Tämä blogikirjoitus on sarjassaan ensimmäinen, tarkoituksenaan tuoda Turun yliopiston ylioppilaskunnan uuden edustajiston toimintaa lähemmäs kyltereitä. Edarin toimintaa tarkkaillaan TuKY:n edustajistoryhmän linssien läpi.
Uusi edustajisto kokousti torstaina 26.11.09 n. klo 18:15-00:30 ja päätti mm. ensi vuoden toimintasuunnitelmasta, talousarviosta sekä poliittisesta linjapaperista. Kokouksen koko esityslista liitteineen on luettavissa osoitteesta http://www.tyy.fi/ylioppilaskunta/asiakirjat/poytakirjat-ja-esityslistat, jonne myös pöytäkirja jossain vaiheessa ilmestyy.
0,7 % puhututti
Kokous kulki kaikkiaan hyvin puheenjohtaja Mannfolkin heiluttaessa nuijaa, ja suurin osa muutosesityksistä meni läpi konsensuksen vallitessa. Joistain asioista käytiinkin sitten tiukkaa keskustelua. Edustajisto mm. päätti ohjata 0,7 % ensi vuoden budjetistaan (n. 4500 euroa) kehitysapuun. Vaihtoehtona olisi ollut jatkaa kehy-toimintaa vapaaehtoismaksuihin perustuvalla rahoituksella. TYY:n kehytoiminnasta voi lukea lisää osoitteessa http://org.utu.fi/tyykehy/. ”Nollaseiskaa” tuettiin mm. seuraavalla puheenvuorolla ”Myös TYY:n kuuluisi tuntea vastuunsa paremman yhteiskunnan puolesta.. ..Ylioppilaskunnan tehtävänä on edistää jäsentensä henkisiä pyrkimyksiä.. ..Näihin kuuluvat mm. sivistys ja tietoisuus globaalista nälänhädästä.” Me TuKY:n edustajat äänestimme nollaseiskaa vastaan ja jätimme pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. Auttaminen on meidän mielestämme hyvä asia, mutta näkökulmamme mukaan raja täytyy vetää siihen, että ylioppilaskunnan pakkojäsenyydellä keräämistä jäsenmaksuista ei voida rahaa lähettää ulkomaille, koska se ei kuulu ylioppilaskunnan ydintoimintaan. Tämän sijaan kannatamme vapaaehtoisten maksujen mallia. Nollaseiskasta äänestettäessä äänet jakautuivat 16-23. Äänestys tapahtui nimenhuutoäänestyksenä, jolloin jokaisen edustajan kanta tuli merkattua pöytäkirjaan.
Uudet tuulet puhaltavat yritysyhteistyössä
Meitä TuKYläisiä kiiteltiin esityksestämme, jolla toimme konkretiaa ensi vuoden toimintasuunnitelman Yritysyhteistyö-kohtaan. Liike-elämän kanssa tehtävä yhteistyö on ollut TYY:ssä pitkään lapsenkengissä, ja asiaa on nyt syytä alkaa todella kehittää. TuKY:n ehdokas uuteen hallitukseen, Tiia Ojanaho, toisi mm. tällaista arvokasta osaamista ”toiselle puolen katua”!
TuKY:n esitys kokonaisuudessaan kuului näin: ”Kartoitetaan TYYn mahdollisuudet yritysyhteistyössä. Erityisesti etsitään ne vahvuudet, joiden pohjalta on mahdollista luoda kumpaakin osapuolta hyödyttävää yhteistyötä. Laaditaan TYY:stä yritysyhteistyöesite, joka edistää viestintää yrityksiin. Luodaan selkeät rakenteet ja toimintamallit, joiden mukaan TYY:n yritysyhteistyötä kehitetään ja ylläpidetään pitkällä aikavälillä. Kartoitetaan mahdollisia yhteistyöyrityksiä.”
Teimme läpi menneitä esityksiä myös koulutuspolitiikkaan ja TYY:n ensi vuonna julkaistavaksi sunniteltuun oppaaseen henkilökohtaisesta taloudenpidosta. Tähän halusimme tietoa opintolainasta ja siitä saatavasta veroedusta.
