä he tietävät, että joutuvat perustelemaan suunnitelman yhdistyksen kokoukselle.
• Avoimuus kasvaa. Jäsenistö pääsee vaikuttamaan sankoin joukoin syyskokouksen kautta isoihin linjoihin sekä kuulemaan hallitusehdokkaiden ideat seuraavalle vuodelle strategian toteuttamiseen (huomatkaa tämä näkökulma).
Lisäksi, avoimuus kasvaa, kun jäsenistö pääsee vaikuttamaan sekä strategian toteutussuunnitelmaan että vuosisuunnitelmaan ja varmistamaan, että tarkoitus on myös toimia pitkäjänteisesti sekä suurempien hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti. Tällöin kaikille on selvää niin pitkällä kuin vuosittaisella tähtäimellä mitä yhdistyksen organisaation on määrä tehdä.
• Vahvuutemme korostuvat. Uudet toimijat saavat tuoda ja järjestelmä rohkaisee heitä tuomaan omia ideoitaan sekä hyödyntämään vahvuuksiaan, sillä he valitsevat joka vuosi heille soveltuvimman ja realistisimman tavan toteuttaa strategiaa.
• Toimintamme elää paremmin ajassa. Voimme reagoida toimintaympäristön muutoksiin tehokkaammin niin vuosittain, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Toiminta on myös suunnitelmallista eri aikadimensioille, mutta ei siten, että se kangistaisi meidät suunnitelmiimme.
Tämä on minun ideani enkä uskottele edes itselleni sen olevan täydellinen. Uskon silti vakaasti, että se on parempi kuin nykyinen käytäntö ja siihen minulla on vahvat perustelut. Toimintasuunnitelma on erittäin puutteellinen käytäntö monilla tavoin.
Kehu, kritisoi ja ideoi – mitä enemmän asiasta käydään keskustelua sen parempi!
Otto Sulin
Turun KY
Hallituksen varapuheenjohtaja
P.S. Keväällä hyväksytyn strategian löydät tästä.
Herranjestas kun on mennyt vakavaksi tämä touhu!
Kuulostaa järkevältä suunnitelmalta, tuo nykyinen toimintasuunnitelma/toteutussuunnitelma käytäntö ei todellakaan hirveän avoin tai mitenkään helposti strategiaan linkitettävissä. Mutta anonyymillä myös hyvä pointti, onko tuo Oton sinällään selvästi hyvin suunnitelema malli jo hieman liian raskas TuKYn tapaiseen organisaatioon?
Niinpä. Eipä kovin monessa yhdistyksessä tehdä mitään sen ihmeempää strategiaa. Yhdistyksien toimintaa, kun on kovin vaikea ennustaa suunnitelmatalouden menetelmillä kahdeksan vuotta eteenpäin…
Mistä se strategia löytyy?
Strategia löytyy ”p.s.” kohdasta linkitettynä
Nättiä ja paljon pohdittua tekstiä.
Minusta tämänkaltainen toiminta ei kuitenkaan kaipaa tuollaisia suunnitelmia. Koko juttu on karannut käsistä kun aletaan puhua strategiasta. Tehdään asioista jäävuoren kokoisia, pohditaan ja väännetään hienoja lauseita. Toimintaa täytyy toki suunnitella, mutta joku järki tässäkin.
Ei siinä mitään, jos joltakin löytyy aikaa ja kiinnostusta tehdä tämmöisiä. Musta tää on vaan jotenkin omituista.
TuKY:n ja muiden järjestöjen toiminnassa mukana olleena mielestäni olennaisinta on toimijoiden yhteinen aika keskustella asioista. Paperilla voi lopulta lukea mitä tahansa, olennaista on jaettu ja yhteinen näkemys. Tosin yhteisen näkemyksen muodostamisessa ’paperin pyörityksellä’ voi olla keskeinen asema, ikään kuin keinona käsitellä asioita.
Ja mahtavaa, että tällainen järjestöjen ikiaikainen ongelma otetaan vakavasti. Jos tähän TuKY kehittää ratkaisun ja tuotteistaa sen, on muodostettu uusi rahantekokone opiskelijoiden palveluiden rahoittamiseksi.
Tosta linkatusta dokumentista puuttuu se varsinainen strategia, joka siis mahtuu yhdelle sivulle. Johtunee siitä, että sen visualisointi jäi kesken?
Katsastakaa nyymit se oikea strategiapaperi, kunhan hallitus saa sen jostain lisättyä! Se on oikeasti hyvä!
Strategia on ehkä pääasiassa hallituksen työvaline, ja ilman muuta tarpeellinen ja hyödyllinen dokumentti yhdistykselle. Pitkäjänteinen toiminta on todella vaikeaa ilman tällaista. Asiat maailmassa eivät vain tapahdu sattumanvaraisena sarjana, vaan todellisuutta muokataan koko ajan kaikkien ihmisten ja organisaatioiden toimesta. Ilman strategiaa – eli perustehtävää ja pitkän aikavälin suunnitelmaa – jää organisaatio kuin organisaatio auttamatta joko 1) puuhakerhoksi, jonka impakti on mitätön yksittäisiä hyviä pailuja lukuunottamatta tai 2) poukkoilevaksi touhuseuraksi, joka tallautuu muiden, suunnitelmallisemmin toimivien organisaatioiden jalkoihin.
Kuntalaiselle strategia on tietenkin näkymätön, mutta eipä siitä ole haittakaan.
