Tutorit vuodelle 2011 valittiin viime viikolla. Hakijat olivat kaikki erinomaisia, ja lopullisten päätösten tekeminen oli vaikeata. Allekirjoittanut ja opintotoimiston tutoreista vastaavat pohtivat pitkään, ketkä 37:stä hakijasta oli jätettävä pois. Lopulta valkoisen savun noustua opintotoimiston konklaavista TuKYllä ja TuKKK:lla oli 30 uutta tutoria.
"37 hakijaa ja 30 valittiin? Tutorointivastaava on pahasti epäonnistunut hakijoiden houkuttelemisessa mukaan!" Kuulen nyt jo anonyymien huutelut kommentit-osiossa. Viime vuonna hakijoita oli 66, joista yli puolet jouduttiin karsimaan. Missä hakijat ovat tänä vuonna?
Aktiivisuuteen järjestötoiminnassa on vaikea ulkoapäin vaikuttaa. Aktiivisuus ja motivaatio kumpuaa sisältäpäin ja into olla mukana toiminnassa on tarttuvaa lajia. Oma vuosikurssini 2009 oli poikkeuksellisen aktiivinen, mikä näkyi myös vuodentakaisessa tutorhakijoiden määrässä.
Epäonnistuivatko viime vuoden tutorit sitten? En sanoisi niinkään. Aktiivisuus kulkee aina sykleissä, vähän niin kuin maailmantalous. En myöskään sanoisi, että nykyinen vuosikurssi olisi turhan epäaktiivinen, onhan hallituksessammekin pupuja ja esimerkiksi KY-Sportin hallituksenvaihto houkutteli paikalle ennätysmäärän hakijoita. Aktiivien määrä on kuitenkin laskenut, mikä herättelee pohtimaan kysymystä: voiko TuKYllä olla edessään aika, jona aktiivisia toimijoita ei riitä kaikkiin elimiin takaamaan TuKYn kaikki palvelut?
Tälläkin hetkellä suurinta osaa TuKYn toimintaa, jaostoja, toimijaryhmiä ja ainekerhoja pyörittävät puput. Ensi vuonna trendi jatkunee samankaltaisena. Tämän vuoksi on tärkeää, että ensimmäinen vuosikurssi saa perintönä tutoreilta TuKY-hengen ja sen pyyteettömän innostuksen, joka saa meidät TuKYläiset hakeutumaan mukaan toimintaan, luottamustehtäviin ja siivoamaan Parkkia kerta toisensa jälkeen aina senkin jälkeen, kun on luvannut, ettei tee sitä enää ikinä.
Tutortoiminta on avain jatkuvuuteen. Hyvällä ja innostavalla tutortyöskentelyllä takaamme sen, että TuKY on vuosi vuodelta entistä aktiivisempi ja laadukkaampi, jopa sadan vuoden päästä!
Kirjoittaja yritti keksiä blogikirjoitukseensa jotain hauskaa, muttei keksinyt.
Joonas Hamunen
TuKY ry:n hallituksen hyvinvointi- ja tutorointivastaava
Voisitko Joonas listata ne ainekerhot, joita pyörittävät puput?
Nopeasti katsottuna valtaosassa hallituksista yli puolet on pupuja. Blogitekstissä ilmaisuni oli suuntaa-antava. Esimerkiksi KY-Sportin hallituksessa kaikki paitsi yksi on pupuja. Poikkeuksiakin toki löytyy, ja ainekerhojen hallitukset ovat yleensä hieman kokeneempaa jäsenistöä.
Tuleekos lista tutoreista jonnekkin jossain vaiheessa?
Ei niitä julkistettu viime vuonnakaan, maililla ilmoitettiin valituille. Henkilökohtaisesti en näe syytä julkistaa niitä, eivätkä ne nyt todellakaan mikään salaisuuskaan ole kun sitä tehdään omalla naamalla toisin kuin foorumille kommentointi..
Kuulin huhua, että joukossa olisi tänä vuonna muutama vanhempikin tuutori.