Kaksi orjaa, liikuntatiloja ja ruoka-aineita
Keskustelua herätti myös Vihreän vasemmiston esitys, jonka mukaan TYY painostaisi enemmistöomistajana Unicaa ottamaan ravintoloihinsa myyntiin ainoastaan Reilun Kaupan kahvia. Vastustavissa puheenvuoroissa penättiin valinnanvapautta, mutta tämä kyseenalaistettiin kysymällä, miksi meillä pitäisi olla oikeus pitää kahta orjaa, joista toista taputamme päähän ja toista ruoskimme. Esitys kaatui lopulta äänestyksessä.
Yleistä kannatusta taas saivat varsin hyvät esitykset, joissa todettiin mm. Educariumin liikuntasalin olevan aivan liian pieni ja vaadittiin parempia urheilutiloja. Myös kasvis-, lähi ja luomuruuan saatavuutta ja laatua haluttiin parantaa opiskelijaruokaloissa, sekä huolehtia siitä, että myös Unica alkaa merkitä ruokalistoilleen ruuan sisältämät ruoka-aineet sekä proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvamäärät.
Kova paikka
TYY:n alayhdistyksille annettavasta tuesta käytiin laaja keskustelu. Pohjaesitys oli budjetissa 71 000 euroa, jota ehdotettiin muutettavaksi niin 60 000 euroon kuin 77 000 euroonkin. Pienemmän summan perusteluina olivat mm. se, että koko alayhdistyksien tuen jakamisjärjestelmä menee ensi vuonna uusiksi (järjestelmä tulee sisältämään 100/200 euron perusosan ainejärjestöille/muille alayhdistyksille ja loppuosa budjetista jaetaan tietynlaisen pistejärjestelmän mukaan, jolla on tarkoitus arvioida toiminnan laatua monipuolisesti), ja että pitkällä aikatähtäimellä parin vuoden kuluttua on taas luvassa jäsenmaksun korotus. 77ke esitystä kannatettiin alayhdistysten tehokkaan ja ennen kaikkea kuntalaista lähellä olevan toiminnan takia. TuKY:n linjat jakautuivat tässä äänestyksessä. Henkilökohtaisesti olin maltillisemman linjan ja pienemmän avustusbudjetin kannalla. Lopulta kumpikaan muutosesityksistä ei mennyt läpi, vaan pohja jäi voimaan.
Yllä olevassa oli vain pintaraapaisu ja omiin muistikuviini perustuva tarina TYY:n viime edarista. Lisätietoja saa kysellä niin kommenttiosiossa kuin minulta suoraan. Näistä asioista on hyvä keskustella, sillä äänestäjien mandaatillahan tuolla toimitaan.
Antti Jokela
ryhmäpuheenjohtaja
TuKY-ryhmä
Kiitos todella hyvästä blogi-ideasta! Erinomainen tapa tuoda myös TYY:n edarin toiminta myös ”rivikuntalaisen” tietoisuuteen. Toivottavasti blogia jatkaa muut edaattorimme Jokelan lähdettyä vaihtoon.
No voisiko sitten maksaa 0,7 prosenttia ylioppilaskunnan liiketoiminnan tuloista?
Nuo sun perustelusi Antti ovat sellaisia perusoikeistolaisia perusteluita, joita käyttämällä voidaan kieltäytyä kaikesta kehitysavusta.
Eihän kehitysapu kuulu myöskään valtion ydintoimintoihin, ja myös se voitaisiin korvata yksittäisten kansalaisten lahjoituksilla.
Mun mielestäni taas ylioppilaskunnan ydintoimintoihin ei kuulu esimerkiksi vuosijuhlien tai muiden illanviettojen järjestäminen.
JA ihan turhaa hurskastelua puhua, että ”auttaminen on hyvä asia”, jos ei ole valmis myös tekemään jotakin.
Kiitoksia kommenteista.
Perusoikeistolaiset perustelut ovat yllättävän pitäviä. Mitkä ovat sinun mielestäsi valtion ydintoimintoja? Minusta niitä on vähän vaikeampi määritellä kuin ylioppilaskunnan vastaavia, ja linjanveto on aina tietenkin poliittinen. Valtiot sekä ylikansalliset organisaatiot ovat minusta kyllä juuri niitä toimijoita, jotka kehy-asioissa voivat saada paljon aikaan. Valtiollisella tasolla voidaan maailmanrauhaa havitella. Toki myös pienemmät organisaatiot, esim. kansalaisjärjestöt voivat rakentaa parempaa maapalloa, mutta kyllä isojen poikien pelit ovat yleensä hiukka tehokkaampia. Resurssit ovat isot ja painoarvoa hiukka enemmän kuin ylioppilaskunnalla.
