Tutorit vuodelle 2011 valittiin viime viikolla. Hakijat olivat kaikki erinomaisia, ja lopullisten päätösten tekeminen oli vaikeata. Allekirjoittanut ja opintotoimiston tutoreista vastaavat pohtivat pitkään, ketkä 37:stä hakijasta oli jätettävä pois. Lopulta valkoisen savun noustua opintotoimiston konklaavista TuKYllä ja TuKKK:lla oli 30 uutta tutoria.

"37 hakijaa ja 30 valittiin? Tutorointivastaava on pahasti epäonnistunut hakijoiden houkuttelemisessa mukaan!" Kuulen nyt jo anonyymien huutelut kommentit-osiossa. Viime vuonna hakijoita oli 66, joista yli puolet jouduttiin karsimaan. Missä hakijat ovat tänä vuonna?

Aktiivisuuteen järjestötoiminnassa on vaikea ulkoapäin vaikuttaa. Aktiivisuus ja motivaatio kumpuaa sisältäpäin ja into olla mukana toiminnassa on tarttuvaa lajia. Oma vuosikurssini 2009 oli poikkeuksellisen aktiivinen, mikä näkyi myös vuodentakaisessa tutorhakijoiden määrässä.

Epäonnistuivatko viime vuoden tutorit sitten? En sanoisi niinkään. Aktiivisuus kulkee aina sykleissä, vähän niin kuin maailmantalous. En myöskään sanoisi, että nykyinen vuosikurssi olisi turhan epäaktiivinen, onhan hallituksessammekin pupuja ja esimerkiksi KY-Sportin hallituksenvaihto houkutteli paikalle ennätysmäärän hakijoita. Aktiivien määrä on kuitenkin laskenut, mikä herättelee pohtimaan kysymystä: voiko TuKYllä olla edessään aika, jona aktiivisia toimijoita ei riitä kaikkiin elimiin takaamaan TuKYn kaikki palvelut?

Tälläkin hetkellä suurinta osaa TuKYn toimintaa, jaostoja, toimijaryhmiä ja ainekerhoja pyörittävät puput. Ensi vuonna trendi jatkunee samankaltaisena. Tämän vuoksi on tärkeää, että ensimmäinen vuosikurssi saa perintönä tutoreilta TuKY-hengen ja sen pyyteettömän innostuksen, joka saa meidät TuKYläiset hakeutumaan mukaan toimintaan, luottamustehtäviin ja siivoamaan Parkkia kerta toisensa jälkeen aina senkin jälkeen, kun on luvannut, ettei tee sitä enää ikinä.

Tutortoiminta on avain jatkuvuuteen. Hyvällä ja innostavalla tutortyöskentelyllä takaamme sen, että TuKY on vuosi vuodelta entistä aktiivisempi ja laadukkaampi, jopa sadan vuoden päästä!

Kirjoittaja yritti keksiä blogikirjoitukseensa jotain hauskaa, muttei keksinyt.

Joonas Hamunen
TuKY ry:n hallituksen hyvinvointi- ja tutorointivastaava