Viiniravintola E. Ekblomissa vietettiin Itävallan viiniviikkoja 18.4. – 4.5. Esittelyssä oli kuusi viinitaloa Itävallan huippualueilta sekä kahdeksan maisteltavaa viiniä. Tästä mahdollisuudesta innostuneena Wiiniklubi valloitti runsaslukuisena Ekblomin pienen kabinetin ja ihastui Itävallasta. (Runsaslukuisuus saattoi johtua myös illan aikana arvotusta ilmaisesta samppanjabrunssipaikasta, vaikka tosiasiassa itse Ekblom ja Itävalta houkuttelivat ihmiset paikalle – eikö?)Tarjolla oli joko 4 x 4 cl tai 8 x 4 cl –maistelupaketti. Kun pöytä oli täpötäynnä laseja ja niihin saatiin vielä viiniä, saapuivat paikalla olevat viinitalojen edustajat kertomaan meille viineistään. Seuraavassa omista muistiinpanoistani koottu kuvittele se itse –tasting teille kaikille.

1) Jurtschitsch-Sonnhof, Kamptal; Grüner Veltliner Stein 2010 Weingut

Pelin avasi varmasti illan tunnetuin rypäle Grüner Veltliner. Takuuvarma itävaltalainen, kuten kaikki Alkostakin saatavat alppimaan valkoviinit. Hienostunut, mineraalinen. Parasta taidonnäytettä Itävallasta.

2) Domäne Wachau, Wachau; Terrassen Muskateller 2010 Weingut

Illan kiitellyksi suosikiksi nousi Gelber Muskateller –rypäleestä valmistettu viini. Tuoksultaan kukkea ja parfyyminen, mutta maultaan täysin kuiva ja rapea viini sai monet huokaisemaan ihastuksesta. Pohdinnoissa totesimme viinin sopivan varmasti äärettömän hyvin aasialaisen ruoan kumppaniksi.

3) Johanneshof-Reinisch, Thermenregion; Rotgipfler 2011

Nimestään huolimatta kolmaskin viini oli valkoinen. Ovelaa. Nektarimaisia piirteitä ja tasapainottavia happoja. Oma suosikkini.

4) Johanneshof-Reinisch, Thermenregion; St. Laurent vom Steinfeld 2009

St. Laurent on Pinot Noirin etäinen sukulainen. Erityisesti lämpiminä vuosina se tuo esiin pinot noirin piirteitä ja kylmempinä vuosina heijastelee enemmän syrahia. (Tai juuri toisin päin, miten mun muistiinpanot on näin epäselvät.. Paremmin tietävät korjatkaa kiitos.)

5) Weingut Münzenrieder, Burgenland; Zweigelt Illmitzer Weg 2009

Zweigelt oli ehkä punaisista rypäleistä se entuudestaan tutuin. Kiinnostavana yksityiskohtana ko. viinitalon edustaja mainitsi talon valmistavan tiettävästi ainoana maailmassa myös Zweigelt Spätlese –nimistä makeaa zweigeltia.

6) Weingut Münzenrieder, Burgenland; Mavie 2007 (Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon)

Viides punaviini oli toinen illan kahdesta sekoiteviinistä.  Tuoksusta havaittiin erityisesti zweigelt ja mausta merlot. Kyseinen viini on tekijälleen erityisen merkityksellinen, koska se on hänen ensimmäinen oma viininsä tilalla tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

7) Arachon TFXT, Burgenland; Evolution 2009 (Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon)

Illan viimeinen punaviini tuli myös Burgenlandista. Tuoksussa oli voimakkaita savun ja nahan aromeja. Veikkailtiin asiantuntevasti parin vuoden kypsytyksen tekevän hyvää.

8 ) Trockenbeerenauslese Sämling 2007

Tastingin päätti erittäin makea jälkiruokaviini – sokeria huikeat 260g/l. Ei syvällisempiä muistiinpanoja.Olisimme varmasti istuneet vielä pidempäänkin, mutta henkilökunta vihjaisi hienovaraisesti ravintolan olevan käytännössä  jo suljettu.  Hyvien tapojen mukaisesti kumosimme rivakasti lasien pohjat tyhjiksi ja jalkauduimme Aurajoen rantaan. Ilta päättyi spontaanisti loistavaan kolmeen S:ään (sinisimpukat, sauvignon blanc ja seura). Keskiviikkoilta parhaimmillaan etten sanoisi.

Liebe Grüße, Anna

PS. Illan aikana lanseerattiin myös Wiiniklubin ja E. Ekblomin yhteistyöprojekti: kuukausittain vaihtuva klubietuus! Jotta jokainen jäsen pääsee nauttimaan etuuksista, on Wiiniklubi painattanut kunkin opiskelijakorttiin liitettäväksi I <3 WK -tarran, joka todistaa klubin jäsenyyden. Tarroja jaetaan jatkossa WK:n tapahtumissa. Toukokuun etuutena Wiiniklubilaiset saavat -10e kaikista samppanjapulloista. Kesäkauden etuutena on lasi valko- tai punaviiniä huokeaan klubihintaan tai kuukauden kuohuviinipullo 25 eurolla. Tiedustelkaa rohkeasti etuuksia Ekblomista!