Illanvietot ja juhlat ovat minusta paljon lähempänä kuntalaista kuin kehyapu. Yhteisöllisyyden kohottaminen ja vapaa-ajan vietto ovat edunvalvonnan lisäksi juurikin aivan ydintoimintaa. Toki mitään ei ole kiveen kirjoitettu (lakiin nyt kuitenkin) ja asiat saattavat muuttua ihmisten toimesta.
Minä toimin TuKY:n mandaatilla ja ajan ylioppilaiden asioita. Automaatiojäsenyydellä kerätyn rahan lähettäminen ulkomaille sotii minusta meidän jäsenien etuja vastaan, vaikka se periaatteessa hyvä asia onkin. Vapaaehtoismaksuja sitä paitsi kerättiin viime vuonna n. 8000 euroa jos en väärin muista, eliihan hyvä potti.
On totta, että valtiotasolla saataisiin enemmän aikaan kehitysyhteistyöasioissa.
Kuitenkin oikeisto estää kehitysyhteistyöasioissa tehokkaan toimimisen myös valtiotasolla, minkä vuoksi vastuuntuntoiset ihmiset yrittävät toimia paikallistasolla — myös TYY:ssä.
Kyse ei siis ole tehokkuudesta, vaan vastuuntunnosta.
Loppukevennys:
– Mitä eroa on kokoomuslaisella ja kylterillä?
– ??
– Kokoomuslaisella on sosiaalinen omatunto.
Illanviettojen ei pitäisi olla ylioppilaskunnan ydintoimintaa.
Ydintoiminnan pitäisi liittyä opiskelemiseen, oppimiseen ja opiskelijoiden edunvalvontaan.
Ylioppilaskunnan yksi ydintehtävistä on toimia yhteiskunnallisena mielipidevaikuttajana ja siten 0,7 % sitoutuminen on mielestäni aivan loistava asia. Se antaa valtiolle selkeän signaalin, että ylioppilaskunnat haluavat Suomen sitoutuvan YK:n suositukseen 0,7 % BKT:n osuudesta kehitysyhteistyöhankkeisiin. Ruotsilla on varaa antaa noin 1,2 %, Suomi laahaa kaukana perässä 0,44 prosentilla.
Kehy-hankkeista on myös monille opiskelijoille käytännön hyötyä tutkimuksissa sen lisäksi, että sillä parannetaan globaalisti monien erityisryhmien oloja. Sen sijaan alkoholipitoisten iltojen järjestäminen viikolla yleisesti ottaen haittaa sekä opintoja että opiskelijoiden terveyttä.
Silti olen sitä mieltä, että illanviettoja tarvitaan. Mutta ihan sontaa perustella kehy-hankkeista kieltäytyminen sillä perusteella, ettei se ole ydintoimintaa.
Jos joku on niin saatanan persaukinen niin minä voin maksaa kyseisen henkilön ensi vuoden ylioppilaskuntamaksusta 0,7 % sillä edellytyksellä että saan julkaista ko. henkilön nimen julkisesti jossain. Jos vastustaa kehy-hankkeita niin kai sen pystyy sitten omalla nimelläänkin tekemään.
Hienoa jos joku todella tahtoo maksaa sen 0,7% puolestani. Itselleni ei ainakaan tuota vaikeuksia vastustaa mokomia hullutuksia omalla nimelläni.
Pakollinen kehitysapumaksu on todennäköisesti vain ensimmäinen, vaan ei viimeinen hullutus mitä TYY:ltä tulee olemaan varattuna kyltereiden kukkaron tuhoamiseksi. Kyseiseen organisaation nimittäin kun tuntuu kuuluvan sisäänrakennettuna ajatus rahan heittämisestä kankkulankaivoihin.
Noniin, ensin kehitysapu = ”hullutus” ja sen jälkeen tuleekin kovaa kyytiä kaltevan tason argumentti. Ylläri, että asian vastustamiseen ei tule mitään rakentavaa argumenttia vaan pelkkää retoriikkaa.
Käykö että maksan tyhjillä pulloilla tuon vajaan euron osuuden ensi vuoden jäsenmaksustasi? Säästyisi aikaa kun ei tarvi itse tunkea noita vinettopulloja koneeseen. Voin tuoda pullot kouluun sulle. Koska sopisi?
Pakkojäsenyys? Ei sinua(kaan) ole kukaan yliopistoon opiskelemaan pakottanut… jos et halua maksaa, menee ammattikorkeakouluun tai jätä opiskelut kokonaan väliin.