Kokeneemmat opiskelijat ovat voimavara, joita moni jaosto tai toimijaryhmä arvostaa ja toivoo mukaan toimintaansa. Missään en ole tavannut ”vanhat pois”-asennetta, päinvastoin kokeneempia opiskelijoita koitetaan kannustaa olemaan aktiivisia.
Hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi KY-Sportin hallitus, jossa mukana on jo n^2 -vuoden opiskelija, eikä kyseessä ole mikään Tomi Virtanen-tapaus kuitenkaan. NESU:ssa ja Ulkkiksessa arvostetaan kokeneita opiskelijoita yli kaiken, enkä puhu vain vanhoista hallituslaisista vaan myös rivijäsenistä ja -aktiiveista. On hienoa, jos vanha jaksaa vielä tulla mukaan. Perustivathan vanhemmat opiskelijat (3. ja 4. vuoden) äskettäin juuri uuden toimijaryhmänkin.
Myöhemmin aktivoituneiden opiskelijoiden houkutteleminen mukaan on toki haasteellisempaa kuin pupujen, koska pupuilla on yleensä yhtenäisemmät porukat ja viestintä ja lobbaus pupuille on helpompaa kaikissa pupuvuoden tapahtumissa. Yksi vaihtoehto on pupuinfojen tekeminen kaikille avoimiksi, mikä on ollut käytäntö joillakin ryhmittymillä. Kuitenkaan pupuinfojen päätarkoitus ei ole saada uusia hallituslaisia vaan esitellä toimintaa uusille opiskelijoille.
Kuten blogissanikin jo sanoin, aktiivisuus kumpuaa sisältäpäin. Mielestäni mikäli opiskelija haluaa oikeasti olla aktiivisesti mukana, kyllä hänen aktiivisuutensa huomataan ja sitä arvostetaan. Hallituspaikat eivät määräydy vuosikurssin perusteella, vaan sen perusteella, ketä hallitusvaihdossa on paikalla. Vuosikurssiin perustuvaa syrjintää en myöskään ole nähnyt näissä tilaisuuksissa. Lisäksi haluaisin huomauttaa, että aktiivisuus ei suinkaan merkitse pelkästään hallitustyöskentelyä.
Teemme kaikkemme, että TuKYn toiminta säilyisi vähintään yhtä aktiivisena ja tasokkaana kuin se on nyt. Siihen tarvitsemme kaiken aktiivisuuden, mitä jäsenistöltä suinkin vain löytyy! Kaikki siis mukaan, vuosikurssista riippumatta.
Meikä tykkää Tomi Virtanen – tapauksista!
Meikä tykkää siitä, et edellinen tykkää Tomi Virtanen – tapauksista!
Tottakai lista uusista tutoreista julkistetaan jossain vaiheessa. Eikö niin? Eihän se lista voi olla mitenkään salainen…
TuKY-hurmosta! Se on saatava syttymään kaikkiin roihuavan rovion tavoin. Ilman sitä yhdistys on kalmankylmä ja ontto kuin baobab-puu.
Kai ne jostain opintotoimistosta saa tietää, jos kiinnostaa?
Hienoa, että puput ovat aktiivisia. Mutta mahtaisiko aktiivien määrä toiminnassa olla suurempi, jos tehtäisiin jotain vallitsevalle ilmapiirille, jonka mukaan neljännen vuosikurssin opiskelijat ovat jo vanhoja ja vanhat eivät juurikaan voi olla aktiivisia ellei sitten satu olemaan joku tomi virtanen.
ja kyllä, tiedän ettei missään ole kielletty osallistumasta ja olemasta aktiivinen. Yleinen ilmapiiri ja asenne vain tuntuu sulkevan ”vanhat” pois, etenkin sellaiset, jotka eivät aloittaneet aktiiviuraansa jo pupuvuonna.
Samanlainen Tuky-henki se vallitsee niidenkin sydämissä, jotka ovat nähneet vanhan parkin ja joiden opiskelijanumerossa on neljä numeroa.
Julkaskaa nyt pliis ne tutoreitten nimet. Ku bongasin sielt yhen kuuman, mutten tiiä sen nimee.
http://tuky.fi/only-for-bunnies/?aid=1144&pid=1138&sa=0
s. 12-13