Opiskelijat voivat huonosti. Eivätkä vain Montun bileiden jälkeisenä aamuna, vaan jokaisena krapulattomanakin päivänä. Ja kyllä, myös meidän kauppakorkeakoulumme opiskelijat.

Me kauppakorkeakoululaiset käytämme YTHS:n mielenterveyspalveluita eniten suhteutettuna opiskelijamääräämme. Ja tästä kärkisijasta ei kannata kauheasti ylpeillä. Kauppatieteilijöillä suurimpia syitä mielenterveyspalveluiden käyttöön ovat ylisuorittamisen tarve, perfektionismi ja liika stressi.

Masentuneet, opiskeluintonsa kadottaneet ja syrjäytyneet opiskelijat eivät näy korkeakoulumme käytävillä. Monet yrittävät peittää omat ongelmansa hymyn taakse, eivätkä paljasta niitä edes lähimmille ystävilleen. Siksi heidän olemassaolonsa onkin helppo unohtaa. Valitettavasti tämä kollektiivinen unohtaminen mahdollistaa näiden ongelmien paisumisen ja näkyy YTHS:n arkipäivässä.

Mikä siis avuksi? On ehkä syytä kysyä, onko meidän koulutusohjelmassamme jotain sellaista, joka aiheuttaa ylitsepääsemätöntä stressiä? Vai onko kyse siitä, että yhteisömme ei anna mahdollisuutta tuoda esiin omia henkilökohtaisia vaikeuksia?

Jokainen voi ainakin jälkimmäiseen kysymykseen miettiä vastausta itsekseen. Kysy kavereiltasi, miten he TODELLA voivat. Äläkä tyydy vain "ihan hyvin" -vastaukseen. Vieläkin tärkeämpää on, että uskallat itse kertoa, kun sinulla on vaikeaa. Uskalla pyytää apua.

Ylioppilaskunta on lisännyt tuky.fi -sivuston alle uuden hyvinvointi ja terveysosuuden, josta löytyy tietoa muun muassa YTHS:stä, Opiskelijoiden tukikeskus Nyytistä, opintopsykologeista ja yliopistoliikunnasta. Käy siis lukemassa www.tuky.fi/palvelut/hyvinvointi-ja-terveys

Myös hallituksen sopo- ja hyvinvointivastaaviin saa aina ottaa yhteyttä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa:
Sopovastaava: Eetu Simpanen ky-sopo@tse.fi
Hyvinvointivastaava: Niko Nykänen ky-hyvinvointi@tse.fi