Opiskelijat voivat huonosti. Eivätkä vain Montun bileiden jälkeisenä aamuna, vaan jokaisena krapulattomanakin päivänä. Ja kyllä, myös meidän kauppakorkeakoulumme opiskelijat.
Me kauppakorkeakoululaiset käytämme YTHS:n mielenterveyspalveluita eniten suhteutettuna opiskelijamääräämme. Ja tästä kärkisijasta ei kannata kauheasti ylpeillä. Kauppatieteilijöillä suurimpia syitä mielenterveyspalveluiden käyttöön ovat ylisuorittamisen tarve, perfektionismi ja liika stressi.
Masentuneet, opiskeluintonsa kadottaneet ja syrjäytyneet opiskelijat eivät näy korkeakoulumme käytävillä. Monet yrittävät peittää omat ongelmansa hymyn taakse, eivätkä paljasta niitä edes lähimmille ystävilleen. Siksi heidän olemassaolonsa onkin helppo unohtaa. Valitettavasti tämä kollektiivinen unohtaminen mahdollistaa näiden ongelmien paisumisen ja näkyy YTHS:n arkipäivässä.
Mikä siis avuksi? On ehkä syytä kysyä, onko meidän koulutusohjelmassamme jotain sellaista, joka aiheuttaa ylitsepääsemätöntä stressiä? Vai onko kyse siitä, että yhteisömme ei anna mahdollisuutta tuoda esiin omia henkilökohtaisia vaikeuksia?
Jokainen voi ainakin jälkimmäiseen kysymykseen miettiä vastausta itsekseen. Kysy kavereiltasi, miten he TODELLA voivat. Äläkä tyydy vain "ihan hyvin" -vastaukseen. Vieläkin tärkeämpää on, että uskallat itse kertoa, kun sinulla on vaikeaa. Uskalla pyytää apua.
Ylioppilaskunta on lisännyt tuky.fi -sivuston alle uuden hyvinvointi ja terveysosuuden, josta löytyy tietoa muun muassa YTHS:stä, Opiskelijoiden tukikeskus Nyytistä, opintopsykologeista ja yliopistoliikunnasta. Käy siis lukemassa www.tuky.fi/palvelut/hyvinvointi-ja-terveys
Myös hallituksen sopo- ja hyvinvointivastaaviin saa aina ottaa yhteyttä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa:
Sopovastaava: Eetu Simpanen ky-sopo@tse.fi
Hyvinvointivastaava: Niko Nykänen ky-hyvinvointi@tse.fi
Ei ole, katsos, soveliasta näyttää, että on ongelmia: tietohan voi levitä ja sitten ei saa ikinä sitä ”hyviä” töitä ja isikin pettyy, kun ei yrittäjäsuvun perillisestä tulekaan teollisuuspohattaa
Tuosta tunnistaa itsensä. Aika monella se tuntuu olevan jonkinlainen meriitti, että on koko ajan kiire ja pitäisi olla jossain. Kyllähän se on jotakin naurettavaa, miten porukka tavallaan aivopesee toisiaan tehokkuusajatteluun ja näyttää jo nyt suuntautuvan burnouttien täyteiseen uraputkeen.
Mulle aiheuttaa ylitsepääsemätöntä stressiä laskentatoimen laitos.
Hieno kirjoitus ja tärkeä!
Mutta onko YTHS:n suuri käyttö ongelma? Sehän vain kertoo että ihmiset joilla päästä viiraa meidän koulussa uskaltavat hakea apua. Jossain esim. humanistisessa kulttuuri varmaan on se että vedetään hiljaa yksin ranteet auki…ei näy YTHS:n käyttökään silloin tilastoissa.
On totta, että YTHS:n suuret käyttäjämäärät voivat kertoa myös siitä, että meillä hoitoon hakeutumisen kynnys on matalampi kuin muilla. Ja toivottavasti asia onkin näin.
Valitettavasti kaikki eivät silti syystä tai toisesta YTHS:lle asti pääse ja lopputulos voi silloin olla entistä surullisempi.
”Mulle aiheuttaa ylitsepääsemätöntä stressiä laskentatoimen laitos.” AAMEN.
Totta, olen samaa mieltä. Kommentoin lähinnä siihen, että ei varmaankaan voida puhua tiedekuntien tavoista, että esim. humanistisessa tehdään niin ja muualla näin. Enkä missään nimessä suosittele vaatimustason laskua enempää. Tarkoitin ehkä erilaista työmäärää, kokemuksen mukaan meillä on yleensä paljon enemmän työtä per kurssi(oheistehtävät, projektit, caset ym.) ja se voi aiheuttaa enemmän hajoilua. Toisaalta humanistisessa voi taas ahdistaa tutkinnon hajanaisuus; sen kokoaminen on täysin oman mielikuvituksen varassa 🙂
Hei, Anun kirjoitus on tosiaan ajankohtainen ja on hienoa, että aiheesta on syntynyt keskustelua.
Pahoinvoinnin kitkemiseksi tällä viikolla vietetään Hyvinvointiviikkoa ja esimerkiksi Anunkin mainitsemaan Nyytin toimintaan voi tutustua huomenna tiistaina TuKY:n, TYY:n ja ÅAS:n yhteisessä hengailuillassa Turku-salissa (Yo-talo A, 2. krs.) klo 17-20. Lisätietoja Nyytistä TuKY:n osalta antaa hallituksen hyvinvointivastaava, yhteystiedot löytyvät tuolta yltä. Hyvinvointiviikon ohjelmisto kokonaisuudessaan löytyy tapahtumakalenterista osoitteesta http://www.tuky.fi/tapahtuma/hyvinvointiviikko-2009-alkaa.
Ai.. Eikö tutkinto vaadikkaan mitään suorittamista? Oon sitte hajoillu ihan turhaan tän periodin kanssa.
”Jossain esim. humanistisessa kulttuuri varmaan on se että vedetään hiljaa yksin ranteet auki…”
Hienoa päättelyä, täytyy sanoa. En ehkä allekirjoittaisi sitä, että meidän opiskelijat hakevat muita helpommin apua, vaan ehkä syy on tosiaan eri koulutusohjelmien erilaisissa vaatimustasoissa (esimerkiksi työmäärän puolesta) ja myös koulujen erilaisissa ilmapiireissä.
Toivottavasti koulutusohjelmamme vaatimustasoa ei ainakaan lasketa. Maisterin tutkinto koulussamme 5 vuodessa ei todellakaan vaadi mitään suorittamista. Valitettavasti vaatimustason lasku johtaa yleensä aina huonompaan (tässä tapauksessa osaamattomampaan) tulokseen, eikä pelkästään meidän koulutusohjelmassa vaan ihan missä tahansa, vaikkapa joukkueurheilulajissa. Kyllä se on jokaisen itse katsottava peiliin eikä missään tapauksessa koulun. Ylioppilaskunta ja muut järjestöt kieltämättä vievät aikaa ja saattavat nostaa verenpainetta, mutta se on vain priorisointi kysymys. Ei siis syytetä koulutusohjelmaa. Yliopistoista pääsee jo nyt ulos liian helpolla.
Hyvä kirjoitus, Anu! Onhan tämä ollut tiedossa, mutta hyvä että se tuodaan näin kaikille julki!