Olin jo eikä sen jälkeen löytynyt töitä. Työttömyysperusturva on n. 600e kuukaudessa, jolla elättää hädin tuskin itsensä, joten oli ”pakko” tulla tänne.
Niin no eipä mua kukaan opiskelemaan ole pakottanut, siinä sivutuotteena nyt vaan joutuu kuulumaan ylioppilaskunnaksi kutsuttuun hyväntekeväisyysjärjestöön.
Hyvä idea vois olla hakea Aalto yliopistoon maisteriohjelmaan. Ei ainakaan tarvitsisi tukea tota TYY:n hömppää.
Joo. Pääset sit tukemaan Aalto yliopiston ylioppilaskunnan hömppää. Että sitä voi sitten ihan itse miettiä kumpi on pahempi paikka…
Kyllä TYY on pahempi
Okei. Millä perusteella? Oletko kenties osallistunut Aallon edarin kokouksiin… tai kuullut siitä miten kyseisessä puljussa tapellaan rahasta niin, että ylioppilaskunta ei varmaan vielä seuraavaan 10 vuoteenkaan ole lähellekään yhtenäinen. Toki voi olla, että siellä ei päätetä laittaa 0,7% kehyyn. Joka ilmeisesti on ääliömäisyyden mittari.
No niin. Ylioppilastalot samoin kuin ylioppilaskylä ovat alunperin TYY:n rakennuttamia. Rahaa on siis tällaiseenkin ollut. Ja kyllä. 70-luvulla TYY meni konkurssiin, jolloin kyseiset talot siirtyivät kokonaisuudessaan ylioppilaskyläsäätiölle. Voisi niitä taloja varmaan nytkin rakentaa jos se olisi kannattavaa, mutta eiköhän anneta TYS:n hoitaa se puoli. Taitavat osata sen vähän paremmin.
Ja TYY:n nykyiseen varallisuuteen. Satuitko tietämään, että Unica on 51% TYY:n omistuksessa? Käsittääkseni kyseisen firman arvo on aika paljon suurempi kuin esim. KY Dealingin tai Legioonan… Èli mahtaakohan oikeasti olla yhtä ”köyhä” kuin TuKY.
Toivottavasti sinä siirryt vaikuttajaksi Aalto Yliopiston ylioppilaskuntaan. Siellä tarvitaan hyvät ihmissuhdetaidot omaavia neuvottelijoita koska, kuten mainittua, tappelut edarissa ovat vähän suurempia 🙂
Ensinnäkin kiitos blogista. Loistoidea.
Sitten asiaan. Olen mielestäni aika pitävästi perustellut kantani siihen miksi 0,7 kehitysyhteistyöhön ei tulisi laittaa pakollisista jäsenmaksuista rahaa. Perustelut löydät alla olevan linkin keskustelusta.
http://www.tuky.fi/hallitusblogi/syl-verot-maahanmuutto-ilmastonmuutos
Oi vittu mita paskaa.
Kukkahattutadit taas nostaa paataan esiin.. Keskustelusta paatellen konsortio on jo paassyt tapahtumaan. Ituhipit.
Eli yo-kunta maksu nousee taas. Seuraavaksi päätetään ottaa toiset 0,7 % johonkin kaivojen rakennusprojektiin. ”Mut hei se on vaan 0,7 %!”.
Tässä käy juuri niinkuin toinen anonyymi jo totesi, eli että itse ainakin luovun vapaaehtoisista maksuista.
Kotimaassakin on apua tarvitsevia, joita itse tukisin huomattavasti mieluummin, kuin lähettäisin rahani ”kehitysapuun”, josta murto-osa pääsee todelliseen tarkoitukseensa.
Ketäs tuetaan seuraavaksi? Nuorisosäätiötä? KMS?
M.S.
Jos TYY:n kylterit saisi päättää, rahat annettaisiin suoraan kokoomukselle.
TYY:n edustajisto on hyväksynyt kokouksessaan ensi vuoden jäsenmaksuksi 91e, eli tulee laskemaan TuKYläisten osalta..
Kun Diiliä ja tätä palstaa vilkuilee, niin ei ehkä tarvitse ihmetellä globaalia lamaa ja sitä, että 5-vuotiaiden valmistamat t-paidat ovat hyväksyttävää kauppatavaraa.