Hyvää pohdiskelua Otto! Hieman mietityttää, onko strategian toteutussuunnitelman ja toimintasuunnitelman välillä sitten niin suurta eroa… Ihannetilanne olisi sellainen, missä uuden hallituksen käteen vain annetaan strategia, ja he saman tien hahmottavat, miten omalla sektorilla strategiaa edistetään, ja tekevät omat suunnitelmansa omalle kaudelleen. Tämä lienee utopiaa 🙂
Mukavaa, että kirjoitukseni herättää mielipiteitä!
Epäilijöille tiiviisti: yhdistyksemme toiminnan laajuus ja monimuotoisuus on nähdäkseni sellaisessa kokoluokassa, että sen kehityksen pitämiseen positiivisena tarvitaan pitkäjänteisempää suunnittelua. Yksittäiset henkilöt joka vuosi kerta toisensa jälkeen tuskin hahmottavat / ehtivät miettiä suurempaa kuvaa ilman toimivia rakenteita pitkäjänteisyydelle.
Listasin tuohon blogiin joitakin muita hyötyjä myös.
Ex-hpj:lle, juuri tällä rakenteella kaikista pienimmällä vaivalla luomme toimijoiden keskuuteen keskustelua yhteisistä tavoitteista. Ja mikä parasta, heti alkuvuodesta.
Organisaatiolla kuin organisaatiolla on strategia. Organisaatiot erottaa toisistaan se, onko strategia julkilausuttu sekä virallisesti vahvistettu.
M-klubilla ei tietääkseni ole kirjoitettua strategiadokumenttia, mutta M-klubin toiminnassa olleilta kyselemällä voidaan varmasti havaita jaettuja tavoitteita (markkinoinnin opiskelijoiden osaamisen kehittäminen & edunvalvonta kauppakorkeakoulussa) sekä sen tavoitteluun liittyviä periaatteita (jäsenlähtöisyys, yhteistyö liike-elämän kanssa). M-klubin hallitus todennäköisesti osaisi listata helposti myös keskeisiä menestystekijöitä, jotka ovat keskeisiä heidän toiminnalleen. M-klubillakin on strategia, sitä vai ei ole paperilla.
Strategian julkilausuminen selkeästi (esim. paperille) varmistaa, että tavoite (& muuta mahdollista siihen liittyvää) on selvä kaikille.
Kysymys kuuluu: mitä haittaa tästä on? Viittaan nyt vain omaan ehdotukseeni toteutuksesta.
Ainoa vastaus on: se vaatii hieman vaivaa.
Lisäksi, byrokratia on ainainen vitsaus, jota itse inhoan yli kaiken, mutta sitäkään ei tämä malli toisi merkittävästi. Tämä käytäntö ei edes tuntimääräisesti rasita porukkaamme mahdottomasti eikä luo minkäänlaisia virallisia tai epävirallisia sääntöviidakoita. Yksi yhdistyksen kokous lisää sekä per luottamushenkilö muutama tunti tammikuussa.
Miten keventäisit hallituksen työtaakkaa?
a) Käskisin Otto Sulinin tiivistämään pointtinsa
b) Keskittyisin jauhamisen sijasta tekemiseen — onhan tuo paperi varmasti tärkeä mutta strategiasta ollaan puhuttu jo 3 vuotta samalla kuin TuKY, jonka omakseen ehti tuntea, on etääntynyt jäsenistöstään EU:n kaltaiseksi virkakoneistoksi. Ainoa ero on se, että jäsenmäärässä on heiman eroa.
Toivonpa todella, että ensi vuoden hallitus olisi edes vähän lähempänä jäsenistöä.
Hyvä kirjoitus, ymmärrettävästi tuo kuulostaa hieman monimutkaiselta yms., mutta perustelut ja ideat ainakin näin esitettynä kuulostavat hyvältä. Tavoitteellisuus on aina hyvästä. Vanhoja jarruja tuossa näyttää olleen vähän trollailemassa ja ihmettelemässä. Sulin on kyllä kova äijä, taas on kaverilla paljon hyviä ajatuksia.
Onpas anonyymillä perinteinen ”ennen oli kaikki paremmin” mentaliteetti:D aika kultaa muistot, ei se ylioppilaskunta tästä olennaisesti eronnut. Eron huomaavat toiminnan ytimessä olleet, rivijäsenelle loppujen lopuksi eroa vanhaan on tullut aika vähän… Hyvää työtä ovat yhdistysajan hallitukset tehneet!
Anonyymille:
EU:n kantainen virkakoneisto? En nyt oikein ymmärrä… Melkoisen hyvällä sykkeellä täällä kaikkea kuitenkin tapahtuu. Hallituksessa on tehtävänjako melko hyvällä mallilla, kaikki tekevät omat juttunsa, ja suurempaa politikointia ei kai ole? TuKY ei mielestäni ole mikään puuhakerho, jossa vaan puuhaillaan juttuja, ja kaikki vaan tulee tehtyä.
Ja lopuksi: Mitä arvon Anonyymi tarkottaa tuolla ”lähempänä jäsenistöä”? En mä ainakaan kaipaa mitään ”Hallitus mercalla, tule valittamaan” -tapahtumaa. Olet vissiinkin itse melko KAUKANA, jos et ole voinut puhua hallitukselle (uskaltanut? ;D) Kyllä niille voi ihan mennä puhumaan. Niin ainakin olen kokenut… Käytävällä vaan kädestä kiinni!