Tiedätkö, miten paljon rahaa Parkin ylläpitoon palaa vuodessa? Tiedätkö, mihin jäsenmaksu (40€) käytetään? Entä kuinka paljon sponsorit maksavat kaikista mainoksista ties missä? Mitä ihmettä se taloustoimikunta tekee? Ja miksi ne saavat kutsut vuosijuhliin, vaikka muut jaostot eivät?

Oma TuKYmme on merkittävä taloudellinen toimija. Jokapäiväisessä elämänmenossa taloudesta tietenkin näkyy vain eri tapahtumien lipunmyyntien kaoottiset käteiskassat. Kyseessä on kuitenkin vain eurovuoren huippu. Kauppatieteilijää luulisi kiinnostavan, joten alta löydät pienen selostuksen yhdistyksemme talouden rakenteesta.

Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n talous koostuu kolmesta osasta: toimintataloudesta, yrityksistä ja sijoitusvarallisuudesta. Vanhan maltaan tuoksuinen kivijalka Parkki voidaan nähdä neljäntenä raajana.

TuKYn vuosikulut ovat noin 200 000€. Tästä noin puolet on jaostojen menoja ja noin puolet emo-TuKYn menoja. Toimintatalouteen eli järjestotoimintaan kuuluu kaikki vuosijuhlista ja Sikawapusta KYlisteeseen ja haalareihin. Itse toiminnan lisäksi rahaa kuluu yleishallintoon reilut 20 000€ – tähän sisältyy ennen kaikkea toiminnajohtajan palkka ja hallituksen menot. Koko yhdistyksen suurin yksittäinen menoerä on tietenkin kaikkien naapurien kauhu, Parkki, joka imee yli 20 000€ vuodessa.

Tuloja yhdistys riipii kasaan useasta pienestä purosta. Toiminta kattaa itsensä lipputuloilla ja muilla maksuilla. Yleishallinnon ja Parkin kulujen kattamiseen jää toiminnasta jonkun verran ruplia yli. Parkkia ja yleishallintoa joudutaan kuitenkin rahoittamaan myös yritysyhteistyön sponsorituloilla, joita tulee vuosittain reipas 20 000€, ja jäsenmaksutuloilla, joita niitäkin nyhdetään reilu 10 000 € vuosittain. Lisäksi Parkkia vuokrataan eteenpäin yli 4000 eurolla. Ensimmäisenä toimintavuotenaan 2010 yhdistys teki voitollisen tuloksen, ja tämäkin vuosi pinnistänee plussalle huolimatta runsaista panostuksista toiminnan laatuun.

Kaikki yli jäävät varat istutetaan sijoitussalkkuun kasvamaan. Tällä hetkellä salkku pitää sisällään noin 20 % maailman yleiseen taloudelliseen kehitykseen sidottua indeksiosuusrahastoa ja 80 % matalariskisiä joukkovelkakirjoja. Salkun rakennetta tarkkaillaan kuitenkin taukoamatta parhaan mahdollisen riski-tuotto -suhteen varmistamiseksi. Varallisuutta kerätään, jotta tulevaisuudessa TuKY voisi mahdollistaa entistä huikeampia palveluja. Vauraus tuo myös turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Esimerkiksi Parkkiin sisältyy kuuma kattila täynnä kiehuvia riskejä, kuten kesäinen pullovarastopalo osoitti.

TuKYn tähän asti kertynyt varallisuus on suureksi osaksi peräisin omistamistamme yrityksistä. Parkki on rakennettu paljolti Legioonan osinkotuotoilla. KY-Dealing sekä Legioona tuottavat myös tällä hetkellä vuolaita virtoja taaloja taloon. Yrityksiä johtavat niiden omat pätevät hallituksensa, mutta TuKY valvoo rahasampojaan lempeänjämerin katsein.

Taloudesta vastaa tietenkin yhdistyksen hallitus, keihäänkärkenään talousvastaava. Apunaan hallitus käyttää taloustoimikuntaa, jonka puheenjohtajana nuijii talousvastaava. Taloustoimikunta koostuu TuKYläisistä ja jo valmistuneista ekonomeista, jotka ovat kerryttäneet itselleen talousosaamista eri tavoin. Taloustoimikunnan tehtävänä on ennen kaikkea varmistaa, että hallitus ei lyö Parkkia lihoiksi ja pidä vuosijuhlia Bahamalla, ja että toisten rahoilla pelailuun suhtaudutaan yleisesti vastuullisesti. Tärkeästä tehtävästä toimikuntaa kiitetään erityisen arvostetulla asemalla TuKYn organisaatiossa. Toiminnanjohtaja toimii taloustoimikunnan sihteerinä ja hoitaa talouden juoksevat rutiinit kuten maksuliikenteen ja kirjanpidon.

TuKYn talous on viime vuonna hyväksytyn talousstrategian myötä asettunut vakaalle, rohkeanvarovaiselle uralle kohti vaurautta. Silti taloudenpidossa on aina omat haasteensa, varsinkin, koska kyseessä on aina yhdistyksen eikä omat rahat. Lähiaikojen haasteita ovat erityisesti budjettikuri, jaostojen uusien tulosvastuiden valvominen – kyllä, osa jaostoista tekee vuosittain tulosta – sekä sijoitussalkun järkevä luotsaaminen läpi mahdollisen uuden taantuman. TuKY kuitenkin jatkaa viitoitetulla tiellä kohti vaurautta, palveluista tinkimättä.

Korostan, että yllä oleva on roisi yksinkertaistus TuKYn taloudesta. Mutkia on oijottu, koska naputelman piti pysyä kohtuuden mitassa. Yksityiskohtia saa aina kysellä jos jokin asia herätti kiinnostuksen! TuKYllä ei juuri ole liikesalaisuuksia. Taloutta pyritään hoitamaan mahdollisimman avoimesti. Kaikkia tulenpalavasti euroista innostuneita kehotan harkitsemaan hakemista taloustoimikuntaan tilaisuuden tullen, tai mikä vielä korskeampaa, itse talousvastaavaksi ensi vuoden hallitukseen. Euroja ne on toistenkin eurot 😉

 

-Ville Valkonen

Kirjoittaja on vartioinut vahtivompatin tavoin TuKYn kirstua istuvassa hallituksessa ja käynyt kasinossa Sinunkin jeneilläsi.