Nollaseiskan tukeminen ei kuulu TYY:n tehtäviin ajaa opiskelijoiden asemaa. Ammattiliiton jäsenmaksujen ohjaaminen vaalirahoitukseenkin työntekijän edunvalvonnan nimissä on perustellumpaa kuin pakkojäsenyyden kautta pakkotukeminen. Opiskelijat päättäkööt itse henkilökohtaisesti mihin hyväntekeväisyyspanostuksena käyttävät. Ja kyllä, itse tuen kehitysyhteistyötä ja muita hyväntekeväisyyskohteita ihan jopa useilla euroilla vuodessa suoraan ja epäsuorasti verojen kautta varmaan hieman useampien. Ja kyllä, juon reilun kaupan kahvia paljon.
Juurikin näin – ammattiliitosta voi halutessaan erota, mikäli sen valitsema poliittisen tukemisen linja ei miellytä!
Nimenomaan! Eiköhän se ole jokaisen henkilökohtainen asia, että mihin toimintaan haluaa rahojaan keskittää. Minä ainakin tiedän hyvinhyvin monta parempaa ja tärkeämpää kohdetta jo omasta maastammekin, johon tämän 0,7% voisin sysätä. Eiköhän noiden avustuksien maksaminen perustu muutenkin vapaaehtoisuuteen, joten en tiedä, että millaisen kuvan nämä järjestöt saisivat, jos mediaan vuotaisi tieto, että kauppakorkeassa pakotetaan ihmiset osallistumaan tällaiseen toimintaan, vaikka kovin moni ei sitä halua edes.
Siis nimenomaan kauppakorkean yo-kunnassa tää on ollut vapaaehtoista. Uudessa TYYssä ei.
SIIS MITÄ!! 4500 egeä afrikkaan ja täällä vielä jaksetaan sitä päätöstä puolustella. Hullu maailma..
Tuukka, ymmärsinkö nyt oikein että todella haluat lähettää meidän rahoja johonkin pimeimpään afrikkaan? Sehän on sama kuin polttaisi rahaa. Lopulta tuo ”nollaseiska” menee kuitenkin kehitysmaissa rehottavaan huumebisnekseen ja neekerit nauraa iloisesti päin meidän naamaa.
Ensinnäkin, hieno homma tämä blogi!
0,7 sen verran, ettei se nyt itselleni ole niin kauhean hengen asia jos sen verran pistetään johonkin tällaiseen, mutta ehkä yleisenä ilmiönä tuollaiset automaatiomaksut kehy-asioissa nimenomaan ylioppilaskunnan kaltaisilta järjestöiltä jotenkin särähtää. Jos viime vuonna on vapaaehtoismaksuja kerätty 8000e, niin ensi vuonna todellinen lahjoitettu määrä voi tippua melkein puolella, kun ihmiset alkavat ottamaan asian itsestäänselvyytenä. Joskus se, että halutaan aidosti antaa toimii vain paljon paremmin kuin tällainen automaatiomaksaminen. Jos tällä valtioon halutaan vaikuttaa, niin kannattaisi sinne päin pistää jotain hälinää, en usko, että pelkkä hiljainen ele kovin tiukasti toimii, vaikka nätistihän tuo on ajateltu.
Pidä pullos jos et niitä itse jaksa kauppaan raahata…
Oma argumenttisi että 0,7% nyt on niin vähän, että jokainen sen voi maksaa ei ainakaan ole yhtään parempi kuin että kehitysapu ei kuulu yo-kunnan ydintoimintaan.
Logiikallasi voidaan sitten varmaan perustella rahan lahjoittamista vaikka romanikerjäläisille, kulkukoirille, eikä sovi unohtaa, että kodittomat kissatkin varmaan tarvitsevat apua. Mihin se raja vedetään?
Kuten joku taisi todeta niin se 0,7% on periaatekysymys. Olkoot vaikka 0,1% niin katson sen olevan liikaa, sillä en uskon sen kuuluvan ydintoimintaan jota pitäisi jäsenmaksurahoista maksaa. Kyseiset maksut ovat lähinnä laillistettu varkaus, kun Yo-kunnissa nyt sattuu olemaan pakkojäsenyys.
Muistakaa sitten äänestää ensi edarivaaleissa, niin saadaan TuKYlle runsas enemmistö ja ei enää hipit hillu..
Siis minä ainakin tartten kipeästi kaikkia avustuksia! Monesti olen saanut hyväsydämmisiltä ihmisiltä muutama euro ruokaan ja kristiinankadun Alkoonhan se heti on mennyt. Varmaan heillä afrikassa sama tilanne
Ne polot ei koskaan edes nää niitä rahoja, joten ei ne voi niitä tuhlatakaan.
Katsopas toi likki -> http://www.digipaper.fi/vip/3514/index.php?pgnumb=18
Aalto yliopiston tulevassa ylioppilaskunnassa onkin syytä tapella rahasta, kun sitä kerran on. Esimerkiksi KY:hyn ja TKY:hyn (mm. joista Aallon ylioppilaskunta pääasiassa tulee koostumaan) verrattuna TYY on rutiköyhä nappikauppa.
Jotain organisaatiossa täytyy olla pahasti pielessä, kun varallisuutta on saman verran kuin jäsenmäärältään 8 kertaa pienemmällä TuKY:llä.
Joku viisastelija varmaan toteaa, että TYY ilmeisesti joskus kultaisella 70-luvulla on lähes tehnyt konkurssin, jolloin varallisuus on kadonnut kuin pieru saharaan. Väitän kuitenkin, että syynä on enemmän onneton toimintakulttuuri joka keskittyy kaikenmaailman tuottamattomaan ”piperrykseen”, eikä varallisuuden kasvattamiseen jaettavaksi opiskelijoiden hyväksi. Esim. eräät ylioppilaskunnat omistavat ja rakennuttavat asuntoja, joita vuokraavat opiskelijoille. Onko TYY:llä koskaan rahkeita moiseen? Ei varmaan, kun rahan lähettäminen hevonberberiin kiinnostaa enemmän.
Mielästäni tämä 0,7% keskustelu on enemmänkin keskustelua arvoista, ei itse summasta. Kehitysavun antaminen tulisi olemaan jokaisen ITSE harkittavissa. Kuten Antti kertoi, että viime vuonna vapaaehtoisilla maksuilla kerättiin jopa 8000 euroa kehitysapua. Tällaisella linjauksella tuo rahamäärä saattaa jopa pienentyä, koska vapaaehtoisia maksuja ei tule niin paljoa..
Mitä itse ylioppilaskuntamaksuun tulee, alustavien puheiden mukaan maksu mielestäni laskee Tukylaisilla. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta viime vuoden maksu oli jossain 94-96 euron välissä? puheiden mukaan tämä tulisi laskemaan..
Mitä tähän blogiin tulee, niin edariryhmämme toivoo saavansa paljon palautetta, niin hyvää kuin huonoa, koska me olemma ajamassa TEIDÄN etujanne siellä! Kuten Antti sanoi, pyrimme tuomaan tällä tavoin edaria lähemmäksi opiskelijoita, koska esimerkiksi oma edarimme on tähän asti tuntunut erittäin kaukaiselta..
Onnea tentteihin,
TeeKoo
Mutkin pakotetaan tukemaan jäsenmaksuillani kaikenmaailman vuosijuhlia. Maksakoot vuosijuhliin osallistujat ihan itse kaikki kulunsa, ilman markkinoita vääristäviä subventioita!!
Ylioppilaskunnan ydintoimintoja nimenomaan ovat vuosijuhlat ja illanvietot, sekä kaikki se mitä opiskeluajaltaan jälkikäteen muistaa. Sitä ei varmasti ole se, maksoinko 0,7% jäsenmaksustani kehitysyhteistyöhön.
Melko moni ilomielin muiden rahaa kehitysyhteistyöhön jakava voisi mielestäni mennä itseensä, käyttää aikansa vaikka töiden tekemiseen ja antaa sitten omistaan ihan niin paljon kehitysmaille kuin haluaa.
Täytyy siinä suomen valtiossakin olla pakkojäsenenä ja maksella ”pakosta” kehitysapua alle 0,7% nykyisellään. En usko sen silti alentavan noita vapaaehtoisia avustuksia.
Mielestäni tässä ei ole kyse rahasummista, vaan periaatteesta. Hienoa jos antaa vapaaehtoisesti hyvään tarkoitukseen, mutta usein se jää tekemättä myös. Ennen kaikkea yo-kunnista tulee ne tulevasisuuden päättäjät Suomeen, (uskokaa tai älkää) joten kyllä meidän esimerkillä valtion suuntaan on suuri vaikutus.
Se on ihan totta, että tuskin kukaan tyy:n ulkopuolella tulee meidän budjettia lukemaan, eli tuo signaalivaikuttaminen on turhaa, ellei asiasta tehdä myös kannanottoja ja lobbausta